Hírek

2011.07.28. 16:16

Balatoni társasjáték, óriási méretben

Óriás méretben készíttette el a „Vigyázz rám” elnevezésű környezetvédelmi társasjátékot a Nők a Balatonért Egyesület. A bemutatóját a napokban tartották Gyenesdiáson.

Sámel József

Vetőné Zeke Erzsébet, a szervezet keszthelyi csoportjának vezetője érdeklődésünkre elmondta: a „Vigyázz rám” című társasjátékot először 1996-ban adták ki, mégpedig azzal a nem titkolt céllal, hogy játékos formában ismertessék meg a Balaton természeti és környezeti értékeit. A játék akkor a környezetvédelmi tárca és a Duna Múzeum víz világnapja alkalmából meghirdetett pályázatán második helyezést ért el. Egy évtizeddel később átdolgozták, s új ismeretanyaggal bővítették a játékot. A cél természetesen nem változott, a tó és környékének élővilágát kívánták népszerűsíteni, megismertetni, megszerettetni az alkotók. A kiadvány elsősorban a 4–12 éves korosztály számára készült, de az idősebbek számára is jó és hasznos időtöltést kínál.


– Már akkor megfogalmazódott, hogy elkészítjük a játék óriás változatát, hogy azt rendezvényeken, vetélkedőkön is használni lehessen – tette hozzá Vetőné Zeke Erzsébet. – Több civil szervezet segítségével, európai uniós pályázati pénzek felhasználásával sikerült elérni a célt: tíz darab játékot készíttettünk. A méretük valóban óriási, pingpongasztal nagyságúak, 2x1,3 méteresek. A játék ismeretanyaga ismét bővült, több lehetőséggel tudják használni a gyerekek és a felnőttek. Így egyebek között memória- és kártyajátékot is kínál. Természetesen ismeretterjesztő céllal. Úgy látjuk, a játéknak eddig is nagy sikere volt, s bízunk benne, hogy az óriási „példányok” tovább szolgálják az elképzeléseinket. A Balaton térségében, a településeken közösségi rendezvényeken reményeink szerint népszerű lesz a játék, mely nem csak rossz idő esetén nyújt majd alternatív szórakozási lehetőséget a gyermekek és felnőttek számára.


Nők, akik szeretve óvják a Balatont
Számos módon védi és óvja a tavat, annak környezetét a Nők a Balatonért Egyesület. Rendezvényeik fő célja, hogy bemutassák az értékeket, a gyerekeket, felnőtteket egyaránt a Balaton szeretetére „hangolják”. Ennek jegyében készítették el például a Balaton tízparancsolatát, melyben megfogalmazzák: hogyan kell védeni a víz minőségét, s miként szabad viselkedni a tónál, a tóban.



Turizmus dosszié

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!