Hírek

2011.02.21. 07:00

Elterjedt, de nem létesül csokigyár Zalalövőn

Pénzt kért a munkanélküliektől egy vállalkozó Zalalövőn, ígérve, hogy később álláshoz juttatja őket. Rendőrségi nyomozás és munkaügyi hatósági eljárás indult az ügyben.

Szabó Judit

Futótűzként terjedt a hír Zalalövőn, hogy csokoládégyár létesül a városban, miután egy vállalkozó fórumsorozatra hívta a munkanélkülieket, hogy állást kínáljon nekik a közreműködésével létrejövő üzembe. Az álláskeresőktől fejenként 500 forintot kért, s amint Vertetics László polgármester a legutóbbi testületi ülésen elmondta: úgy tudják, nyugtát nem adott. Pintér Antal, a művelődési ház igazgatója az ülésen közölte, hogy a férfi által megnevezett cégeket nem találta a működő vállalkozások között a cégnyilvántartásban. Az önkormányzat a rendőrséghez fordult. Csalás vétség gyanúja miatt nyomozás indult ismeretlen tettes ellen, tudatta Salamon Róbert, a Zala Megyei Rendőr-Főkapitányság szóvivője.

A munkaerő-toborzó fórumok ügyében a megyei munkaügyi központ is eljárást indított. Amennyiben bebizonyosodik, hogy szabályszegés történt, bírságot róhat ki, s eltilthatja a szabálysértőt a tevékenységétől.

- Ha bárki fórumot rendez, és azt ígéri, hogy munkaadókkal hozza össze az embereket, az magán-munkaközvetítésnek minősül. Ezért a szolgáltatásért nem kérhető pénz a munkát keresőktől - szögezte le Borsos József, a zalai kormányhivatal munkaügyi szervezetének igazgatója.

A magán-munkaközvetítésnek szigorú szabályai vannak. Az ezzel foglalkozó cégeknek regisztráltatniuk kell magukat a területileg illetékes munkaügyi központnál, legalább 500 ezer forint vagyoni biztosítékot letenni, és megfelelő szakemberrel rendelkezni. A regisztrációs szám alapján ellenőrizhető, hogy legális-e a tevékenységük.

A fórumokat Lochuk László tartotta, aki lapunknak cáfolta, hogy jogsértést követett el. Elmondta: nyugati cégekkel áll kapcsolatban, amelyek befektetnének Zalalövőn, de a kilétüket nem akarják nyilvánosságra hozni. Ők adnák a pénzt, az üzemet viszont az általa képviselt vállalkozás működtetné.

- Én nem közvetítek munkaerőt, én magunknak toborzok embereket, hogy amikor elindul az üzemünk, tudjunk dolgozókat foglalkoztatni - hangsúlyozta, válaszul a felvetésre, hogy a munkaközvetítéshez engedély kell.

Azt is cáfolta, hogy az általa hivatkozott cégek nem léteznek. Mint mondta, az egyik március elején indul (csupán azért szerepel már most a névjegykártyáján, hogy elérjék az üzletfelei), a másik jelenleg is működik. Számlát bárkinek adott volna az 500 forintról, de senki sem kért, folytatta, hozzátéve, hogy a pénzre az iroda és telefon-költségei miatt volt szükség. Cserébe pedig azt nyújtja, hogy az új munkahelyre elsőként a díjat befizetőket veszi fel. Ha nem indulna be a vállalkozás, a pénzt visszaadja, ígérte.

Először valóban csokoládéüzemről volt szó, egy csomagolóüzemről, de a befektető elállt ettől, közölte. Jelenleg egy mezőgazdaságigép-összeszerelő üzemet akar létrehozni, tette hozzá.

Borsos József az eset kapcsán elmondta: ha valaki a saját cégének keres dolgozókat, az nem munkaközvetítés, hanem munkaerő-felvétel, nem szokványos azonban, hogy ilyen esetben pénzt kérnek a leendő alkalmazottaktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!