Hírek

2011.10.25. 18:54

Árulkodó facebook

Íráselemzés és stressztûrési tréning is szerepelt a Pannon Egyetem helyi kampuszának karrierirodájában kedden megtartott „diplomán túli tanácsadó nap” programjai között. A rendezvény a munkaerő- piaci eligazodásban igyekezett segíteni.

Benedek Bálint

A grafológus véleményére a PEN több oktatója is kíváncsi volt, sőt, diplomás munkavállalóval is találkoztunk: az egyik belvárosi utazási irodában már hét éve dolgozó Kardos Klaudia is megmutatta kézírását az elemzőnek. 

- Meglepően reális képet kaptam a személyiségemről munkámról - mondta „a vizsgálat” után. - Az egyoldalnyi szöveg alapján szinte mindenre fény derült, többek között arra is, hogy még mindig jó úton járok.

Akadtak, akik szkeptikusan fogadták az írásszakértő véleményét, ám abban mindenki egyetértett: hasznos a próba, mert egy munkaadó az önéletrajz mellé kérhet kézzel írt levelet is.

- A szakértő munkája összetett - fogalmazott a grafológus, Dombi Annamária, a győri SK írásszakértői iroda munkatársa. - Személyiségképet alkotunk, figyeljük az írás egészét, a margók elhelyezkedésétől egészen addig, hogy a betûk milyen formát öltenek a szövegben. Annamária szerint külön kell választani az előre megírt szöveget a helyben körmölttől. Utóbbival azt is jól lehet vizsgálni, hogy stressz alatt hogyan változik az adott munkavállaló hozzáállása.

 

A „peneseket” két előadás is várta. A veszprémi gazdaságtudományi karon tanító, a facebookról könyvet írt Klausz Melinda például arról beszélt: ma már teljesen elfogadott és természetes, hogy a leendő munkáltató „rákeres” a jelentkező adatlapjára.

- A közösségi portálon a munkavállalóról gyorsan kiderülhet, milyen ember - fogalmazott Klausz Melinda. - Tehát ha a pályakezdők állást keresnek, nem árt karban tartaniuk az adatlapjukat.

Az álláskereséssel kapcsolatos fórumon Marton Krisztina humánerőforrás- tanácsadó arról beszélt, hogy mielőtt a diplomás kilép a munkaerőpiacra, tisztában kell lennie a képességeivel. Fontos a nyitottság, az őszinteség, ha ezekkel felvértezik magukat, nagyobb eséllyel találhatnak rá álmaik álláslehetőségére. 


● A PEN kommunikációs és karrierirodájának legfőbb feladata, hogy az aktív hallgatókat segítse személyes tanácsadással és felkészítse őket az állásinterjúkra
● Fontos szolgáltatás az egyénre szabott szakmai gyakorlati helyek felkutatása, melyben az öregdiákok tapasztalatára is számítanak. De az itt végzettek akár szakdolgozati konzulensként is készenlétben állnak
● Az önismereti csoportban pszichológus ad tanácsokat a diákoknak, akik elmondhatják ügyes-bajos dolgaikat is 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!