Hírek

2011.08.09. 16:35

340 hőlégballon szállt fel a magasba (képgalériával)

Majdnem sikerült megdönteni az egyszerre felszálló hőlégballonok Guinnes-rekordját a franciaországi Chambley-ban, ám végül a tervezett 343 helyett „csupán” 340 légikosár szállt fel a magasba. „Maga volt a mennyország” – kommentálták az élményt a nemzetközi ballonfieszta zalai résztvevői.

Tódor Tamás


A gellénházi Zala-Zola Hőlégballon és Szabadidősport Egyesület tagjai – Juhász Zoltán pilóta és Bónus Gyöngyi navigátor – mondhatni hazatérnek Chambley városába, hiszen már harmadik alkalommal vettek részt a Lorraine Mondial nemzetközi ballonfesztiválon, melyet idén 15. alkalommal rendeztek meg a francia szervezők július végén. Az otthonos érzés ráadásul kétszeresen is igaz számukra, hiszen Lotaringia vidéke éppoly dimbes-dombos, szántókkal és mezőkkel tarkított, mint Zala megye.


48 ország, 1032 pilóta, 340 hőlégballon, 2672 fős személyzet, 400 újságíró és 195 önkéntes – sorolja gyorsan a számokat Juhász Zoltán, hozzátéve: rajtuk kívül egy komlói és egy fővárosi csapat képviselte hazánkat a tíznapos rendezvényen.

– Igaz, hogy ismerős terepen jártunk, mégis számos új élménnyel gazdagodtunk. Két éve, amikor legutóbb megrendezték a hőlégballon-találkozót, jobbára déli szél fújt, idén pedig északi, illetve észak-keleti „szállított” bennünket csodás tájakra – mondja a pilóta, s feleleveníti az egyik legmegkapóbb képet, miszerint egyetlen mezőtáblán nem kevesebb, mint 60 hőlégballon szállt le (nem is beszélve a 340, egyszerre felszálló légikosárról).


A zalai csapat (kiegészülve Juhász Lilla 10 éves pilótapalántával) mind a tíz napot a levegőben töltötte: reggel egy felszállás, és még egy este. Hogy a tempót tartani tudják, hajnali 5-kor keltek és éjfélkor kerültek ágyba.

– Érződik, hogy itt minden a hőlégballonozás sportjáról szól – meséli Bónus Gyöngyi. – A gazdák lekaszálják mezőgazdasági területeiket, hogy a pilóták könnyedén le tudjanak szállni; a környékbeliek a szabadban piknikezve figyelik az égi mutatványokat. Idén is érdekesebbnél érdekesebb ballonok foglalták el a horizontot: a bogár formájú mellett, chilis paprika, nyúl, sárkányszerű bacilus és napocska alakúak okoztak vidám perceket.


Ám nem csupán néznivalóból állt a fieszta, a résztvevőknek a magasságot is meg kellett hódítaniuk, úgy, hogy ne zavarják a többi hőlégballont. Juhász Zoltán 900–1000 méteres magasságba is eljutott...  



A hőlégballonozás zalai szerelmesei többször szerepeltek már lapunk hasábjain, tudósításainkat  a ZH online felületén is megtalálja - a cikkek elolvasásához kattintson az alábbi címekre:

2010. szeptember 17. 
Ballonok szálltak a szerb magyar város felett
Szeptember második hétvégéjén immár hetedik alkalommal szálltak ballonok a vajdasági város, Zenta felett. A nemzetközi hőlégballon versenyen Zalaegerszeget a Zala-Zola Ballon Team képviselte.


2010. január 25.
Hőlégballonnal repülték át a gleccsert az Alpokban (videóval)
A gellénházi Zala-Zola Szabadidő és Sportegyesület levegővándorai már harmadik alkalommal vettek részt Ausztriában a 17. Dachstein Alpentrophy nemzetközi hőlégballon-fiesztán. Ismerősként érkeztek a szomszédba, ám az Alpok még így is tudott nekik meglepetést okozni.


2009. december 3.
Hőlégballonból osztott szaloncukrot a Mikulás (több fotóval)
A zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóterem melletti parkolóban csütörtök délután hatalmas, háromezer köbméteres hőlégballonból osztott szaloncukrot a Mikulás a kisiskolásoknak.


2009. augusztus 10.
329 hőlégballon légi bevetésen - Zalai csapat a nemzetközi találkozón (képgalériával)
Chambley - Összesen 329 hőlégballon szállt fel a magasba a közelmúltban Franciaországban megrendezett 11. Lorraine Mondial nemzetközi fesztiválon. Megyénket is képviselték a találkozón.


2009. május 16.
Magassági mámor! Hőlégballonnal repülték át Zalaegerszeget (fotókkal)
ZH - Az Egerszeg Fesztivál pénteki programkavalkádját a gellénházi Zala-Zola Hőlégballon Szabadidő- és Sportegyesület „mutatványa” is színesítette. Az egyesület képviselői, Juhász Zoltán pilóta és Bónus Gyöngyi navigátor a megyeszékhelyi Vizslaparkban - kíváncsi tekintetek közepette – állították fel a hőlégballont, azzal a határozott szándékkal, hogy a magasból „térképezzék fel” Zalaegerszeget, kiváltképpen a belvárosi nyüzsgést. 


2008. május 26. 
Ballonnal repültük át a Balatont
Balaton - A gellénházi Zala-Zola Hőlégballon Szabadidő- és Sportegyesület invitálásának eleget téve lapunk három napot is eltöltött az ötödik alkalommal megrendezett Balaton-Átrepülő Nemzetközi Hőlégballon Versenyen. Noha az időjárás eleinte a felszállást sem tette lehetővé, a harmadik napon mégis sikerült 2200 méter magasságból letekintenünk a magyar tengerre. 


2008. január 19. 
Túra 3500 méter magasban
Gosau - Múlt héten rendezték meg a 15. Dachstein Alpentrophy hőlégballon-fiesztát, melyen Zala megyét a Zala-Zola Hőlégballon Szabadidő és Sportegyesület képviselte. 


2007. augusztus 11. 
Az élmény megérte
Chambley - Több száz hőlégballon szállt fel a magasba a múlt héten Franciaországban tizedik alkalommal megrendezett Lorraine Mondial hőlégballon-fesztiválon. Az eseményen térségünket a gellénházi Zala-Zola Hőlégballon Szabadidő és Sportegyesület képviselte. 


2007. június 27. 
Nem a magányosok sportja
Gellénháza - Furcsa egy ágazata a sportnak a hőlégballonozás: művelőjének szabadságot nyújt, ám korlátok közé is szorítja, hiszen nem birtokolja a teljes irányítást a légijármű felett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!