Hírek

2011.09.19. 13:26

A neten is sokan lájkolják a brifkóit

A nagykanizsai Nagyrác utcai iskola egykori ebédlőjében avatott be szakmája rejtelmeibe Pintér Ferenc kiskanizsai bőrös, aki másokkal is szívesen megosztja mestersége titkait.

Kelemen Valéria


- Nyáron fejeztem be egy TÁMOP-os támogatás keretében, fiataloknak tartott 60 órás bőrös tanfolyamot, melyet tucatnyian végeztek el eredményesen - mondta Pintér Ferenc, elárulva: szakkör keretében is örömmel foglalkozik gyerekekkel, persze csak olyanokkal, akikben látja a mesterség iránti alázatot.

- A bőrözést az alapokkal kell kezdeni: megismerkedni a bőrrel, a különféle éles szerszámokkal és használatukkal, majd jöhetnek a fűzés, a fonás és szironyozás fogásai, s csak ezután kezdődhet a tervezés - fogalmazott a kiskanizsai kéz- műves, aki 1996 óta folytat bőrös vállalkozást, bár hobbi szinten sokkal korábbról érdekli a dolog.

- A kiskanizsai reptéren egy juhásztól láttam a birkabőr kikészítését, ő szerettette meg velem ezt a mesterséget - utalt a kezdetekre -, utána pedig volt egy hivatalos formája, a zalaegerszegi népfőiskola szakmai képzése keretében. Utóbbi hasznos volt, de csak annak, aki teljes szívvel szereti a mesterséget, mert szerintem a tapasztalat, a gyakorlat és a szív együtt teszi a mestert. Elég jó kézügyességem van, a bőrözésbe pedig egyszerűen beleszerettem. Akkora szabadságot ad, amit egyetlen munkahelyen sem tudnék meglelni. Itt azt csinálok amit és ahogyan akarok, ha nem tetszik, munka közben is módosíthatok az elképzelésemen.

Pintér Ferenc roppant kreatív ember, nem készít két egyforma terméket, már csak ezért is számosan lájkolják az alkotásairól az internetre feltöltött képeit.

- Az eredeti szakmám esztergályos, így volt időm ráunni a sorozatban készült termékekre - mosolygott, miközben beült egy csikóba, hogy a satuba fogott bőrön megmutasson néhány mesterfogást. - A fonás lefűzéseknél amúgy is sok egyforma műveletet csinálok, ezért variálom a termékeket, s ezért nincs nálam két egyforma.

Ottjártunkkor az egyik satuban brifkó, a másikban telefontartó, a harmadikban táska, a negyedikben csuklópánt volt, így valóban nem unalmas a munka, főleg, hogy óránként másik csikóhoz ül, hozzátéve: a satu a harmadik keze.

- Vásárokba nem járok, mert a silány kínai termékek árszintjére nem tudok lemenni - mondta búcsúzásnál -, de szerencsére sok az egyedi megrendelő, aki a minőséget keresi. Pláne, hogy két év garanciát adok minden termékre, hacsak el nem lopják. Mostanában a rovásírásos karkötő a sláger, de a bőrből készült derékszíjak, övek, táskák és mobiltokok iránt is van kereslet. Aki pedig egyszer nálam vásárolt, az hozza a következő vevőt. Meggazdagodni ebből nem lehet, de legalább van értelme a munkámnak.

Helyi termék dosszié itt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!