Hírek

2011.09.16. 18:15

A turizmus és a munkahelyteremtés a két legfőbb prioritás

Gazdasági és egyéb előnyökkel járó Európai Területi Társulás, vagyis újabb EGTC alapítását támogatják azok a magyar, szlovén és osztrák települések, amelyek a 24 város - City Cooperation együttműködés keretében már több közös projektet valósítottak meg.

Gyuricza Ferenc

A 24 város - City Cooperation együttműködésben olyan határ menti magyar, szlovén és osztrák kisvárosok vesznek részt, amelyek a gazdaság- és turizmusfejlesztést tartják az egyik legfontosabb feladatuknak, s ennek érdekében indítottak az Európai Uniós támogatásával közös projektet. Magyar részről hét város tagja az együttműködésnek, Vas megyéből Vasvár, Körmend, Őriszentpéter és Szentgotthárd, míg Zalából Lenti, Letenye és Zalalövő, de a muravidéki Lendva is csatlakozott a projekthez.


A pénteken Körmenden megtartott konferencián a résztvevők először saját fejlesztési projektjeikről számoltak be. Kovács Károly, a Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője többek között arról beszélt, hogy a turizmus és a munkahelyteremtés a két legfőbb prioritás. Halmi Béla letenyei polgármester szerint célszerű lenne a regionális összefogás mellett a mikrotérségi együttműködésre is odafigyelni, a dél-zalai város e tekintetben már jó példákat mutathat a társainak. Letenye ráadásul speciális helyzetben van, hiszen Horvátországgal szomszédos területen fekszik.

Az ismertetők után Bebes István körmendi polgármester javaslatára a résztvevők aláírtak egy Európai Területi Társulás alapítására szóló szándéknyilatkozatot. Az angol rövidítése alapján többnyire csak EGTC-nek nevezett társulás lényege, hogy a tagjai számára számos könnyítéssel biztosít lehetőséget a határokon átívelő együttműködésekre. A 24 város - City Cooperation együttműködésben részt vevők főleg a turizmus fejlesztése terén dédelgetnek olyan elképzeléseket, amelyek megvalósításához egy EGTC alapítása nemcsak a jogi hátteret könnyítené meg, de akár az eddiginél nagyobb összegű európai uniós források elérését is elősegíthetné.


Kulturális műsor
Az egész napos program a konferenciát követően a 24 város kulturális öröksége elnevezést viselő időszaki kiállítás megnyitójával folytatódott, majd a Vas megyei kisváros főterén sokszínű kulturális műsort tekinthettek meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!