Hírek

2011.07.05. 08:46

Pályázati támogatás: 190 millió érkezik Zalába

Csaknem 190 millió forint pályázati támogatást nyert tizenhat zalai, társult formában működtetett iskola és szociális intézmény a Belügyminisztériumtól, épületek felújítására.

Szabó Judit

Többek között az épületek energiatakarékos felújítására biztosított támogatást az országos pályázat, amelynek eredményeképpen Zala megyében is elindulhatnak, s bár az idő rövid, talán a tanév kezdetére megvalósulhatnak kisebb-nagyobb felújítások. Zalából a vonyarcvashegyi, a pókaszepetki és az egervári iskola nyerte el a legnagyobb támogatást, mindhárom intézményben 22,5 millió forintos támogatással indulhatnak fejlesztések. A több különálló épülettel rendelkező pókaszepetki Festetics ÁMK-ban a tornaterem fűtéskorszerűsítésére és külső hőszigetelésére használhatják fel a pénzt, és megvalósulhat az iskola egyik beázó, palatetős épületszárnyának felújítása. Kovács Árpádné igazgató elmondta, hogy a küszöbön ál-ló beruházásnak köszönhetően most már a Festetics ÁMK valamennyi épületrésze külön lesz fűthető, amivel sok pénzt meg tudnak takarítani. A tantermi padozatcserékről és néhány más munkáról, például a teljes elektromos felújításról viszont le kell mondaniuk, mert nem kapták meg az igényelt teljes összeget.


Az egervári iskola az intézményhez tartozó helyi, valamint zalaszentiváni óvoda felújítását kezdheti el állami támogatással. Az egervári óvodában a hőszigeteléssel párhuzamosan ajtót és ablakokat cserélnek, mert befúj a szél, támasztotta alá a beruházás szükségességét Szijártó József polgármester. Tetőszigetelés és fűtéskorszerűsítés is szerepel a terveikben, de még gondolkodnak, hogyan szűkítsék a programot, mert ők is kevesebb támogatást kaptak az igényeltnél.

Ugyanezzel szembesült a tófeji konyha teljes felújítását tervező három önkormányzat: Tófej, Pusztaederics és Baktüttös. A szociális étkeztetést biztosító egerszegi Támasz intézményen keresztül pályáztak, és 14,4 millió forintot nyertek. Még számolják, hogyan tudnák a kötelező önrészen felül kiegészíteni a pénzt, és megvalósítani az eredeti, 28 millió forintos felújítási programot, tájékoztatott Horváth Zoltán, Tófej polgármestere.


Országosan 3 milliárd
● A belügyminisztériumi pályázatot a kötelező önkormányzati feladatot ellátó, társult formában működtetett intézmények fenntartóinak írták ki
● Első körben országosan közel 3 milliárd forintot osztottak szét, Zala megyébe ebből mintegy 190 millió forint jutott
● Tízmillió forint feletti támogatást nyert az egervári, a nagykapornaki, a pákai, a vonyarcvashegyi, a pókaszepetki és az alsópáhoki iskola, a hévízi Brunszvik Teréz óvoda és a zalaegerszegi Támasz intézmény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!