Hírek

2011.03.27. 13:26

Autózunk, parkolunk, fizetünk Zalaegerszegen

Zalaegerszegen 2012-ig nem lesz alapvető változás a fizetőparkoló-rendszerben - tájékoztatta lapunkat Nagy András, a Parkoló Gazda Kft. ügyvezető igazgatója.

Szabó Judit

Az önkormányzat 1997-ben alakította ki a fizetőparkoló-rendszert a belvárosban. Jelenleg körülbelül 2400 várakozóhelyen kérnek pénzt a parkolásért, de ez a szám folyamatosan változik: többször előfordult, hogy új utcákat vontak be a fizető övezetbe, máskor megszüntettek helyeket például a Kossuth utca forgalmi tehermentesítésével összefüggésben. Legutóbb hatvannal csökkent a parkolóhelyek száma, mert megkezdődött a piac felújítása. Bár a benzinár folyamatosan nő és a parkolási díjak is drágultak az évek folyamán, a belvárosban ránézésre nem csökkent jelentősen az autósforgalom. Árnyalja a képet a Parkoló Gazda árbevételének alakulása, amelyből az látszik, hogy mégis spórolnak valamelyest az autósok: míg 2008-ban 116,6 millió forintot költöttek el a városi fizetőparkolók használatára, 2009-ben 112,2 milliót, tavaly pedig még kevesebbet, 111,9 milliót.


A fizetőparkoló-rendszerben jövő év elejéig biztosan nem lesz gyökeres változás - tudtuk meg Nagy Andrástól, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezetőjétől, akit tavaly novemberben a parkolási cég irányításával is megbízott a közgyűlés. Létrehoznak ugyanakkor egy munkacsoportot, amely áttekinti a működést, és javaslatokat tesz a változtatásokra.

- Az egyik fő probléma, hogy a parkolóautomaták több mint tízévesek, gyakran meghibásodnak, és az üzemeltetésük nagyon költséges az érmeforgalom miatt. Ma már a Zalaegerszegen alkalmazott készpénzes és telefonos díjfizetésen túl számos korszerűbb, például internetes vagy kártyás módja létezik a jegyvásárlásnak. Át akarjuk tekinteni ezeket a lehetőségeket és modernizálni a rendszert. Ez az autósoknak is kedvező lesz, hiszen ha olcsóbb technikát alkalmazunk, a közlekedők is joggal elvárják, hogy olcsóbban parkolhassanak - vázolta a későbbiekben konkretizálandó elképzeléseket Nagy András.

Az viszont már biztosnak tűnik, hogy a Parkoló Gazda Kft. beolvad a Városgazdálkodási Kft.-be, a két cég egyesülésének előkészítéséről nemrég döntött a közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!