Hírek

2011.09.16. 14:34

Két hét múlva kezdődik a népszámlálás

Október 1. és 31. közt zajlik le Magyarországon a tízévenként esedékes népszámlálás. Törvény írja elő valamennyiünknek az összeírásban való részvételt, ám a válaszadás anonim, illetve egyes kérdések esetében önkéntes.

Varga Andor

A népszámlálás zalai vezetője, Szekeres Jánosné azt mondja: annál sikeresebbnek tekinthető az akció, minél többen válaszolnak az utóbbi, úgynevezett szenzitív kérdésekre. Ezek közt nemzetiségi hovatartozásra, anyanyelvre, vallási meggyőződésre, illetve tartós betegségre és fogyatékosságra vonatkozók vannak. 

- Ellentmondó információk vannak arról, mely' nemzetiségnek hány tagja van hazánkban - mondta Szekeresné. - A 2001-es összeíráskor meglehetősen alacsony számok jöttek ki, szociológiai felmérések, illetve a különböző kisebbségek vezetői is vitatkoztak azokkal. Most itt a lehetőség, bízunk benne, hogy a felmérés híven ábrázolja majd a valós helyzetet.

A népszámlálás ez ügyben duplán kérdez: a válaszadó megjelölhet nemzetiséget első- és másodsorban is. A hovatartozás megvallása érdekében pedig kampányt indítottak a kisebbségi szervezetek is.

- Az is nagyon fontos, hogy mi magunk, kisebbségi vezetők tisztában legyünk, hány embert is képviselünk - fogalmazott Hepp Mihály, a magyarországi horvátság egyik szószólója, az Országos Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége vezetője. - Én azt szoktam mondani, 80 ezer horvát él Magyarországon, ehhez képest a tíz évvel ezelőtti népszámláláskor 18 ezer körül volt a nemzetiséghez tartozást megvallók száma. Nagyon remélem, hogy ezúttal sokkal többen leszünk. Fontos tudni, hogy hátrány emiatt nem érhet senkit, sokkal inkább lehetnek negatív következményei, ha nem tudjuk bemutatni, valójában milyen nagy is az adott kisebbség. Az érdekképviseletünk hatékonysága múlthat ezen.

A kisebbségi agitáció egyéként folyik Zalában is, bár vannak vadhajtások.

- Alapvetően minden népszavazásos kampánynak örülök, mert ezek a mi céljaink megvalósulását is segítik - folytatta Szekeres Jánosné. - De érkeztek jelzések, miszerint egyes településeken roma vezetők kísérni akarják a kérdezőbiztosokat, hogy a helyszínen segítsenek megvallani a nemzetiségi hovatartozást érintett családoknak. Intézkedtünk, mert az összeírásnak ezzel kapcsolatban is szigorú szabályai vannak: az interjúnál csak a kérdezőbiztos, illetve az érintett címen élők lehetnek jelen.

A népszámlálási kérdőívek kötelező részében lakásra és személyekre vonatkozó kérdések vannak. A válaszadáshoz nincs szükség feltétlen a kérdezőbiztos jelenlétére, hiszen történhet önkitöltéssel illetve az interneten is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!