Hírek

2011.09.25. 08:36

Fingerboard: extrém sport vagy fura hobbi?

Az ujjdeszkázás (fingerboard) nem új keletű őrület, ám Kercsmár Gyula, Kercsmár András és Horváth Dominik mutató valamint középső ujjbegyén egyre gyakrabban feltűnik a néhány centiméteres aprócska gördeszka.

Benedek Bálint

Mint minden extrém sport, ez is Amerikából indult világhódító útjára. Az ujjdeszkázás esetében elképzelhető, hogy a sport nem éppen a legtalálóbb megnevezés, de általában, aki ezekkel a műanyag játékokkal játszik, gördeszkázik is. Nagyon jó példa erre, a 24 éves Kercsmár Gyula, hiszen a fiatal már gyermekkorától kezdve megszállottan deszkázik.

- Bármennyire szerettem volna télen, a lefagyott úton hajtani, balesetveszélyes - mondta Gyula. - Mivel egy kicsit őrült vagyok, természetesen kipróbáltam, de "eltaknyoltam" és most már eszembe nem jutna olyankor a deszkára lépni.

Egy olyan szorgalmasan gyakoroló extrém gördeszkásnak, mint amilyen Gyula kifejezetten szenvedés volt ez az időszak. Korábban a hátán fekve dobálta a magasba a deszkáját, de előfordult, hogy véletlenül kicsúszott a kezéből, s durván fejbe vágta.

 A fiú unalmában az interneten böngészett, s ekkor fedezte fel az apró deszkát, amit a videón mutató és középső ujjal hajtottak gyerekek.

- Jó kis mókának találtam, így néhány száz forintból vettem egy használható fingerboard-ot - folytatta Kercsmár Gyula. - Kezdésként a tenyeremben forgattam, aztán mint a kisautókat úgy tologattam az asztalon vagy a billentyűzet szélén.

Egy évvel ezelőtt Gyula öccse, a 12 éves András és annak barátja a 13 éves Horváth Dominik is az apró deszkára költötték a zsebpénzüket. Mint azt elmondták: megérte a befektetés, hisz ezzel a játékkal akár a tolltartó szélén is lehet gyakorolni. Sőt az általános iskolás srácok feltalálták magukat, ugyanis egy kiszáradt filctollból élethű korlátot szereltek össze.

- Közösen építettünk csempéből egy lépcsősort, amin még további trükköket is lehet gyakorolni - mosolygott András. - Amikor a mély mosdókagylóba belehajtok az ujjdeszkával elképzelem azt, mintha a valóságban a lábammal hajtanék. Sőt ugyanezek a képsorok játszódnak le, amikor épp a szekrény szélén csúsztatom végig a minideszkát.

Vele értett egyet, Horváth Dominik is, aki szerint az ujjdeszkázásban az a legjobb dolog, hogy nem lehet megsérülni, de mégis sok gyakorlatot ki lehet találni.

- Aztán amikor élesben bevetjük a tanult koreográfiát, a hibák is előjönnek, melyeket az esős napokon a szobában tovább finomíthatunk - fűzte hozzá Dominik.

Egyébként a rutinos Kercsmár Gyula a deszkások mundérbecsületét megvédendő, elárulta: ugyanilyen kicsi méretben létezik BMX kerékpár, szörfdeszka, snowboard, de a break tánchoz való ujjra húzható cipőcske is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!