Hírek

2011.03.08. 18:50

Magától is felrobbanhat a veszélyes gyűjtemény

Nálunk csak az 1800-as évek előtti fegyverek tartásához nem kell engedély. Például az úgynevezett gyúpeckes, Lefaucheux-töltények már nem minősülnek lőszernek.

Arany Gábor


Erről Waldinger Antal igazságügyi fegyverszakértő szólt érdeklődésünkre.  Más országokhoz képest nálunk sokkal szigorúbbak a lőfegyverekre, lőszerekre vonatkozó szabályok. Ha ilyen holmi kerül elő, mindegy milyen rossz állapotú, be kell jelenteni, hogy a hatóság megvizsgálhassa, a gyűjtő e nélkül nem tarthatja meg. Fordult már meg a kezemben teljesen rozsdás puska, csövében ott volt a lövedék, bármikor elsülhetett volna. A fegyvereket képesített szakemberrel kell hatástalaníttatni, az eredményt a fegyvert és lőszert vizsgáló hivatal ellenőrzi és erről tanúsítványt állít ki. Ez az átalakítás azonban néha olyan mértékű, hogy a fegyver eredeti külsejét megváltoztatja. Ezért előfordult, hogy a gyűjtő maga gondoskodott a hatástalanításról, ám nem előírásosan, ezért lőfegyverrel visszaélés miatt eljárás indult ellene.
 
Waldinger Antal elmondta, éles lőszer esetében értesíteni kell a rendőrséget, gondoskodni kell a terület körbekerítéséről, hogy a lőszer ne veszélyeztessen, a többi a tűzszerészek feladata. Elvileg van mód a hatástalanításra, szétszerelésre és a robbanóanyag eltávolítására, ám ezt a legritkábban teszik meg a tűzszerészek. Legfeljebb, ha ritkaság kerül elő. Ezért némely gyűjtő kockázatot vállal, hogy szerzeményét megtartsa.
 
- Azt tudni kell, minél régebbi a lövedék, annál veszélyesebb. A töltetben ugyanis vegyi folyamatok zajlanak, és hiába szerelik ki a gyújtószerkezetét, önmagától is beindulhat a robbanás. Ezért nem szabad kísérletezni-  mondta.

- Ismertem Pistit, régebben jártam vele néhány kutatáson, nem akarom bántani, de felelőtlenül viselkedett  - mondta egy hasonló hobbinak hódoló férfi, aki a nevét nem kívánta az eset kapcsán nyilvánosságra hozni.  - Másoktól nem fogadott el tanácsot, összeszedett mindent válogatás nélkül. Alapvető szabályokat sértett meg  - magyarázta.

 

Történelmünk viharos időszakát, illetve annak nyomait fémkeresővel kutató gyűjtők tábora széles a világban. Van, aki a katonai eszközöket kedveli, abból igyekszik adatokat nyerni régvolt hadmozdulatokról. Más a fegyverekbe szeret bele és sokan keresik a lövedékeket, töltényhüvelyeket.

Külföldön cégek foglalkoznak ezek hatástalanításával teljesen legálisan.

-  Sajnos a gyűjtők közül sokan egy idő után elvesztik realitásérzéküket - folytatta.  Szakirodalmat tanulmányoznak, lövedékeket szerelnek szét, és egy idő után azt képzelik, értenek hozzá, miközben csak szerencséjük volt. De minden évben előfordulnak tragédiák. Értelmetlenül, mert ezek a lövedékek nem képviselnek se történeti, se pénzben mérhető komoly értéket, emellett sok helyet foglalnak el. Ezek a holmik, hatástalanítva megvásárolhatók legfeljebb pár ezer forintért. Ezért sem értem, minek áll neki valaki aknát, lövedéket, bombát szerelni, és ezzel kockáztat életeket. Ilyen esetek miatt a többi gyűjtőről is azt hiszik, hogy bombák után kutatnak - mondta.

 

Halálos robbanás Botfán: szinte centiről centire haladtak a tűzszerészek

Exkluzív rendőrségi fotók: lőszerek, bombák tömege volt a felrobbant háznál

Magától is felrobbanhat a veszélyes gyűjtemény

Fémkeresés legálisan, leletek kiásása illegálisan

Képek a helyszínről  a robbanás napján hétfőn

Képek a helyszínről kedden

Képek szerdán - már 2. napja dolgoznak a tűzszerészek

 

OLDALTÖRÉS: Illegális fegyvergyűjtemények Magyarországon


 
Illegális fegyvergyűjtemények Magyarországon 

    1997. március 6. - Nagy mennyiségű fegyvert, alkatrészeket és lőszert talált a rendőrség egy makói lakásban. A gyűjtemény gazdáját őrizetbe vették; annyit tudtak meg tőle, hogy szereti a fegyvereket.
    1997. május 22. - A rendőrség házkutatást tartottak egy gödi villában, ahol a pincéből fegyverek garmadája - géppisztoly, géppuska, több kézigránát - került elő. A házban lakó fiatalembert nem tudták letartóztatni, mert külföldön tartózkodott.
    1997. november 30. - A rendőrök 9 kilogramm robbanószert találtak egy 17 éves dunaújvárosi fiú kocsijában. A gyűjtőszenvedélyére hivatkozó fiú lakásának átvizsgálása során a legkülönbözőbb lőszerek, robbanószer gyártásához használt alkatrészek, gyújtószerkezetek mellett aknavető gránát is előkerült.
    1998. augusztus 10. - Két 14 éves budapesti fiatal lakóhelyén géppisztolylőszereket, trotilt, egyéb gyújtó- és robbanóanyagokat találtak a rendőrök. A fiúk - állításuk szerint - a lőszereket a Hármashatárhegyen találták, a szülők elmondásuk szerint nem tudtak arról, hogy mit tároltak otthon a gyerekek.
    1998. november 23. - Embercsempészet miatt a rendőrség látókörébe került két nógrádi cégvezetőről derült ki, hogy nem mindennapi fegyvergyűjteményt rejtegetnek a lakásukon. Egyebek mellett kétszáz sörétes, pisztolyba, géppisztolyba, puskába való lőszert, valamint fegyverek házi összeállításához használható fődarabokat - zárdugattyúkat és tárakat - találtak náluk. Akadtak a készletben pisztolyok is, köztük olyanok, amelyeket bérgyilkosok kivégzőfegyvereként ismernek. Került elő kézigránát, fémkereső, továbbá néhány lebélyegzett, "piacképes" forgalmi engedély is. A két cégvezető a fegyverek iránti olthatatlan szeretetére hivatkozott.
    2001. május 9. - Egy várpalotai férfi háza udvarán próbálta szétszerelni a városi lőtéren gyűjtött, 152 milliméteres, negyven kilogramm súlyú tüzérségi lövedéket, amely felrobbant. A férfi és hároméves unokája életét vesztette. A tűzszerészek a helyszínen több lövedéket is találtak.
    2002. június 24. - Egy szekszárdi férfi lakásán 25 lőfegyvert és több száz lőszert találtak. A férfi a kihallgatáson azt vallotta, hogy szenvedélyes gyűjtő.
    2002. szeptember 2. - Egy nyíregyházi lakásban az albérletben ott lakó 48 éves férfi 88 lőszert, fegyveralkatrészeket, egy gázpisztolyt, egy átalakított légpisztolyt, egy kézigránátot, továbbá szúró-vágó és pirotechnikai eszközöket tartott.
    2002. november 7. - Egy amerikai állampolgár budapesti bérelt lakásában több tucat világháborús gránátot és fegyvert foglalt le a rendőrség.
    2007. március 14. - Fegyvereket, lőszereket, hangtompítókat és egyéb lőfegyverelemeket foglalt le a rendőrség Mezőkeresztesen, Bükkábrányban és Hatvanban tartott házkutatásokon.
    2007. március 14. - Különböző fegyvereket, lőszereket, valamint fegyveralkatrészeket találtak egy pusztaszeri férfi otthonában tartott házkutatás során a rendőrök.
    2008. február 14. - Éles lőfegyvert, több fegyveralkatrészt és néhány lőszert találtak a rendőrök egy csongrádi férfi házánál a kutyaól alá rejtve.
    2008. március 13. - Csaknem húsz fegyvert - géppisztolyt, karabélyt és pisztolyt - és több kilogrammnyi lőszert foglalt le a rendőrség három balatonkenesei és egy nemesvámosi lakásban. A gyanúsítottaknak hobbijuk volt a régi fegyverek gyűjtése, fémkeresővel kutatták erdőkben - főleg a második világháború dunántúli csatáinak helyszínein - a fegyvereket, lőszereket és gránátokat, a fellelt, zömében használható fegyverekről, éles lőszerről azonban nem tettek bejelentést.
    2009. május 25. - Fegyverarzenált és kétmillió forint feketepiaci értékű marihuánát foglalt le a rendőrség Nagypallon és Pécsett. A nyomozók egy munkanélküli szobafestő nagypalli otthonában és élettársa pécsi lakásán 776 tő vadkendert, 848 gramm csomagolt marihuánát, négy különböző fegyvert, fegyveralkatrészeket, több mint nyolcszáz lőszert és egy jugoszláv típusú kézigránátot találtak.
    2009. július 31. - A főváros XI. kerületében két PA-pisztoly, száz lőszer és két hangtompító adásvétele közben ütött rajta két férfin a rendőrség. A házkutatáskor egyebek mellett egy lefűrészelt csövű vadászpuskát, számos lőszert, egy hatástalanított Skorpió típusú géppisztolyt is lefoglaltak.     2010. február 17. - Rendőrségi bejelentés szerint három alföldi megyében 52 különböző típusú fegyvert és több mint 44 ezer lőszert foglaltak le. A nyolc gyanúsított egybehangzóan azt állította, hogy a lőfegyvereket, lőszereket és egyéb tartozékokat gyűjtőszenvedélyből tartották maguknál.
    2010. június 21. - Egy káldi férfi házában 104 engedély nélkül tartott lőfegyvert, 82 pisztolyt, 15 vadászfegyvert, 7 rakétakilövőt és 50 lőszert foglaltak le.
    2011. január 6. - Puskákat, pisztolyokat, lőszert, lőport, gránátokat találtak a rendőrök Salgótarjánban és környékén. Az ügyben öt férfit vettek őrizetbe, akik második világháborús harci cselekmények helyszínein illegálisan kutattak fémkeresővel.
    2011. január 26. - Második világháborús fegyvereket és lőszereket találtak egy 53 éves férfi házában a Bács-Kiskun megyei Érsekcsanádon, a férfi a lefoglalt fegyverek és lőszerek egy részét egykori szovjet laktanyák területén gyűjtötte.
    2011. február 21. - Illegálisan tartott fegyverekre és lőszerre bukkantak a rendőrök egy 67 éves homokterenyei férfi lakásán. A lefoglalt készlet több mint háromszáz darabból állt.


 
Illegális fegyvergyűjtemények Magyarországon 

    1997. március 6. - Nagy mennyiségű fegyvert, alkatrészeket és lőszert talált a rendőrség egy makói lakásban. A gyűjtemény gazdáját őrizetbe vették; annyit tudtak meg tőle, hogy szereti a fegyvereket.
    1997. május 22. - A rendőrség házkutatást tartottak egy gödi villában, ahol a pincéből fegyverek garmadája - géppisztoly, géppuska, több kézigránát - került elő. A házban lakó fiatalembert nem tudták letartóztatni, mert külföldön tartózkodott.
    1997. november 30. - A rendőrök 9 kilogramm robbanószert találtak egy 17 éves dunaújvárosi fiú kocsijában. A gyűjtőszenvedélyére hivatkozó fiú lakásának átvizsgálása során a legkülönbözőbb lőszerek, robbanószer gyártásához használt alkatrészek, gyújtószerkezetek mellett aknavető gránát is előkerült.
    1998. augusztus 10. - Két 14 éves budapesti fiatal lakóhelyén géppisztolylőszereket, trotilt, egyéb gyújtó- és robbanóanyagokat találtak a rendőrök. A fiúk - állításuk szerint - a lőszereket a Hármashatárhegyen találták, a szülők elmondásuk szerint nem tudtak arról, hogy mit tároltak otthon a gyerekek.
    1998. november 23. - Embercsempészet miatt a rendőrség látókörébe került két nógrádi cégvezetőről derült ki, hogy nem mindennapi fegyvergyűjteményt rejtegetnek a lakásukon. Egyebek mellett kétszáz sörétes, pisztolyba, géppisztolyba, puskába való lőszert, valamint fegyverek házi összeállításához használható fődarabokat - zárdugattyúkat és tárakat - találtak náluk. Akadtak a készletben pisztolyok is, köztük olyanok, amelyeket bérgyilkosok kivégzőfegyvereként ismernek. Került elő kézigránát, fémkereső, továbbá néhány lebélyegzett, "piacképes" forgalmi engedély is. A két cégvezető a fegyverek iránti olthatatlan szeretetére hivatkozott.
    2001. május 9. - Egy várpalotai férfi háza udvarán próbálta szétszerelni a városi lőtéren gyűjtött, 152 milliméteres, negyven kilogramm súlyú tüzérségi lövedéket, amely felrobbant. A férfi és hároméves unokája életét vesztette. A tűzszerészek a helyszínen több lövedéket is találtak.
    2002. június 24. - Egy szekszárdi férfi lakásán 25 lőfegyvert és több száz lőszert találtak. A férfi a kihallgatáson azt vallotta, hogy szenvedélyes gyűjtő.
    2002. szeptember 2. - Egy nyíregyházi lakásban az albérletben ott lakó 48 éves férfi 88 lőszert, fegyveralkatrészeket, egy gázpisztolyt, egy átalakított légpisztolyt, egy kézigránátot, továbbá szúró-vágó és pirotechnikai eszközöket tartott.
    2002. november 7. - Egy amerikai állampolgár budapesti bérelt lakásában több tucat világháborús gránátot és fegyvert foglalt le a rendőrség.
    2007. március 14. - Fegyvereket, lőszereket, hangtompítókat és egyéb lőfegyverelemeket foglalt le a rendőrség Mezőkeresztesen, Bükkábrányban és Hatvanban tartott házkutatásokon.
    2007. március 14. - Különböző fegyvereket, lőszereket, valamint fegyveralkatrészeket találtak egy pusztaszeri férfi otthonában tartott házkutatás során a rendőrök.
    2008. február 14. - Éles lőfegyvert, több fegyveralkatrészt és néhány lőszert találtak a rendőrök egy csongrádi férfi házánál a kutyaól alá rejtve.
    2008. március 13. - Csaknem húsz fegyvert - géppisztolyt, karabélyt és pisztolyt - és több kilogrammnyi lőszert foglalt le a rendőrség három balatonkenesei és egy nemesvámosi lakásban. A gyanúsítottaknak hobbijuk volt a régi fegyverek gyűjtése, fémkeresővel kutatták erdőkben - főleg a második világháború dunántúli csatáinak helyszínein - a fegyvereket, lőszereket és gránátokat, a fellelt, zömében használható fegyverekről, éles lőszerről azonban nem tettek bejelentést.
    2009. május 25. - Fegyverarzenált és kétmillió forint feketepiaci értékű marihuánát foglalt le a rendőrség Nagypallon és Pécsett. A nyomozók egy munkanélküli szobafestő nagypalli otthonában és élettársa pécsi lakásán 776 tő vadkendert, 848 gramm csomagolt marihuánát, négy különböző fegyvert, fegyveralkatrészeket, több mint nyolcszáz lőszert és egy jugoszláv típusú kézigránátot találtak.
    2009. július 31. - A főváros XI. kerületében két PA-pisztoly, száz lőszer és két hangtompító adásvétele közben ütött rajta két férfin a rendőrség. A házkutatáskor egyebek mellett egy lefűrészelt csövű vadászpuskát, számos lőszert, egy hatástalanított Skorpió típusú géppisztolyt is lefoglaltak.     2010. február 17. - Rendőrségi bejelentés szerint három alföldi megyében 52 különböző típusú fegyvert és több mint 44 ezer lőszert foglaltak le. A nyolc gyanúsított egybehangzóan azt állította, hogy a lőfegyvereket, lőszereket és egyéb tartozékokat gyűjtőszenvedélyből tartották maguknál.
    2010. június 21. - Egy káldi férfi házában 104 engedély nélkül tartott lőfegyvert, 82 pisztolyt, 15 vadászfegyvert, 7 rakétakilövőt és 50 lőszert foglaltak le.
    2011. január 6. - Puskákat, pisztolyokat, lőszert, lőport, gránátokat találtak a rendőrök Salgótarjánban és környékén. Az ügyben öt férfit vettek őrizetbe, akik második világháborús harci cselekmények helyszínein illegálisan kutattak fémkeresővel.
    2011. január 26. - Második világháborús fegyvereket és lőszereket találtak egy 53 éves férfi házában a Bács-Kiskun megyei Érsekcsanádon, a férfi a lefoglalt fegyverek és lőszerek egy részét egykori szovjet laktanyák területén gyűjtötte.
    2011. február 21. - Illegálisan tartott fegyverekre és lőszerre bukkantak a rendőrök egy 67 éves homokterenyei férfi lakásán. A lefoglalt készlet több mint háromszáz darabból állt.


 
Illegális fegyvergyűjtemények Magyarországon 

    1997. március 6. - Nagy mennyiségű fegyvert, alkatrészeket és lőszert talált a rendőrség egy makói lakásban. A gyűjtemény gazdáját őrizetbe vették; annyit tudtak meg tőle, hogy szereti a fegyvereket.
    1997. május 22. - A rendőrség házkutatást tartottak egy gödi villában, ahol a pincéből fegyverek garmadája - géppisztoly, géppuska, több kézigránát - került elő. A házban lakó fiatalembert nem tudták letartóztatni, mert külföldön tartózkodott.
    1997. november 30. - A rendőrök 9 kilogramm robbanószert találtak egy 17 éves dunaújvárosi fiú kocsijában. A gyűjtőszenvedélyére hivatkozó fiú lakásának átvizsgálása során a legkülönbözőbb lőszerek, robbanószer gyártásához használt alkatrészek, gyújtószerkezetek mellett aknavető gránát is előkerült.
    1998. augusztus 10. - Két 14 éves budapesti fiatal lakóhelyén géppisztolylőszereket, trotilt, egyéb gyújtó- és robbanóanyagokat találtak a rendőrök. A fiúk - állításuk szerint - a lőszereket a Hármashatárhegyen találták, a szülők elmondásuk szerint nem tudtak arról, hogy mit tároltak otthon a gyerekek.
    1998. november 23. - Embercsempészet miatt a rendőrség látókörébe került két nógrádi cégvezetőről derült ki, hogy nem mindennapi fegyvergyűjteményt rejtegetnek a lakásukon. Egyebek mellett kétszáz sörétes, pisztolyba, géppisztolyba, puskába való lőszert, valamint fegyverek házi összeállításához használható fődarabokat - zárdugattyúkat és tárakat - találtak náluk. Akadtak a készletben pisztolyok is, köztük olyanok, amelyeket bérgyilkosok kivégzőfegyvereként ismernek. Került elő kézigránát, fémkereső, továbbá néhány lebélyegzett, "piacképes" forgalmi engedély is. A két cégvezető a fegyverek iránti olthatatlan szeretetére hivatkozott.
    2001. május 9. - Egy várpalotai férfi háza udvarán próbálta szétszerelni a városi lőtéren gyűjtött, 152 milliméteres, negyven kilogramm súlyú tüzérségi lövedéket, amely felrobbant. A férfi és hároméves unokája életét vesztette. A tűzszerészek a helyszínen több lövedéket is találtak.
    2002. június 24. - Egy szekszárdi férfi lakásán 25 lőfegyvert és több száz lőszert találtak. A férfi a kihallgatáson azt vallotta, hogy szenvedélyes gyűjtő.
    2002. szeptember 2. - Egy nyíregyházi lakásban az albérletben ott lakó 48 éves férfi 88 lőszert, fegyveralkatrészeket, egy gázpisztolyt, egy átalakított légpisztolyt, egy kézigránátot, továbbá szúró-vágó és pirotechnikai eszközöket tartott.
    2002. november 7. - Egy amerikai állampolgár budapesti bérelt lakásában több tucat világháborús gránátot és fegyvert foglalt le a rendőrség.
    2007. március 14. - Fegyvereket, lőszereket, hangtompítókat és egyéb lőfegyverelemeket foglalt le a rendőrség Mezőkeresztesen, Bükkábrányban és Hatvanban tartott házkutatásokon.
    2007. március 14. - Különböző fegyvereket, lőszereket, valamint fegyveralkatrészeket találtak egy pusztaszeri férfi otthonában tartott házkutatás során a rendőrök.
    2008. február 14. - Éles lőfegyvert, több fegyveralkatrészt és néhány lőszert találtak a rendőrök egy csongrádi férfi házánál a kutyaól alá rejtve.
    2008. március 13. - Csaknem húsz fegyvert - géppisztolyt, karabélyt és pisztolyt - és több kilogrammnyi lőszert foglalt le a rendőrség három balatonkenesei és egy nemesvámosi lakásban. A gyanúsítottaknak hobbijuk volt a régi fegyverek gyűjtése, fémkeresővel kutatták erdőkben - főleg a második világháború dunántúli csatáinak helyszínein - a fegyvereket, lőszereket és gránátokat, a fellelt, zömében használható fegyverekről, éles lőszerről azonban nem tettek bejelentést.
    2009. május 25. - Fegyverarzenált és kétmillió forint feketepiaci értékű marihuánát foglalt le a rendőrség Nagypallon és Pécsett. A nyomozók egy munkanélküli szobafestő nagypalli otthonában és élettársa pécsi lakásán 776 tő vadkendert, 848 gramm csomagolt marihuánát, négy különböző fegyvert, fegyveralkatrészeket, több mint nyolcszáz lőszert és egy jugoszláv típusú kézigránátot találtak.
    2009. július 31. - A főváros XI. kerületében két PA-pisztoly, száz lőszer és két hangtompító adásvétele közben ütött rajta két férfin a rendőrség. A házkutatáskor egyebek mellett egy lefűrészelt csövű vadászpuskát, számos lőszert, egy hatástalanított Skorpió típusú géppisztolyt is lefoglaltak.     2010. február 17. - Rendőrségi bejelentés szerint három alföldi megyében 52 különböző típusú fegyvert és több mint 44 ezer lőszert foglaltak le. A nyolc gyanúsított egybehangzóan azt állította, hogy a lőfegyvereket, lőszereket és egyéb tartozékokat gyűjtőszenvedélyből tartották maguknál.
    2010. június 21. - Egy káldi férfi házában 104 engedély nélkül tartott lőfegyvert, 82 pisztolyt, 15 vadászfegyvert, 7 rakétakilövőt és 50 lőszert foglaltak le.
    2011. január 6. - Puskákat, pisztolyokat, lőszert, lőport, gránátokat találtak a rendőrök Salgótarjánban és környékén. Az ügyben öt férfit vettek őrizetbe, akik második világháborús harci cselekmények helyszínein illegálisan kutattak fémkeresővel.
    2011. január 26. - Második világháborús fegyvereket és lőszereket találtak egy 53 éves férfi házában a Bács-Kiskun megyei Érsekcsanádon, a férfi a lefoglalt fegyverek és lőszerek egy részét egykori szovjet laktanyák területén gyűjtötte.
    2011. február 21. - Illegálisan tartott fegyverekre és lőszerre bukkantak a rendőrök egy 67 éves homokterenyei férfi lakásán. A lefoglalt készlet több mint háromszáz darabból állt.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!