Hírek

2011.03.04. 07:55

Elhunyt Huszár Jeromos atya: szombaton megemlékező szentmisét tartanak Zalaegerszegen

Életének 96. évében, február 26-án elhunyt dr. Huszár Imre Jeromos ferences paptanár - adta hírül hétfőn a Ferences Sajtóközpont. Március 5-én, szombaton Zalaegerszegen, az olai ferences templomban 11 órától rózsafűzért végeznek lelki üdvéért, 12 órától pedig megemlékező szentmisét tartanak.

Horváth A. Attila

Jeromos atya több szállal kötődött Zala megyéhez.

Búcsúszentlászlón volt novícius (jelölt), a rendszerváltástól pedig a zalaegerszegi ferences rendház szerzeteseként, az olai plébánia lelkipásztoraként szolgált. Hitéleti témájú írásait másfél évtizeden át cikksorozatban közölte a Zalai Hírlap.

2003-ban Az év zalai emberévé választották, korábban (esztergomi pedagógusi munkájának elismeréseként) Eötvös József-díjat kapott az államtól.

2006-ban Zalaegerszegen ünnepelte vasmiséjét, egy ideje papi otthonban élt. Éppen hetven esztendeje szentelték pappá.




A Ferences Rend közleménye

„Mindenható, szentséges, fölséges és hatalmas Isten, minden jó, legfőbb jó, egészen jó, aki egyedül vagy jó, neked áldozunk minden dicséretet, minden dicsőséget, minden kegyelmet, minden tisztele-tet, minden áldást és minden jót. Úgy legyen, úgy legyen. Ámen.”   (Assisi Szent Ferenc)

Az Élet Urának gondviselő szeretetét köszönjük meg P. Dr. Huszár Imre Jeromos ofm halálában.

Életének 96. évében, február 26-án szólította nővérünk, a testi halál.
Isten jóságának tanúja volt amerre megfordult – Egyházasrádóc, Pápa, Salzburg, Szeged, Felsősegesd, Esztergom és Zalaegerszeg. Szerzetes, pap, tanár és lelkipásztor – a Lélek erejével és békéjével állt a rábízottak elé. Személyes emlékeket őrzött min-denkiről, akivel csak találkozott: oszlatta a bút, derűt sugárzott a megfáradt szemekbe és szívből örült az örvendezővel. Szerette ezt a nagy és csodaszép világot – a sportot, a zenét, a természetet, a tudományokat – életre keltette azoknak, akik hallgatták. 
Úgy volt jelen, hogy környezete az erőterébe került: „a szenthez te is szent le-szel, önzetlen az önzetlenhez, a tiszta tisztának lát majd ” (Zsolt 17, 26-27) Eszményképe-ivel, belső tűzzel és hiteles hivatástudattal tartott magas mércét tanártársainak és adott bátorságot az önmagát kereső kamasznak. Majd mértéktartóan szelíd lett, ha igazgató-ként figyelmeztetésre kényszerült. Méltósággal és alázattal viselte hivatalait – jóságos ember maradt az íróasztal mögött is. Sok kitüntetésben volt része, de ezeket mind a rendje iránti megtiszteltetésként kezelte. A ferences életideált látta és írta meg a kor-társ és a korábban elhunyt rendtársai életében.
Mint gazdag és tiszta forráshoz fordultak hozzá fiatal testvérei az idős kor alko-nyán is, áldást és békét osztott, reményt az életre, lelkesedést a holnaphoz.

Az érte felajánlott szentmise  2011. március 11-én, pénteken 10,30 órakor kezdődik az esztergomi Ferences Templomban. Temetése a rendház kriptá-jában lesz a szentmisét követően. Adj, Uram, örök nyugodalmat neki!

Az olai ferences templomban március 5-én, 11,00 órakor rózsafűzért, 12,00 órától megemlékező szentmisét végzünk lelke üdvéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!