Hírek

2011.10.19. 18:03

Hősöket ismertek el: segítettek a vörösiszap katasztrófa idején

Belügyminisztériumi kitüntetéseket adtak át szerdán a nagykanizsai tűzoltóparancsnokságon azoknak a tűzoltóknak és civil önkénteseknek, akik a tavalyi Veszprém megyei vörösiszap-katasztrófa elhárításában, és a mentésben segédkezdtek.

Steyer Edina

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt történt hazánk legnagyobb természeti katasztrófája: átszakadt az ajkai timföldgyár vörösiszap-tárolójának gátja. Ennek következtében a vörösiszap közel 40 négyzetkilométernyi területet öntött el, ezzel felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozott. Az egész országban mozgósították a hivatalos szerveket, sőt civilek is csatlakoztak a mentési akcióhoz. A gyors beavatkozás ellenére a katasztrófa tíz halálos áldozatot követelt, sokan maradandó fizikai és lelki sérüléseket szereztek.


- A mentésnél és a helyreállításnál 320 zalai vett részt, közülük 230-an a tűzoltóság állományába tartoznak, míg 90 fő önkéntes alapon vállalta a feladatot - mondta az ünnepségen Wéber Antal ezredes, a Zala megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. - Büszkék lehetünk arra, hogy a nagykanizsaiak már a katasztrófát követő második napon a helyszínen voltak, s segítettek a helyreállításban.

A szerdai ünnepi eseményen ez a  68 hivatásos kanizsai tűzoltó, valamint Prepok Attila polgári védelmi alezredes és tizenöt, környékbeli önkéntes lánglovag vehetett át oklevelet és érdemérmet Wéber Antal ezredestől.

A katasztrófavédelmi igazgató, utalva az 1956-os október 23-i eseményekre, hozzátette: már abban az időben is voltak olyanok, akik saját testi épségüket kockára téve mentettek életeket. Hozzájuk hasonlatosak a mai kor hősei is, akik becsülettel helytálltak az egyedülálló veszélyhelyzetben, amit a vörösiszapömlés okozott.



Vörösiszap katasztrófa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!