Hírek

2011.11.28. 18:41

Idén 2,7 millió forint építésfelügyeleti bírságot szabtak ki Zalában

Jóval kevesebb építkezés folyik a megyében, mint néhány éve, de sokkal intenzívebben ellenőrzik a kivitelezőket. A megyei kormányhivatal építésügyi hivatala idén több mint 220 ellenőrzést végzett.

Szabó Judit

A Zala Megyei Kormányhivatal Építésügyi Hivatala kizárólag építésfelügyeleti feladatokat lát el, állami főépítészi és műemlékvédelmi ügyek nem tartoznak a hatáskörébe (ezeket régiónkban Győrben, illetve Szombathelyen végzik több megyére kiterjedő hatáskörrel). A zalai építésügyi hivatal az építéskezések kivitelezésének szakszerűségét és jogszerűségét ellenőrzi. Annak vizsgálata, hogy a beruházás az építési engedélyben foglaltaknak megfelelően zajlik-e, elsősorban az önkormányzati építéshatóságok feladata, de ha az építésfelügyelők az ellenőrzések során szabálytalanságokat tapasztalnak, jelzik az elsőfokú hatóságnak. Az idei ellenőrzések tapasztalatairól Lengl Zoltán, a kormányhivatal építésügyi hivatalának vezetője adott tájékoztatást.


– A Zala megyében idén bejelentett építkezések közül 221-et ellenőriztünk. Ötvenegy esetben tapasztaltunk hiányosságot, és huszonöt ügyféllel szemben szabtunk ki összesen közel 2,7 millió forint építésfelügyeleti bírságot. A legnagyobb bírság közel 600 ezer forint volt, ezt azért vetettük ki, mert felelős műszaki vezető irányítása nélkül végeztek építési tevékenységet. Nem minden esetben bírságolunk, nem súlyos jogsértés esetén csak felhívjuk a figyelmet a szabálytalanságra, s határidőt adunk a hiányosság orvoslására. Ha ezt megteszik, nem büntetünk – mondta az építésfelügyelet munkáját júniustól irányító Lengl Zoltán. – A leggyakoribb hibák közé tartozik, hogy nem megfelelően építik be az előregyártott épületszerkezeteket. Élet- és balesetveszélyes helyzet esetén gondoskodunk a szükséges munkák elvégzéséről, kijavíttatjuk az épületet. Rengeteg probléma van az építési napló vezetésével is, és előfordul, hogy hiányosak a kiviteli tervek, a tartószerkezeti tervek elkészítését például gyakran elmulasztják a beruházók vagy nem megfelelő minőségben készítik el. Sokszor elmarad a kivitelezők kereskedelmi- és iparkamarai regisztrációja is, pedig ez 2010 eleje óta kötelező. Sajnos tény, hogy a kivitelezések még ma sem megfelelő minőségűek, tevékenységünkkel ezen szeretnénk javítani, és elősegíteni a szakmai színvonal emelését. 



TÖBB ELLENŐRZÉS, TÖBB ELLENŐR
Zalában idén hat-hétszáz építkezés kezdődött, 30-40 százalékkal kevesebb, mint 6-7 éve. A kormányhivatal szakemberei az építkezések mintegy harmadát ellenőrizték le, a nagyobbakat kivétel nélkül. Az ellenőrzések számának növelése kormányzati elvárás, ennek érdekében létszámbővítés is történt a hivatalban, most hárman látják el a feladatokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!