Hírek

2011.08.30. 15:22

Veszélyes kívánságlámpások: betiltották a forgalmazásukat

Azonnali hatállyal betiltották a katasztrófavédők a repülő kívánságlámpások forgalmazását, mert különösen tűzveszélyesek: irányíthatatlanok és felügyelet nélküliek.

Horváth Viktória

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a termék sérti az országos tűzvédelmi szabályzatot. Erről Wéber Antalt kérdeztük, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjét.

- Nem tudok arról, hogy Zalában okozott volna-e tüzet hasonló lámpás, de az is igaz, azonnal szétégne, így nem is jönnének rá, hogy az okozta - mondta el. - Az ilyen és ehhez hasonló eszközök használata sérti az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot, amelynek értelmében csak úgy szabad tüzet gyújtani a szabadban, hogy a lángok ne idézzenek elő se tűz-, se  robbanásveszélyt, a nyílt lángot pedig nem szabad őrizetlenül hagyni, illetve veszély esetén, vagy ha már nincs rá szükség, azonnal el kell oltani. Ám ebben az esetben éppen hogy őrizetlenül marad.  Maga a használata egyébként eddig sem volt engedélyköteles, csupán a forgalmazása, tehát benzinkút vagy szénaboglyák közelében is használhatták akár. 


Magyarország területén jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben, ám hiába kerülnék el azokat a területeket, amelyek veszélyesek, ha mondjuk egy erősebb szél akár több kilométerrel arrébb is elviheti a lampionokat.

Ezzel egyetért Polgár István is, a zalaegerszegi Mosolyszervíz üzlet vezetője is, aki pirotechnikusként dolgozik, s náluk is kapható a papírlámpás.
- Bár soha nem volt probléma vele, de lehetett volna. Irányíthatatlan és messzire is elviheti a szél, ahol akár egy fa ágaiba akadva is okozhat tüzet. Sokan keresték esküvőre vagy éppen születésnapra, de az egy oldalas használati utasítást kétlem, hogy mindannyian be is tudták tartani. Itt ugyanis több kitétel is szerepel, például, hogy legyen szélcsend és több száz méterre semmilyen gyúlékony anyag ne legyen. Ezt nagyon nehéz megoldani.

Az egyébként mécsessel üzemelő repülő papírlampion bambuszból, vászonból, viaszból és impregnált, tűzálló papírból készült. Először kibontják, majd kihajtogatják, a benne lévő mécsest meggyújtva egy perc alatt felmelegedik a lámpásban található levegő, így elengedve azt lassan felemelkedik a levegőbe. Emelkedési magassága akár 800 méter is lehet, ami persze függ különböző időjárási körülményektől. Amikor a mécses kiég, s a levegő lassan kihűl, leereszkedik a földre a lámpás. Mivel teljes mértékben biológiailag lebomló anyagból készül, ezért nem szennyezi a környezetet. Ám a repülés során bármikor épületek tetejébe, száraz növényzetbe vagy egyéb gyúlékony anyagba ütközhet, s a benne található nyílt láng pedig bármit meggyújthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!