Hírek

2011.02.04. 12:14

Bödeháza újra választ vasárnap

Immár harmdszor választ polgármestert Bödeháza. Az első voksoláskor szavazategyenlőség alakult ki, másodszor pedig a tömeges bejelentkezések miatt semmisítették meg az eredmény.

MTI

  Az őszi önkormányzati választáson Büki László és Káldi Lászlóné is 22-22 szavazatot kapott, így újra kellett választani a zalai településen. A második körben viszont megsemmisítették az eredményt, mert kiderül: a 38 bejelentkezett személy sem korábban nem élt, sem jelenleg nem lakik a településen. A tömeges bejelentkezés pedig sérti a választási eljárásról szóló törvényben foglaltakat. 

A január 9-i, bödeházai polgármester-választással kapcsolatban közokirat-hamisítás gyanúja miatt folytat nyomozást a rendőrség - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. Salamon Róbert szóvivő január 13-án adott tájékoztatást arról, hogy a megsemmisített eredményű voksolás után bejelentés érkezett a lenti rendőrkapitányságra, az pedig hatáskör és illetékesség hiányában a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályához tette át. A nyomozóhatóság január 11-én feljelentéskiegészítést rendelt el, ezt követően indult el a nyomozás a közokirat-hamisítás most közölt gyanújával.

A fentiek tükrében február 6-én immár harmadik alkalommal voksolnak a településen. Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet, a törvény szerint a polgármester-választáson az a jelölt nyer, aki - a megjelent szavazók számától függetlenül - a legtöbb szavazatot kapja.

A helyhatósági választás megismétlése nem számít újdonságnak; ugyancsak a "betelepülők" miatt kellett például megismételni az október 3-i választást a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Keresztétén is. A szavazópolgároknak itt a betelepülők nagy száma miatt háromszor kellett az urnákhoz járulniuk, míg végül december közepére jogerős eredmény születhetett.
   
A "betelepülők" problémájára az Országos Választási Bizottság (OVB) is felhívta a jogalkotó figyelmét az Országgyűlésnek most benyújtott, a helyi önkormányzati képviselők választásáról készített beszámolójában. Az OVB álláspontja szerint szükséges olyan szabályozást alkotni, ami ezeket a valószínűsíthetően jogsértő tevékenységeket kizárja.

Zala mellett a Somogy megyei Somogycsicsón is választanak, itt a polgármester lemondása miatt kell az urnákhoz járulniuk a voksolóknak.
A választást októberben megnyerő, függetlenként induló Kovács Sándor ugyanis nem sokkal később, már novemberben lemondott. A település választópolgárai most vasárnap összesen öt polgármester-jelölt közül választhatnak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!