Hírek

2011.05.31. 17:00

Nem lesz több nejlonzacskó? - Adóztatnák vagy megszüntetnék

Az Európai Unió hamarosan dönthet arról, megadóztatja vagy esetleg megszünteti a nejlonzacskók gyártását, mivel azok súlyosan szennyezik a környezetünket.

Horváth Viktória

-  Nemcsak a tengereket, de a termőföldeket és az ivóvizeinket is szennyezik ezek a termékek. A megadóztatással több nemzet is próbálkozott már korábban, például a dánok és az írek, de az olaszoknál például a tiltás vált be. Az EU most egységes szabályozást szeretne e téren  bevezetni.


- Jó pár évvel ezelőtt még nem volt rajtuk a környezetterhelési adó, s akkor boldog-boldogtalannak adtak zsákszámra a nagyobb bevásárló központokban. Amióta adóztatják, már jelentősen csökkent a gyártás is  - mondta el Bogár István, a Domberdő Természetvédelmi Egyesület elnöke.

-  Vissza kellene hozni a kultúránkba a fonott kosarat, a gurulós bevásárló kocsit és a szövettáskákat, hiszen néhány évtizeddel ezelőtt még nem is ismertük a nejlonszatyrokat, tudtunk nélkülük élni.

 Bogár István szerint nemcsak az esztétikai szennyezés súlyos gond - gondoljunk csak az illegális szemétlerakók szemet bántó látványára -, hanem a mérgező anyagok is. Hiszen mire elbomlik, rengeteg káros anyagot bocsát ki magából, különösen, ha ezeket a szatyrokat elégetik.

A szelektív hulladékgyűjtés jó dolog, de az igazi megoldást a kevesebb szemét  jelentené a Földünknek. Egyre több a környezetbarát vagy újrahasznosítható zacskó, de a szabályozás ebben az esetben sem egyértelmű. 
 
Bár rá van írva a zacskóra, biológiai úton lebomló, mégsem mindig az. Ez persze már fogyasztóvédelmi kérdés, hiszen ezzel becsapják a vásárlót. Több országban bevezették a védjegyet, amivel ellátják a biológiai úton lebomló táskákat, s ezt évente ellenőrzik is laboratóriumi körülmények között. Nálunk is elkelne a védjegyes rendszer.

 



„Számos” nejlon

- Egy ember egy évben közel 400 kg hulladékot termel, ebből 88 kg csomagolásból származó szemét
- Két évvel ezelőtt nálunk napi szinten közel másfél millió szatyor került forgalomba
- A Földön összesen havonta közel negyven milliárd műanyagtáskát bocsátanak ki
- Az USA-ban egy fő évente 330 zacskót használ el
 - Egy nejlontáska használati ideje a pár perctől pár óráig terjed, de átlagosan 20 perc
- A lebomlási ideje több száz, de akár ezer év is lehet ezen termékeknek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!