Hírek

2011.03.14. 07:22

Kamarába tart az egészségügy

Az egészségügyi dolgozók részére újból kötelező a kamarai tagság - szól a kormány minapi döntése. Mit jelent mindez a gyakorlatban az érintettek számára?

Magyar Hajnalka

A döntés magva: június elsejétől csak az dolgozhat orvosként, egészségügyi szakdolgozóként, valamint gyógyszerészként, aki szerepel a működési nyilvántartásban és tagja valamelyik szakmai köztestületnek. Nevezetesen az orvosi, az egészségügyi szakdolgozói, avagy a gyógyszerészi kamarának.

- A törvény április elsején lép hatályba, visszatérő tagjainknak május 31-ig kell kérniük felvételüket - ismerteti a fontosabb dátumokat Dudás Antalné, a Magyar Gyógyszerészi Kamara zalai elnöke.

Hogy a visszalépés pontosan hány főt érint, nem tudják, hiszen miután 2007-től nem volt kötelező a tagság, nem áll rendelkezésükre korrekt információ a megyében dolgozó gyógyszerészek számáról. Annyi bizonyos, hogy 2006 végén 61 zalai patika 189 gyógyszerésze volt tagjuk, ez mára 46 patikára és 103 tagra csökkent. Vélhetőleg a különbözet nagy része ma is a megyében dolgozik, ők térnek majd vissza a kamarába. Mint elmondja, az elkövetkező hónapok az újjáalakulás jegyében telnek, a nyár és a koraősz során új alapszabályt kell alkotni, majd október végéig az új, immár mindenkire érvényes etikai kódexnek is meg kell születnie.

A tervek szerint változik a tagdíjfizetés rendje is. Pillanatnyilag a gyógyszertári alkalmazottak évente 12 ezer forintot fizetnek, a személyi joggal bíró tulajdonosok pedig az árbevétel arányában róják le kötelezettségüket, ami a forgalomtól függően évi 72 ezer és 192 ezer forint között lehet. A jövőben várhatóan ehelyett a minimálbér lesz a tagdíjszámítás alapja, az alkalmazottak a minimálbér 30, míg a tulajdonosok 60 százalékát fizetik. Utóbbiak körében ez csökkenést jelentene, ám többen fizetnék a kisebb összeget. Minderről a szeptemberi küldött közgyűlés hivatott majd dönteni.

A házi- , kórházi és fogorvosokat tömörítő Magyar Orvosi Kamara zalai szervezetében 1100 főt tartottak nyilván, amikor még kötelező volt a tagság. Ez mára az önkéntesség következtében megcsappant, jelenleg 651 alapellátásban dolgozó és kórházi orvos tartozik a kamara kötelékébe, továbbá 120 fogorvos, akik külön szekciót alkotva a budapesti központhoz tartoznak. A visszatérőknek, továbbá az új jelentkezőknek azonban a fogorvosi körből is a zalaegerszegi kamarához kell benyújtaniuk a kérelmüket. A tagdíj pillanatnyilag évi 20 400 forint.

A legnagyobb létszámú Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara újjászervezése több mint 80 ezer nővért, ápolót, szakasszisztenst stb. érint az országban. A zalai területi szervezet elnöke, Tóthné Födő Gyöngyi elmondta, a csúcson 3500 fős tagságot tudhattak magukénak, ez mára 1980-ra apadt. Továbbra is kiemelt figyelmet szeretnének fordítani a szakmai továbbképzések szervezésére, megragadva a kínálkozó pályázati lehetőségeket. Az éves tagdíj pillanatnyilag 7 020 forint, különösebb emelést, tekintettel a terület bérezési viszonyaira, nem terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!