Hírek

2011.10.11. 06:14

Jövőre meg(SZÉP)ül a cafeteria

Hivatalosan nem nyilatkozott még a kormány, de az eddigi hírek szerint drasztikus változtatásokra kerül sor jövőre a bérkiegészítések terén. Elsősorban az étkezési juttatások jelenlegi rendszere változik meg.

Hajdu Péter

A béren kívüli juttatások több mint 50 százalékát a vendéglátásban és kiskereskedelemben felhasználható étkezési utalványok teszik ki, amiket 2,5 millió dolgozó, a teljes munkavállalói réteg mintegy kétharmada kap havonta. Így a legfontosabb változás lesz, ha - a hírek erről szólnak - kivezetik a rendszerből az étkezési jegyeket. Az üdülési csekk már megszűnt, maradékait ez év végéig lehet felhasználni, és a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) váltja.


- A vendéglátó vállalkozásokat Zalában is érzékenyen érintik a változások. Van olyan vendéglő, ahol a forgalom 30-40 százalékát üdülési csekkel fizették, ahol panzió és vendéglátás együtt üzemelt, ott 70-80 százalék volt az arány. Pénzhelyettesítő eszközzé vált az üdülési csekk. Amikor megjelent a kormány SZÉP-kártyával kapcsolatos szabályozása, tiltakoztunk, mert egyelőre csak szálláshelyhez kapcsolva lehet étteremben, fogadóban felhasználni. Keményen harcoltunk azért, hogy bekerüljön a SZÉP-kártya rendszerébe a vendéglőkben szállás nélkül is elkölthető rész - mondta Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) ügyvezető elnöke.

A vendéglátós érdekvédelmi lobbizás hatására kiadtak egy kormányhatározatot a vendéglátás fejlesztéséről, aminek intézkedési tervében szerepel a SZÉP-kártya felhasználásának kiegészítése. Tervek szerint október 15-ig készíti el a Nemzetgazdasági Minisztérium, és így SZÉP-kártya elfogadóvá válhat a vendéglátók széles köre. Már akiknek van, vagy beszerzik a kártya olvasásához szükséges elektronikus terminált.

- A cafeteria rendszerben nagyon fontos dolog, hogy a SZÉP-kártyát a vendéglősök is elfogadhassák, hiszen a cafeteria célja, hogy olyan juttatásokat adjon a dolgozóknak, amiket közvetlenül a saját regenerálódásukra fordíthatnak. Ez pedig nálunk döntően az étkezés - így Antalffy Gábor.

A kereskedelemben és vendéglátásban szinte napi pénzhelyettesítővé vált az étkezési jegy. Az egerszegi Z+D áruházban például, mint Rózsás Csaba üzletvezető elmondta, naponta több millió forint értékű étkezési utalványt fogadnak el.

Ottjártunkkor Pass Péter, a söjtöri Vöröskő étterem tulajdonosa fizetett az előző nap a vendégektől kapott jegyekkel, miután megrakta a szükséges alapanyagokkal bevásárló kocsiját.

- A forgalmunk mintegy 25 százalékát teszik ki az étkezési utalványok. Ha megszüntetik ezeket, bajban leszünk, mivel vidéki egység lévén ezt a mennyiséget nem pótolja majd a készpénzes vendég - így a vállalkozó.


Kiss Rajmund, az egerszegi Svejk Söröző és Ernesto Pizzéria tulajdonosa 15-20 százalékra becsüli azt az arányt, amit árbevételükben az étkezési utalványok képviselnek.

- A jegyes, üdülési csekkes vendégkörről nem akarunk lemondani. Nem is lehet, a 15-20 százalék igen nagy arány. Ezért megkezdtük a felkészülést a SZÉP-kártya elfogadására, ma is éppen azt intéztem. Elektronikus terminál telepítését kértem. Nem nagy beruházás, bérleti díjat és a kártyaforgalom néhány százalékát kell fizetni a banknak. Mobil terminált kértem, amit szükség esetén a pizzafutár vihet magával - említette a vállalkozó.

Az eddigi információk szerint a kártyával elkölthető összeg 450 ezer forint lesz, amin belül a szálláshely szolgáltatásnak 225 ezer forint, a meleg étkezésnek 150 ezer forint lesz az éves kerete. Utóbbi alapján látszik, a jelenlegi 18 ezer forint helyett jövőre csak 12 ezer 500-at szánnak az étkezés kedvezményes támogatására. A SZÉP-kártya szabadidős, egészségmegőrző céljainak pedig 75 ezer forint lesz az éves kerete.

A tervezett változások szerint a munkáltatók jövőre nem támogathatják adómentesen az otthoni internethozzáférést, kormányzati indok szerint az internet lefedettség szintje már nem indokolja ezt.

Az iskolakezdési juttatás viszont megmarad. Támogatható lesz a felnőttek iskolai rendszerű képzése is a minimálbér 2,5-szereséig. Változatlan marad az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések lehetősége, és új elemként jelenik meg a lakbértámogatás. Ez a lakbér összegének 50 százalékáig, de legfeljebb havi 20 ezer forintig engedi a kedvezményes munkáltatói támogatást. Mint hírlik, ez a munkavállalói mobilitás növelését célozza.

- Mivel még nem közölték, mennyi lesz az egyes cafeteria elemek adókedvezménye, nem tudjuk, mennyi bérkiegészítést tudunk majd adni jövőre. Ez a leendő adókedvezményen múlik. Mi szeretnénk, ha megmaradna a cégünknél a már jól bejáratott bérkiegészítés. Havonta 18000 forint értékű étkezési jegyet adunk ki a 190 dolgozónknak, ezen felül azoknak, akik igénylik, több mint 3 ezer forintos egészségpénztári hozzájárulást fizetünk - mondta a jelenlegi helyzetről Incze Viola, az egerszegi Ganzeg Kft. ügyvezetője.

Mint elmondta, az alacsony keresetű munkás és alkalmazotti réteg számára fontos az étkezési jegy, amit döntően a saját, és a család havi élelmezésére fodítanak. Az átlagembert a jelenlegi keresete mellett nem hozza izgalomba a SZÉP-kártyával elérhető wellness szolgáltatás, vagy egyéb rekreációs lehetőség. Az átlag számára ma a cafeteria élelmiszervásárlást jelent valamelyik boltban, legfeljebb akinek a munkája megengedi, egy közeli menüztető étkezde szolgáltatásával javítja a napi életvitelét.

Ha a SZÉP-kártya helyettesíti majd a jelenlegi étkezési jegyrendszert, vajon mennyiben segíti a kiskeresetűeket? Arról nem hallani, hogy élelmiszer vásárlására is lehetőséget nyújtana. A csökkenő havi melegétel-támogatási keretből esetleg két-három hétvégén elmehet a család egy szolidabb vendéglőbe, de a hétköznapok finanszírozását másból kell megoldani.


MINDENKI ROSSZUL JÁR?
Az Étkezési Utalványforgalmazói Egyesülés (EUFE) szerint mindenki veszít az utalványok megszüntetése esetén. Egyrészt csökkentik a munkavállalók 18 ezer forintos étkezési keretét. Az utalványok négyötödét állítólag olyan helyeken váltják be, ahol nincs terminál, a kisforgalmú étkezdéknek pedig kérdéses, hogy megéri-e telepíteni a készüléket. Az EUFE szerint fogyasztáscsökkenés lesz a következmény, ami végül milliárdokkal csökkenti a költségvetési bevételeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!