Hírek

2011.11.25. 07:07

Biztos piaca van az energiafűznek: 7 év alatt megtérülhet a befektetés

Bár az adottságok alkalmasak a sarjadásos fás szárú energiaültetvények telepítéséhez, Zala megyében egyelőre csak kis mértékben honosodtak meg ezen haszonnövények. Lentiben és térségében e napokban aratják az energiafüzet.

Gyuricza Ferenc

Az energiafűz magyarországi telepítése mellett nemcsak a talaj- és éghajlati viszonyok szólnak érvként, hanem az is, hogy a befektetés viszonylag gyorsan megtérül, s a növény kevés gondozást igényel. Sabján Krisztián a fentiek miatt döntött úgy, hogy mintegy negyven hektárt telepít be a haszonnövényből. Ültetvényének egy részét már tavaly learatta, a többi idén vált vágáséretté.

- A sarjadásos fás szárú energiaültetvényt, vagy ahogy errefelé mindenki ismeri, az energiafüzet a szakirodalom szerint egyéves türelmi időszak után kétévente célszerű levágni - mondta a mezőgazdasági vállalkozó. - Mi úgy telepítettünk, hogy évente tudjunk aratni, hiszen így folyamatosan jutunk bevételhez. Az ültetvényeink egy része már négyéves, azt az elmúlt szezonban le is vágtuk, a többi pedig most érte el a három esztendős kort.


A csömödéri szakember hozzátette: az energiafüzet azért kell levágni az első évben, hogy hamarabb bokrosodjon. Az első évi vágás azonban semmilyen bevételt nem hoz, s nyereséget talán csak a harmadik alkalom után, vagyis hét év elteltével remélhetnek.

Zsálek Ferenc nagyságrendekkel kisebb, három és fél hektáros területen gazdálkodik; próbaképpen ültetett energiafüzet. Ez év februárjában Csömödérben vett részt egy fórumon, ahol külföldi szakemberek tartottak előadást a növény hasznosításának lehetőségeiről.

- A hulladékfát az erőművek vásárolják fel fűtőanyagnak - tette hozzá. - Jómagam ebből arra a következtetésre jutottam, hogy az energiafűznek biztos piaca lesz a jövőben. Az ültetvényt idén telepítettem, ezért a megtérülésről még nem tudok mit mondani, de úgy hallottam, csupán két évig kell gyomirtózni, esetleg műtrágyázni. Utána több gondozást már nem igényel, hiszen akkora takarófelületet alkot, hogy a gyom nem tudja elnyomni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!