Hírek

2011.10.07. 06:24

Ki lát bele a földbe? A múzeumigazgatók nyílt levelet írtak Orbán Viktornak

A megyei múzeumigazgatók többsége a napokban nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, az örökségvédelmi törvény készülő módosítása miatt, ami derült égből villámcsapásként érte a szakmát.

Magyar Hajnalka

A tizenkilenc aláíró között ott találjuk dr. Kostyál Lászlót, a Zala megyei múzeumok megbízott igazgatóját is.

- A törvény módosítása kapcsán összecsapott két minisztérium, a beruházók érdekei mellett lobbizó Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, valamint az örökségvédelmet képviselő Nemzeti Erőforrás Minisztérium, s egyelőre az előbbi áll nyerésre - kezd a részletek megvilágításába a szakember.


- Bekövetkezett, amitől tartottunk: a leggyengébb láncszemet, a múzeumokat és a régészeket akarják felelőssé tenni rajtunk kívül álló gondokért, s erre hivatkozva a mi munkánkat nyomorítják meg. A Fejlesztési Minisztérium ugyanis azt állítja, hogy a beruházásokat megelőző régészeti feltárások sokba kerülnek, továbbá időben hátráltatják a munkálatokat. Ebből kiindulva a készülő törvénytervezet 1 százalékban maximálná a beruházások összköltségvetéséből az ásatásokra fordítható összeget, továbbá 30 munkanapra korlátozná a feltárás maximális idejét. A készülő törvény súlyosan sérti nemcsak a régészek, hanem az egész örökségvédelem érdekeit.

A tervezettel ellentétben pillanatnyilag nincs pénzügyi plafonja az ásatásokra fordítható keretnek, abból kiindulva, hogy a földbe nem lehet belelátni, előre nem tudható, hogy milyen bőségben rejtőznek ott pótolhatatlan értékek. Az álláspontok közelítése érdekében a Magyar Régész Szövetség konkrét javaslatokkal állt elő, ők a beruházás értékének 1,5 százalékát fordítanák az ásatásokra.

Ami a 30 napos időkorlátot illeti, ezt maximum egy hektárig tartják vállalhatónak, nagyobb területnél a 60 nap reálisabb. A lőszermentesítés kérdését pedig kivennék a csomagból.


Nem a régészek miatt késnek
Dr. Kostyál László utalt arra is, hogy a nagyberuházások nem a régészek miatt, sokkal kább az engedélyezés és a finanszírozás lassúsága miatt szenvednek késedelmet. Előfordul, hogy a szerződéskötési folyamat tovább tart, mint maga a tényleges ásatás. Amennyiben nem változtatnak a tervezeten, gyakorlatilag pusztulásra ítélik a régészeti kincsek jelentős részét, ugyanis az új feltételek mellett képtelenség lesz elvégezni a feltárásokat, vélik az érintettek. A szakemberek azért fordultak segítségért a miniszterelnökhöz, mert a törvény megváltoztatásával az európai gyakorlatban példa nélküli folyamatok indulhatnak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!