Hírek

2011.08.14. 07:15

Vágyálom a jogosítvány?

Sok családban luxuscikknek számít a jogosítvány, ezért a korábbinál jóval kevesebb középiskolás jelentkezhet autóvezetői tanfolyamra. Szorító présben vannak a fiatalok, hiszen a legtöbb munkahelyen már alapkövetelmény a jogsi.

Kelemen Valéria

- Egyedül nevelem a fiamat, így hiába nyaggat, nem szerezhet jogosítványt - mondta  Marics Zsuzsa kanizsai népművelő. - A közalkalmazotti fizetésemből, a svájci frankos hitelemmel, bármennyire is fáj, nem tudom előteremteni a vezetéshez szükséges pénzt.

Megtudtuk: a 18 éves Marci idén érettségizett, ősztől a pécsi műszaki főiskolán kezdi meg a tanulmányait, jogsi nélkül. Nyáron diákmunkát vállalt, hogy  a nyaralásra, s őszre is legyen zsebpénze.

Nála szerencsésebb lányokkal találkoztunk a nagykanizsai START Autósiskolánál. 
- A szüleim javasolták, hogy érettségi után szerezzem meg a jogosítvány, s hálás vagyok nekik, hogy előteremtették az anyagi fedezetét - mondta a sikeres rutinvizsgát követően Völgyi Ivett, aki  ősztől a Kaposvári Egyetem  hallgatója.


- Kicsi koromtól arról álmodtam, hogy autót vezetek, így én szorgalmaztam a vezetést - vette át a szót a 17 éves Géczi Laura, a BLG 11. évfolyamos diákja, hozzátéve: ha meglesz a jogsija, akkor is gyalog fog suliba járni. - Egyszer kell megszerezni a jogsit, aztán a szabályokat betartva vezetni, hogy egy életre szóljon. 

Lauráéknál egyébként a fél osztálynak már van, vagy hamarosan lesz jogsija, s a többi BLG-s 11-12-es osztálynál is hasonló a helyzet. Eszerint a családoknak  a vezetői engedély nem tartozik a luxuscikk kategóriába, vagy a diákok erre takarékoskodnak, miként tette azt a  Mező-gimibe járó, 17 éves Pető Ramóna.

- Ideális, ha mielőbb megszerzem a jogsit, mert utána már csak az előre hozott érettségire és a nyelvvizsgára kell koncentrálnom - mondta Ramóna, miután kiszállt a szimulátorból. - Mivel az én döntésem volt, így a karácsonyra, húsvétra, név- és szülinapra kapott, s erre a célra összegyűjtött pénzemet is beleadtam, így a szüleimmel közösen fizetem a jogosítványomat. 

Péter Lajos, az egereszegi és kanizsai START Autósiskola vezetője amondó: a '90-es évek végén szinte alig volt olyan középiskolás, akinek az érettségi idején nem volt meg a vezetői engedélye. 
- Ha egy osztályból eljött valaki hozzánk, s jó véleménnyel volt a képzésünkről, utána az egész osztály idejött - mondta Péter Lajos, aki a '80-as évektől foglalkozik járművezető képzéssel, s 1996-ban alapította meg a családi vállalkozásként működő autósiskolát. - Akkoriban a tanulóvezetők zöme középiskolás volt, manapság pedig a gyereklétszám is lecsökkent, s a diákoknak is csak a fele szerez vezetői engedélyt. A hozzánk járóknak is már csak a fele középiskolás, a többiek felnőttek, zömében a 20-as, 30-as éveikben járók, elvétve idősebbek. 

- Korábban is szerettem volna jogsit, de különféle okok miatt csak most jött el az ideje, hogy megszerezzem - árulta el a vállalkozást vezető, 38 éves Gyuricz Márta, aki egyedül neveli két gyermekét. - Már nagyobbak a gyerekek, a munkahelyemen is tudnak helyettesíteni, s  motivációt jelentett, hogy hamarosan más városba költözöm, de szeretnék sűrűn hazajárni Kanizsára. 

Mártától hallottuk: családfenntartóként nem volt egyszerű munka mellett, hetente háromszor, 16-20 óráig tanfolyamra járni, aztán otthon is tanulni, de megérte, mert eddig minden elsőre sikerült neki, s a rutinpályán sem volt ügyetlenebb a diákoknál, ehhez persze plusz órákat is vett. 


- Kopecskó Tamás személyében egy türelmes fiatal oktatóhoz kerültem, így remekül érzem magam vezetés közben - mosolygott Márta. -Elhatároztam, hogy a gyerekeknek, ahogy 17 évesek lesznek, finanszírozom a jogsit. Mert könnyebb diákként megszerezni, mint munka mellett. Szerintem aki csak teheti, tegye ezt meg a gyermekéért. 

Miként megtette a lenti származású, ötvenes éveit taposó Kovács Géza, aki érdeklődésünkre elmondta: ő a főiskola után, 22 évesen, egy hónap nyári munkáért kapott fizetésből szerezte meg a jogsit. 
- A fiaimnak már érettségi előtt megvolt a vezetői engedélyük, sokba került, de kinyögtük, hisz' a gyerekek közti versenyszellem  megkívánta - mondta Géza, hozzátéve: jól tették, hiszen azóta még többe kerül a jogsi. - Mindketten főiskolát végeztek, de a fizetésükből nem tudnák egyhamar félretenni a vezetés árát. 

Péter Lajos szerint Zala megyében az autósiskolák megpróbálják a lehető legkevesebb költségből kihozni a jogosítványt, hisz' valamennyien a túlélésre törekszenek. Vannak, akik a 40 órás kresz  tanfolyamot ingyen adják, de a legdrágább is 6-10 ezer forint. S bár az üzemanyag árak az egekbe szöktek, ők öt éve ugyanazzal az árral (egy vezetési óra Kanizsán 2800, Egerszegen 3000 Ft) dolgoznak. Egy jogsi így is alapáron áltag 150-160 ezer forintba kerül, amit - a gazdasági válság óta - egyre kevesebben engedhetnek meg maguknak. Náluk 2007-hez képest 40 százalékos a tanulólétszám csökkenés: 2008-ban 450-en szereztek B-kategóriás jogsit, 2009-ben 335-en, tavaly 243-an. Ez a szám beállt, hiszen idén az első félévben 127-en. 

A 22 éves letenyei Belovics Gábor is Nagykanizsán, ám a Technika Kft-nél tanul vezetni. A szülei neki azt mondták: Majd akkor lesz jogsid, ha lesz rá pénzed! 
- Négy éve dolgozom, félretettem 150 ezer forintot, remélem, elég lesz - mondta a becsehelyi faüzemben dolgozó Gábor, a harmadik vezetési órája előtt. - Korábban soha nem vezettem, így várhatóan plusz órákat is kell vennem, de nem baj, mert minél jobb szeretnék lenni. Ha itt leteszem a vizsgát, az még nem elég, mert apu előtt is le kell vizsgáznom ahhoz, hogy vezethessem a családi autót. Azért van szükségem jogsira, mert lehet, hogy a következő munkakörömben ez is alapfeltétel lesz. 

Gábor szakoktatója, a 30 éves tapasztalattal rendelkező Hajmási Ottó úgy véli: összességében nincs annyi tanulóvezető, mint korábban, de a diákok aránya továbbra is magas.
- A '80-as években 1800 forintba került 30 óra vezetés, most egy óra kerül 2800-ba , s a vizsgadíjak is nőttek, de a szülők és nagyszülők manapság is igyekeznek finanszírozni a jogsit - mondta Hajmási Ottó, aki szerint a 30 óra vezetés általában csak annak elég, aki már itt-ott, hegyen-völgyön autózott korábban.   

A 30 éves Éberhardt István 2010-ben vizsgázott kreszből, ám azóta sincs jogsija. 
- Volt állásom, s jól is kerestem, mikor jelentkeztem a tanfolyamra, de a kresz-vizsga után bekerültem a leépítésbe, így szó sem lehetett  folytatásról. Egy maszeknál havi nettó 60-62 ezerért dolgozom, abból nem futja vezetésre. Ha találok több pénzzel járó, jobb munkát, folytatom, mert a remény hal meg utoljára.


Egy életre szóljon (Kelemen Valéria jegyzete)
Férjem a gimiben, én pedig főiskolás koromban kaptam kézhez a hőn áhított vezetői engedélyt, s eddig úgy néz ki: életre szóló a jogosítványunk. Remélem, a 17 éves fiam is megbecsüli a minap szerzett jogsit, pláne, hogy ő szorgalmazta, és családi összefogás kellett az anyagiak előteremtéséhez. A nagymama és a nagynéni is jelentős összeget társítottak a projekthez, mi pedig a plusz órákat fizettük, melyek feltétlen kellettek ahhoz, hogy nulla hibaponttal teljesítse a forgalmi vizsgát. Ákos ezután megkönnyebbülten indult nyaralni, mondván: jövőre már csak érettségizni kell.


Lóerő dosszié

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!