Hírek

2011.08.08. 14:16

Gyenesdiási séták

Gyenesdiási séták címmel hét végén a diási búcsú keretében mutatták be azt a kiadványt, mely fotók segítségével kalauzolja végig az olvasót a Balaton-parti településen.

Sámel József


Gál Lajos polgármester köszöntőjében elmondta: a könyvecske - melyet Diás 670. évfordulójára adtak ki - hiányt pótol, hiszen eddig jobbára csak tudományos monográfiák készültek a településről.

- A nagyközség egészét bemutató fotóalbum is szimbolizálja a két településrész összetartozását, mely közigazgatási egységen túl hasonló történelmi sors megéléséből is fakad - fogalmazott.

A kiadvány szerzője Tenczné Tóth Krisztina beszédében elmondta: családjával tíz esztendeje élnek Gyenesdiáson, melynek értékeit barangolások közepette fedezte fel. Az album ötlete akkor merült fel, mikor felkérték, hogy készítse el a település vallástörténeti monográfiáját. Munka közben számos érdekességre bukkant, így a dokumentumok böngészése nagy élményt jelentett számára.

A kiadvány - mely a magyaron kívül német és angol nyelvű leírásokat tartalmaz - az évszakokat bemutatva ismerteti meg Gyenesdiást.

A diási búcsú egyik jeles eseménye a székelykapu avatás volt. A Történelmi Emlékparkban állították fel a kaput, melyet a község testvértelepülésétől, az erdélyi Csíkszenttamástól kapott ajándékba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!