Hírek

2011.09.02. 15:37

Balhé a kanizsai piacon: összevesztek az őstermelők az igazgatóval

Alaposan összevesztek pénteken a nagyknizsai Csarnok Üzletházban működő kosaras piacon baromfit és tejet árusító őstermelők Gáspár Andrással, a VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával. A vita oka: néhány hónapja új helyre költöztették az árusokat.

Szalabán Attila

Több kisebb átszervezést hajtott végre a közelmúltban a nagykanizsai vásárcsarnokban működő önkormányzati piac vezetése. Az intézkedések között szerepelt, hogy az épület északkeleti sarkából az északnyugatiba költöztették a vágott baromfit és tejtermékeket árusító őstermelőket, valamint az általuk használt hűtőpultokat.

- Az eddigi hűvös, tizenhárom év alatt jól bejáratott helyünkről mindenfajta egyeztetés nélkül idetettek minket egy a vevők számára kieső részre, nem is indokolva a döntésüket. Itt ráadásul egész délelőtt tűz ránk a nap, úgyhogy a hűtők nem bírják lehűteni a tejet, az 18 Celsius-fok körüli, holott ennél jóval hidegebbnek kellene lennie - magyarázta Németh Lászlóné. Az eszteregnyei asszony 20 tehenének tejét igyekszik eladni nap mint nap. A régi helyünkön nem volt ilyen probléma, hiszen ott hűvös volt. Itt pedig ránk sem találnak a vevők, a behozott tej felét sem tudom eladni. Huszonöt éve ezzel foglalkozom, most pedig tönkre akarnak tenni.

Németh Lászlóné panaszához csatlakoztak a többiek is. Andrasek Tibor például arra mutatott rá, hogy a pultja mellett egész nap tárva-nyitva áll egy kétszárnyú ajtó, azon dől be a meleg és a por  ilyen körülmények között kellene a hűtőnek 5-6 fokon tartania az általa kínált vágott baromfit, nem beszélve annak tisztaságáról. Arra is nyomatékosan felhívták a figyelmet, hogy forgalmuk a kényszerű átköltözésük óta a felére csökkent.


Az őstermelők panaszukkal több fórumot megkerestek már, majd lapunkhoz fordultak. Pénteken mi is a helyszínre érkeztünk, ahol kérésünkre Gáspár András, a piacot üzemeltető VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. vezérigazgatója is megjelent. A Targuba János piacvezető kíséretében érkező vezérigazgatót több őstermelő is igyekezett meggyőzni panaszuk jogosságáról.

- Amikor a piac átszervezését lebonyolítottuk, több szempontot is figyelembe kellett venni. Ezek között azt is, hogy tejterméket és vágott baromfit a törvény értelmében csak hűtőpultból árusíthatnak az őstermelők. A berendezéseket mi biztosítjuk, ám a csarnok nyugati oldalán vasárnaponként bolhapiac van, ami miatt azon a részen ki kell kapcsolnunk az áramot, hogy törvénysértő módon ne árusíthassanak ott elektromos termékeket  vázolta a vezérigazgató.  Ezért kerültek a hűtők az árammal állandóan ellátott keleti oldalra. Az átszervezés senki ellen nem irányult, de sajnos tisztában vagyunk azzal, hogy egy ekkora létesítményben, ha változás történik, az valakinek az érdekét sérti. A hűtők saját hőmérője egyébként azt mutatja, hogy 15 centis magasságban tartják az előírt 4 fokot, azzal pedig nem tudunk mit tenni, hogy az emberek kitől vásárolnak.

A vezérigazgató mindenesetre ígéretet tett: a piac-felügyeleti csoport vezetője egy hónapig méri, hogy mennyi tejet tudnak eladni az őstermelők. Ha az valóban messze elmarad a törvény által előírt maximális heti 200 litertől, akkor tárgyalni fog a lehetséges megoldásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!