Hírek

2011.11.16. 19:36

Dohányzás: januártól jön a szigor

Minden évben november harmadik csütörtöke a "Ne gyújts rá!' mozgalom világnapja. Az ideinek különös jelentőséget ad, hogy januártól új, szigorúbb törvény lép életbe. Ennek értelmében nem lehet rágyújtani (és dohányzóhely sem jelölhető ki) a kocsmákban, a szórakozóhelyeken, a munkahelyeken, a közintézményekben, illetve a vonatokon.Tilos a dohányzás a buszmegállókban, a játszótereken és azok 5 méteres körzetében

Magyar Hajnalka

 Iskolákban, kórházakban, gyermekjóléti intézményekben pedig az udvaron sem lehet dohányozni. Kivételt csak a hotelek szivarszobái, illetve a börtönök és pszichiátriai intézetek képeznek. A törvénymódosítás január 1-jén hatályba lép, de bírságot csak április 1-jétől, némi türelmi idő után szabnak ki.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a dohányzás a világon az első számú megelőzhető halálok. 2011-ben több mint 5 millió ember hal meg dohányzással összefüggő tüdőbetegségben, szívrohamban, agyi érkatasztrófában, daganatos vagy más betegségekben. Mindez nem tartalmazza azt a mintegy 600 ezer embert – több mint egynegyedük gyermek –, akiket a passzív dohányzás miatt veszítünk el. A dohányzás 100 millió ember halálát okozta a 20. században, és 1 milliárd embert képes megölni a 21.-ben.


Magyarországon évente 30 ezer fő korai haláláért felelős a cigaretta, valamint évente 2300 ember életét oltják ki a passzív füstölgésre visszavezethető betegségek.

– A dohányzással összefüggésbe hozható halálozás Zala megye több kistérségében igazolhatóan magasabb az országos átlagnál. A nők lényegesen veszélyeztetettebbek, mint a férfiak – tudjuk meg Antiné Tóth Szilvia egészségfejlesztőtől. Elmondja még, hogy a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve megyei és kistérségi munkatársai dohányzásmegelőző programot dolgoztak ki, amely elsősorban a 12–15 éves korosztályt célozza meg.

– Idén a megye 18 oktatási intézményében közel 1000 tanuló látta az idevágó üzeneteket és képi illusztrációkat tartalmazó mobil kiállítást, s vett részt a hozzá kapcsolódó interaktív foglalkozásokon – folytatja. – A tapasztalatok, visszajelzések egyértelműen pozitívak. A pedagógusok szerint a program által nyújtott ismeretek sokszínűek, meggyőzőek, megfelelnek az érintett korosztály életkori sajátosságainak. A feldolgozott tanulói kérdőívekből szintén az derült ki, hogy a gyerekek érdekesnek, hatásosnak értékelték a foglalkozásokat. 


Ne gyújts rá világnap
● A megelőzést nem lehet elég korán elkezdeni: már az 5-10 éves korú gyerekek részére is rendelkezésre áll interaktív számítógépes program, ami játékos formában ismerteti meg az alsósokat a dohányzás hatásaival.
● A dohányfüstmentes munkahelyek aránya az EU 27 tagországának átlagában 76 százalék, nálunk csak 55. A bároknál 54-21 százalék az arány.
● Kutatások szerint hazánkban jelentősen emelkedett azok száma, akik szerint nyilvános helyeken meg kell tiltani a dohányzást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!