Hírek

2011.07.07. 14:00

Szívszerelem: már gyűlnek a lakatok a múzeumkapuban

A turistaforgalom maga teremtett idén egy újabb attrakciónak is tekinthető látványosságot Keszthelyen. A Viselettörténeti Múzeum kapujában néhány lakat jelent meg, amivel nem a bejáratot zárták le.

Horányi Árpád

– Rögtön Pécs jutott az eszembe, amikor ezeket megláttam – mondta Túri Török Tibor múzeumtulajdonos, aki azon nyomban egy kis táblát is elhelyezett ott: „Együtt visszatérünk” felirattal. – Ezzel jelét adtam, hogy lakatolják le itt az erre járó párok a szerelmüket, aztán jöjjenek el újra, együtt.

Pécs belvárosában már nevezetes az a vaskerítés, melyen fürtökben csüngnek a lakatok, az 1980-as évektől kezdődően. De találhatók ilyen lakatok más turisztikai városokban is, s külföldön ugyancsak ismert ez a szokás.


– Ezek immár itt is az összetartozás jelképei – tette még hozzá a múzeumtulajdonos, aki azóta újabb vaskonzolt is elhelyezett az épület falán, mert a lakatok bámulatos gyorsasággal gyűlnek.

– Nekünk Pécsen van már lakatunk, 7 éve tettük fel – említette az éppen ott járó Geiger Krisztina és Harczos László, Bajáról érkezett fiatal pár. – A mi városunkban is van ilyen, a Türr kilátónál. Vonzó dolog ez, felejthetetlenné teszi azt a helyet, ahol az emberek ilyen jelképeket helyeznek el.

Túri Török Tibor eldobott lakatkulcsokra is lelt a közelben, s ezáltal továbbgondolta az attrakciót: a kulcsokat a járdába ragasztja, azokat jelképesen egy vas seprű tereli az örök kimozdíthatatlanságba. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!