Hírek

2011.11.18. 07:36

Csődben a mintafalu - Eladnák a fürdőt és a turistaházat is

Noha az önkormányzatnak 1,6 milliárd forint az adóssága, ez nem igazán aggasztja Gelse lakóit. A helyiek többsége amondó: hiába hirdetik meg eladásra a fürdőt és a turistaházat, elvinni senki sem tudja az épületeket a településről. A nyugalom persze csak látszólagos, a felszín alatt komoly ellentétek feszülnek.

Sámel József

A legfrissebb hírek szerint a bíróság által kinevezett pénzügyi biztos megkezdte a falu vagyonának értékesítését.

Az eladható vagyontárgyakat rövid időn belül meg is hirdetik.

- A termálfürdő és a turistaszálló mellett, kisebb földterületeket lehet még értékesíteni, ám félő, hogy az ingatlanok értéke sem fedezné teljes egészében az önkormányzat tartozását - mondta Szegedi Ferenc polgármester. - A fürdő könyv szerinti értéke 1,3 milliárd forint, ám nem hiszem, hogy ennyit bárki is kifizetne érte. A turistaszállóért - feltéve, hogy egyáltalán érdekel valakit - maximum 30 millió forintot kaphatunk. Emellett csak kisebb földterületekkel rendelkezik az önkormányzat, ezek összege szerintem a 10 millió forintot sem éri el. Mást nem lehet eladni, hiszen a nyáron történt törvényi változások miatt iskolát, óvodát, orvosi rendelőt, azaz a kötelező önkormányzati feladatok ellátásával összefüggő intézményeket nem lehet értékesíteni. Egyébként ha az adósságrendezési eljárástól eltekintünk, nincs probléma a működőképességgel, a közszolgáltatások - szemétszállítás, szennyvízelvezetés - elérhetők, s az intézmények - iskola, óvoda - is működnek. Jóllehet a település költségvetését a pénzügyi biztosnak kellett jóváhagynia, ennek megfelelően egy forintnyi hitelfelvétel sem szerepelhetett a büdzsében, s a kifizetéseket is külön engedélyeztetni kell. Természetesen az idén fejlesztésre nem tudunk költeni, ám ezzel tisztában van a falu lakossága. Ami az adósságkezelési eljárás miatt hátrányként érint bennünket, az a pályázatokból való kimaradás, még az ÖNHIKI-re sem nyújthattunk be igényt.

A polgármester ugyanakkor hangsúlyozta: ha sikerül behajtani azt a közel 18 millió forintos adóhátralékot, mely az elmúlt öt évben keletkezett, talán lesz némi pénz az utak és járdák felújítására.

A fürdőben, annak ellenére, hogy hamarosan meghirdetik értékesítésre - zajlik az élet. Ottjártunkor éppen a helyi iskolások úszásoktatása folyt, fizető vendéggel viszont nem találkoztunk.

- Ugyan nem vagyok tősgyökeres gelsei, de úgy látom, hogy ez a hatalmas adósság valamilyen szinten nyomasztja a településen élőket - fogalmazott Nagy Lajos, a termálfürdő vezetője.

A vezető jelezte azt is, hogy az elmúlt időszakban ugyan kevesebb volt a vendég, ám az árak és a kedvezmények átalakítása révén javultak a bevételi mutatók. - Ugyanakkor azt is tapasztaljuk, hogy a helyiek nem érzik magukénak a fürdőt, sokkal többen is igénybe vehetnék a szolgáltatást.

Nagy Lajos szerint a kialakult helyzetért nem lehet egyedül felelőssé tenni a falu korábbi polgármesterét, szerinte azok is nagyot hibáztak, akik anélkül adtak több száz milliós támogatást a gelsei fejlesztésekhez, hogy kiszámolták volna azok fenntarthatóságát, megtérülését.

- Engem nem nagyon érdekel ez az adósságmizéria, nekem azelőtt sem, most sem könnyebb az életem - mondta Bognár Józsefné, megjegyezve: hiába adják el a fürdőt vagy a turistaházat, elvinni senki sem tudja ezeket a létesítményeket. - Meg aztán van látszata ennek a hatalmas adósságnak, szinte valamennyi intézmény megszépült a településen.

- A település adóssága nem igazán befolyásolja a hétköznapokat, a szemetet elszállítják, az iskola és az óvoda is működik - mondta Horváth Erzsébet, aki szerint a felszín alatt azért komoly ellentétek húzódnak. - Bizony megosztott a falu, vannak, akik a korábbi polgármester mellett állnak, míg mások a jelenlegit támogatják.

- Talán annyi látszik, hogy korábban nagyobb rend szokott lenni a közterületeken, úgy tudom, most kevesebb a közmunkás - vette át a szót Kiss Albertné, Marika néni, aki szerint viszont éppenhogy nyugodtabb a falu, mint a választások előtti és az azt követő hónapokban.

- Sajnálom a jelenlegi polgármestert, mivel hatalmas problémát örökölt, amit nem egyszerű kezelni - hangsúlyozta Laskai Ferencné, akinek elmondása szerint még mindig tartozik a gelsei önkormányzat a Sebestyén-kúria mellől elbontott épülete miatt.

S ha már szóba került a Sebestyén-kúria - amit tavaly éppen a választások előtt avattak fel -, akkor érdemes megjegyezni, hogy azóta sem használják az épületet. Az iskola melletti szárazjégpálya jövője is kérdéses, a kivitelezőnek állítólag azóta sem fizette ki az önkormányzat a beruházást, így a tulajdonjog sem került átvezetésre.

Szegedi Ferenc polgármester szerint a lakosság képben van az önkormányzat anyagi helyzetét illetően, ám a részletekről nem sokat tudnak. Ezért decemberben közmeghallgatást tartanak, ahol minden felmerülő kérdésre választ kaphatnak az érdeklődők.

Természetesen a falu korábbi polgármesterét Rácz Józsefet is kerestük, ám ő telefonon annyit közölt: nem kíván semmit mondani a sajtónak.

 Folytatják a tanúk kihallgatását
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábban nyomozást indított Gelsén az európai uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt. A pénzügyi nyomozók november elejéig már több mint 70 embert hallgattak meg, és folyamatosak a további tanúkihallgatások. Ezenkívül a lefoglalt bizonyítékok, pályázati anyagok értékelésére is szükség van még, gyanúsítás pedig csak akkor történhet, ha a nyomozati cselekmények elvégzését követően tisztázzák az okozott kár pontos összegét.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!