Hírek

2011.02.01. 18:38

Gasztronómiai emléknap

A hévízi Hunguest Hotel Panoráma volt a házigazdája a zalai kezdeményezésű II. Szabó Levente emlékverseny kedden lezajlott programjának, amit a névadó tiszteletére indítottak útjára két éve.

Horányi Árpád


A rendezvény Nagykanizsán debütált 2008 őszén, hagyományt teremtve. A folytatásra ugyancsak a Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület valamint a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Zala megyei szervezetének köszönhetően került sor, ezúttal a fürdővárosi helyszínnel.

Papp Gábor polgármester a megnyitón elmondta: a rendezvény Hévíz vendéglátásának tradícióihoz kötődik, hiszen Szabó Levente életének munkája jelen van a Danubius Hotels hírnevében. Gyermekei, unokái élnek ma is Hévízen. Hangsúlyozta, hogy a jeles elődök megbecsülése, a példájuk szerint végzett munka a szakmai fejlődés záloga.

A szervezők képviseletében Miklós Beatrix szólt arról, hogy Szabó Levente posztumusz kapta meg 2007-ben a „Tisztelet a múltnak, üzenet a jövőnek” emlékdíjat a magyar éttermi és gasztronómiai kultúra érdekében kifejtett több évtizedes munka jeleként.

 

A szakma Schnitta Sámuel Emlékbizottsága által adományozott elismerés nyomán határozott a régióképviselet az emlékprogram indításáról és kétévenkénti megtartásáról. Kedden a vendéglátói pályára készülő keszthelyi, veszprémi és zalaegerszegi diákok bemutatókat tartottak, standokon vonultatták fel kínálatukat a vendéglátás beszállítói, kereskedelmi vállalkozásai, a térségi termelők.

Az emlékversenyben a pincér szakma mérettetett meg: a felnőtt nevezőknek a meg adott feladat szerint menüsort kellett összeállítani borkínálattal, s asztaldekoráció-készítéssel.

A szakmai bemutatóra számos neves hazai szakács és cukrász hozta el hidegkonyhai díszmunkáit, a látnivalók közt fiatalok is lehetőséget kaptak a tudásuk megmutatására. Ott volt a Magyar Nemzeti Szakács Válogatott és a Regionális Junior Válogatott, képviselőik a luxemburgi szakács, cukrász világversenyről tartottak élménybeszámolót.

Házigazdaként Joós Adél, a szálloda igazgatója kiemelte: olyan program került a hotel falai közé, mely a komplex vendéglátás elemeit, s azok szoros összetartozását mutatják, kifejezve a minőség fogalmát.

 

Receptek a ZH Konyhájában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!