Hírek

2011.02.04. 07:41

Maximalista, de nem karrierista - Beszélgetés dr. Pál Attilával, a Zala Megyei Önkormányzat egyik alelnökével

Strukturális változtatásokra szükség lesz, de a kormány anyagi segítségét is várják, mondta dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés alelnöke, aki október óta tölti be e tisztséget. Költségvetési döntés előtti beszélgetésre kértük.

Arany Horváth Zsuzsa

 

- A megyeházát bejártam a padlástól a pincéig, a költségvetés szavazása után pedig a megyei fenntartású intézményrendszer meglátogatása következik. Az egészségügyieket és közművelődésieket ezután tervezem felkeresni. A hivatal 86 munkatársának is elmondtam, a munkában maximalista vagyok, de nem karrierista. Szerencsésnek érzem, hogy a főjegyző személye is új, és így vele egyezetve egy számomra is szimpatikus hivatalvezetői struktúrát alakíthattunk ki az elnök úrral közösen. Magam szolgálatnak tekintem a feladatomat.

- Ezért a fogorvosi praxisát is felfüggesztette Lentiben...

- Így van. A feladatok súlya most már olyan, hogy a három nem mehet együtt. Nehéz döntés volt, úgy éreztem, Lentiben is, itt is egész embert kíván a munka.

 

- Itt állunk a 19 milliárdos megyei költségvetés elfogadása előtt. Milyen változások, hangsúlyeltolódások várhatóak?

- Közel 3000 ember dolgozik 23 intézményünkben. A költségvetés kimunkálása mellett az intézményhálózat folyamatos áttekintése zajlik. A szociális- és gyermekvédelmi területen nagyon sok plusz forrásra, több száz millióra van szükség. Emiatt a megyei jogú városokkal jogszabályi kötelezettségek miatt is szerződést kötünk. Nagykanizsán már sikerült, Zalaegerszeg új városvezetése is nyitottnak mutatkozik az együttműködésre. A pózvai otthonunk is segítségre szorul, hogy ne termeljen annyi hiányt. Az oktatás terén a gyermeklétszám csökkenése késztet bennünket új jövőkép kialakítására. Kérdés, hogy a városok belépnének-e a működtetésbe. A következő tanévben a beiskolázásnál erre is figyelemmel kell lennünk. Jó irány a három éves szakképzés visszaállítása, ez is érint bennünket. Összességében látni kell, a megyei önkormányzat bevételi forrása rendkívül korlátozott, hiszen az állami forrás mellett csak az illetékbevételre vagy az ingatlan értékesítésből befolyt összegre számíthat. Emiatt a struktúra újragombolása jelenthet csak hosszabb távú megoldást. Ehhez minden városvezetővel le kell ülnünk, hogy egyezségre jussunk a vállalásokban.

- A falvak nagy mértékben a megyétől várhatják, hogy a közösségüket támogatja.

- Épp azért örülünk, hogy a kormány látja, a megyék ugyanolyan nehéz pénzügyi helyzetben vannak, mint a településiek. Az a 31-32 milliárdos kiegészítés, amelyről szó van, lélegzethez juttathat. Elképzelhető, hogy a pedagógusok bérezése állami kézbe kerül, ez például sokat javítana a helyzetünkön. De a kis létszámú iskolák jövője így is nehéz döntéseket igényel.

- A megyét az egészségügy is feladatok elé állítja.

- Most zajlik a Semmelweis-terv országos bemutatása. Úgy tudjuk, a Dunántúlon Zalaegerszeg elsődleges ellátó központ lenne Győr és Pécs mellett. A sürgősségi ellátás feltételeinek megteremtése már zajlik, szintúgy az asztalon van a szívcentrum csaknem 5 milliárdos fejlesztése. - A közművelődési intézmények terepe sem könnyű...

- Két részre bontom: minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy a hagyományos, közösségformáló falusi rendezvényeket támogassuk, ha pénzzel nem, akkor szervezéssel. Ezért dolgozunk együtt a Zalai Hírlap falujárásával vagy a Kvártélyházzal, hogy házhoz vigyük például a színházat. A másik: az intézmények költségvetése, köztük a közművelődésié némileg csökkeni fog, de a források egy része itt van nálunk. A programterv ismeretében látjuk, mit tudunk finanszírozni. A múzeumügy terén a Falumúzeum, amit nagy értéknek tartunk, sürgős felújításra szorul, most juttattunk is 3 milliós gyorssegélyt, de ez természetesen nem elegendő. A levéltár komoly, nemzetközileg, országosan elismert tudományos munkát folytat, igaz, nem látványosan, de következetesen. A megyei könyvtár által működtetett hálózat a falvakban szerencsére jelen van, de az internet árnyalja az igényeket. Meg kell tartani ezeket a vívmányokat, de az uniós pályázatok lejárta után muszáj megvizsgálni, hogyan tovább.

- A Pedagógiai Intézet megszűnését rebesgetik...

- Nem, nem szűnik meg, csak a könyvtára kerülne a Deák Ferenc Megyei Könyvtárba. Osztályvezetőnk úgy nyilatkozott, megoldható. Az intézet elhelyezését kell megoldani, a megyei kormányhivatalnak csak úgy tudunk helyet biztosítani itt a házban.

- Hogy látja a megye jövőjét, súlyát, épp a megyei kormányhivatal, mint új politikai mező belépése után?

- Nem állunk szemben, segítjük egymást. A kormányhivatal hatósági feladatokat lát el, nincs átfedés a feladatainkban. Ám az igaz, hogy a mozgó törvényi háttérrel nehéz felelősen mondani a konkrétumot a megye jövőbeni szerepéről, úgy gondolom, nyárra letisztulnak a dolgok, szeptembertől az új költségvetésnél tudunk pontosabban kalkulálni.

- Ha azt kérdezem, zalaiként mire a legbüszkébb, mit választ?

- Maradnék a szűkebb hazám mellett. Amikor Lentiben az egészségügyi bizottságba bekerültem 1994-ben, az volt a célom, hogy az ott élők ugyanolyan ellátást kaphassanak, mint a budapestiek vagy az ország bármely területén élők. Talán most értünk el oda: van egy XXI. századi rendelőintézetünk, folyamatban van a háziorvosi rendelők felújítása, van 24 órás sürgősségi esetkocsi. Városvezetőként pedig arra vagyok büszke, hogy az egykor bezárt ruhagyár dolgozóinak újra van munkájuk, s ők varrják a világon egyedülállóként az egyik vezető, németországi autógyártó valamennyi üléshuzatát.

- Maradnék a szűkebb hazám mellett. Amikor Lentiben az egészségügyi bizottságba bekerültem 1994-ben, az volt a célom, hogy az ott élők ugyanolyan ellátást kaphassanak, mint a budapestiek vagy az ország bármely területén élők. Talán most értünk el oda: van egy XXI. századi rendelőintézetünk, folyamatban van a háziorvosi rendelők felújítása, van 24 órás sürgősségi esetkocsi. Városvezetőként pedig arra vagyok büszke, hogy az egykor bezárt ruhagyár dolgozóinak újra van munkájuk, s ők varrják a világon egyedülállóként az egyik vezető, németországi autógyártó valamennyi üléshuzatát.

 

Tizenhat éve közéleti terepen

Dr. Pál Attila (45) Nován született, fogszakorvos, bár praxisát jelenleg szünetelteti. Az új fideszes megyegyûlési alelnök számára nem ismeretlen a megyei önkormányzat terepe, hiszen a korábbi ciklusban a Fidesz frakcióvezetôje volt testületben, a helyhatósági- közéleti munkát pedig tizenhat éven át szûkebb pátriájában, Lentiben is gyakorolta az ottani városvezetésben, három cikluson át alpolgármesterként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!