Hírek

2011.07.03. 09:03

Íme Tóth Gabriella, a legszebb horvát lány Magyarországon

Kedves és mosolygós lány nyit ajtót. Egy picit zavarban van, ez látszik rajta, de tökéletesen tisztában van azzal, hogy a sikere együtt jár a reflektorfénnyel. A letenyei Tóth Gabriella ugyanis egyedüli zalai indulóként nemrég megnyerte a magyarországi horvátok szépségversenyét.

Szalabán Attila

A nagykanizsai Piarista gimnázium tizenegyedikes tanulóját két tanára, Csicsek Gabriella és Tislér Jolán biztatta a megmérettetésen való részvételre. A baranyai Szentlőrincen megrendezett versenyen beigazolódott, hogy igazuk volt: a horvát édesapával büszkélkedő, 17 éves letenyei lány fejére került a szépségkirálynői korona, udvarhölgyeivé a dusnoki Karaszi Adriennt és Kovácsevics Vesznát választották.

- Egy nap alatt zajlott le a verseny - emlékezett vissza Tóth Gabriella. - Mikor megérkeztünk a helyszínre, egy pécsi koreográfus foglalkozott velünk, és tanította meg, hogy miként viselkedjünk a színpadon. Minden más a saját feladatunk volt, így például a smink is. Szerencsére a családom elkísért, így ők sokat tudtak segíteni. Pedig először nem támogatták az ötletet, hogy benevezzek, féltettek a csalódástól. Aztán persze végig szurkolták a versenyt, és nagyon örültek, mikor meghallották az eredményhirdetéskor a nevemet, mint szépségkirálynőét.


Szentlőrincre szinte az ország minden részéről érkeztek horvát szépségek  a nevezés feltétele a 16-26 éves kor, a horvát származás és nyelvtudás volt , így meglehetősen vegyes társaság gyűlt össze. Ennek ellenére a fiatal lányok gyorsan megtalálták egymással a közös hangot, abszolút baráti hangulatban zajlottak az események. Pedig a szervezők jóvoltából a legnagyobb szépségversenyeket idézte a szentlőrinci megmérettetés  melynek fővédnöke például dr. Ivan Bandic, Horvátország magyarországi nagykövete volt.

- Nagyon határozott voltam, nyerni szerettem volna, s ezt meg is jegyeztem a zsűrinek - mosolyodott el Gabi. - Talán pont ez a határozottságom tetszett meg nekik annyira, hogy tényleg nekem szavazták meg a koronát. Az is komoly előny volt a számomra, hogy korábban mazsorettként sokat szerepeltem színpadon, így nem kellett különösebben a lámpalázzal küzdenem.

A fiatal letenyei lány az édesapja révén ugyan kisebbségi származású, ám nem titkolta: nem ismeri olyan mélységében a horvátok kultúráját, mint szeretné. Mint elmondta, a horvát nyelven kívül a néptánc, a népi hagyományok rendkívül érdeklik. S bár a horvát-magyar határtól alig 2 kilométernyire él, egy meglepő kijelentést is tett:

- Még soha életemben nem voltam Horvátországban. Persze szeretnék eljutni, s ez a vágyam most, a győzelmem eredményeként valóra válhat. A szépségkirálynői koronával ugyanis ajándékok is jártak, s ezek közül nagyon sokat jelent, hogy elutazhatok Pag szigetére, ahol egy hotelben lesz a szállásom. Egy éve tanulom a horvát nyelvet, most végre élesben lesz alkalmam kipróbálni az eddig elsajátított tudásomat. Elutazás előtt azonban mindenképpen ünneplünk, szombaton találkozom a barátaimmal, és egy jó nagy bulit csapunk.


A fiúk számára jó hír: Tóth Gabriella jelenleg szingli - a szívét még nem rejtette rabul senki. Pedig közvetlenségét és kedvességét magunk is tapasztalhattuk beszélgetésünk ideje alatt. Ráadásul önismerettel sincs gondja a lánynak, mikor arról kérdeztük, hogy milyennek tartja magát, csak néhány pillanatig gondolkozott a válaszon.

- Határozott típus vagyok, és szerény. Benne vagyok a bulikban, s bizony törekvőnek is tartom magam. A szorgalmammal és a tanuláshoz való hozzáállásommal sincs túl sok gond, ezt a 4,2-es átlagú bizonyítványom eléggé bizonyítja szerintem.

Gabit a siker meglehetősen feldobta, nem csoda tehát, hogy már azt tervezi: alkalomadtán más szépségversenyeken is megméretteti magát. Abban legalábbis biztos volt, hogy benevez  mint mondta, bár konkrétan nem gondolt arra, hogy a szépségiparra építse a jövőjét, mindenesetre a modellkedés vonzó pálya lenne számára.

- Persze mindez még a jövő titka, először az érettségi legyen meg minél jobb eredménnyel - fogalmazott. - Hogy aztán milyen pályára szeretnék orientálódni? A nyelveket nagyon szeretem, ezért most azt mondanám, hogy a tolmács, az utaskísérő és a nyelvtanár jöhet szóba.



Egy szépségkirálynő kedvencei
A lila színt minden mással szemben előnyben részesítő Tóth Gabriella házi kedvence egy tacskó, mely a Morzsi névre hallgat, és imádja, ha gazdája vele foglalkozik. A fiatal letenyei lány a Bunkó vagyok, így hódítok című filmet nézi meg legszívesebben, míg zenében a R'n'B és a pop stílusért rajong. Mint fogalmazott, a szabadidejét imádja barátokkal tölteni - ugyanakkor a tanulást sem hanyagolja, kedvenc tantárgyai között a horvát és az angol nyelveket, valamint a történelmet sorolta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!