Hírek

2011.11.20. 08:01

Megszépült a pati templom (fotóval)

Példaértékű az az együttműködés, ami a helyi evangélikus gyülekezetet, s az önkormányzatot jellemzi - mondta Szemerei János, a Nyugati Egyházkerület püspöke, aki szombaton a külsőleg megszépült, felújított pati templomban tartott istentiszteletet a híveknek.

Sámel József

A pati evangélikus templomot 1863-ban 25 helyi család adományaiból építették fel. A történelem viharaiban több alkalommal is megsérült az épület, például 1945. áprilisában, amikor a visszavonuló német csapatok megszállták a falut, hogy végső hídfőállást alakítsanak ki. A szovjet csapatok megérkezésével nyílt fegyveres harc tört ki, mely során a templomot is több találat érte. A háború után összefogott a település lakossága és rövid idő alatt helyreállította a megrongálódott épületet.

- Noha nem volt annyira rossz állapotban a templom, mint a háborút követően, az épület külső felújítása már nem tűrt halasztást - jelezte Pintér Lajos polgármester. - A templom szigetelése 2008-ban elkészült, s a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt Leader-program keretében a külső felújításra is pályázatot nyújtott be az közösség.


Mint az kiderült: a pályázat utófinanszírozásban valósult meg, ezért az önkormányzat közel 9 millió forintot előlegezett meg a munkálatokra, ami a tetőszerkezet cseréjét, a harangtorony felújítását és a külső homlokzat rendbetételét foglalta magában.

- Példaértékű az az együttműködés, ami a faluban megfigyelhető, ezt a mostani rekonstrukció is jól mutatja - jelezte  Szemerei János, a Nyugati Egyházkerület püspöke, aki hozzátette: bár kis létszámú a pati evangélikus gyülekezet, ám annál tevékenyebb.

A szombati hálaadó istentiszteleten Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke is részt vett, aki hangsúlyozta: a kistelepüléseken az átlagosnál is fontosabb, hogy megmaradjon a templom, hiszen az iskolák bezárása miatt, ez az egyik utolsó közösségmegtartó erő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!