Hírek

2011.10.27. 14:02

Vár (és tank?) a föld alatt

Várat rejt a föld mélye Óhíd határában. Az egykori erődítményből vajmi kevés látszik, Molnár András polgármester azonban bízik abban, hogy ez hamarosan másként lesz.

Sámel József

- Történelmi könyvben szerepel, hogy a középkorban palánkvár állt az Óhídi- (illetve akkor még Erenyei-) berekben, ám erről még a helybéliek sem sokat tudnak - fogalmazott Molnár András.

A helyszín megközelítése nem egyszerű, egy lápos rész miatt Kisgörbő felől terepjáróval jutottunk el az egykori erődítményhez, melyből jelenleg az azt egykor körülvevő árok, valamint 60-70 centiméterre kimagasodó "földkupacok" látszanak.


- A leírások szerint Kövesi Bálint, Sümeg kapitánya, 1569-ben a lápos-vízenyős nádasban saját költségén építtette a 48 méter átmérőjű, kör alakú palánkvárat - idézte a polgármester. - A kapitány a hódoltság idején nem fizetett adót a töröknek, ők ezért 1586-ban panasszal fordultak a Zala megyei hatósághoz, mely felszólította a kapitányt, hogy bontsa le a várat. Közben Kövesi meghalt, özvegye lemondott az erődítményről, mely később Óhíderenye községházaként működött. A Rákóczi-harcok után aztán az osztrák csapatok felégették, a község feljegyzéseivel és irattárával együtt.

Molnár András azt mondta, a turizmus élénkülésével szeretnének kezdeni valamit az egykori történelmi emlékkel.

- A terveink közt szerepel, hogy bemutathatóvá, láthatóvá tesszük az érdeklődők számára - részletezte. - A vár régészeti feltárására gondoltunk, s arra, hogy turisztikai útvonalat alakítunk ki a területen, ami csatlakozik a környékbeli tanösvényekhez. Ez azért is jó lenne, mert Óhíd határában csodálatos és háborítatlan a természeti környezet. Bízunk benne, hogy írnak pályázati lehetőséget, s tudunk forrást szerezni a terveinkhez.

Az már csak némi plusz, hogy a várhoz közel mást is rejt a föld mélye. A szóbeszéd szerint a második világháborúban egy harckocsi süllyedt el a mocsárban...



Turizmus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!