Hírek

2011.10.21. 17:02

Felavatták a megújult romkertet Hévízen

Felavatták pénteken a megújult romkertet Hévízen. Az önkormányzat közel 70 millió forintos beruházással, pályázati támogatással tette vonzóbbá a létesítményt.

Szabó Judit

A romkert területe Hévíz legjelentősebb római kori lelőhelye, ahol egy nagy,  több mint tíz  épületből álló  villagazdaság eddig feltárt maradványait láthatják az érdeklődők. Az Attila utca végén található romkertben régebben semmi más nem volt, ezért nem bizonyult elég vonzó turisztikai attrakciónak.


Ezen akart változtatni a hévízi önkormányzat, amikor pályázatot nyújtott be a romkert zöldfelületének megújítására, valamint funkciójának bővítésére. A nyugat-dunántúli regionális tanácstól több mint 58 millió forintot nyertek elképzeléseik megvalósítására. A támogatás segítségével 68,9 millió forintot költöttek a romkertre. Színpadot, játszóteret és térköves sétányokat építettek, s kialakítottak egy új teret, amelynek a közepén Orr Lajos szobrászművész alkotását helyezték el. A szobor egy római kori lakóház bejáratát ábrázolja az ajtóban ülő kutyával. A területet közművesítették, illemhely is készült, és napkollektorok segítségével megvilágítható tájékoztató táblákat szereltek fel. A jövőben rendezvényeknek is otthont adó romkertet Papp Gábor polgármester avatta fel pénteken, s elmondta: évi 16 ezer látogatóval számolnak.



Kapcsolódó cikkeink: 

Romkert - történelmi sétatér Hévízen

Hévízi romkert újratöltve

A római romkert Hévíz igazi látványossága lesz



Turizmus dosszié

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!