Hírek

2011.01.12. 17:21

Kisebbségi választás - Megyei és országos Lungo Drom-győzelem(frissítve)

Jól teljesített a Lungo Drom Zalában a vasárnapi kisebbségi választásokon értékelte az eredményeket Vajda László, a roma jelölőszervezet listavezetője, megyei elnöke.

MTI

 

72,69 százalékos eredményével a Lungo Drom (a DRVSZ-szel közös listáról) 5, a VCE 2 képviselői helyhez jut a várhatóan jövő szerdán megalakuló megyei cigány kisebbségi önkormányzatban.

 Országos szinten a Lungo Drom 71 százalékot ért el, így 37 mandátumot szerez az 53 fős OCÖ-ben. Ez szintén nagy győzelem  tette hozzá Vajda László, aki Nagy József Györggyel (DRVSZ) együtt az Országos Cigány Önkormányzatnak is tagja lesz.

Mint mondta, hatékony megyei testületet szeretnének létrehozni, ezért együttműködésre törekszenek a megyei közgyűléssel, valamint Zalaegerszeg és Nagykanizsa várossal is. A megyei cigány önkormányzatban a pénzügyi mellett foglalkoztatási és oktatási-kulturális bizottságot állítanak fel, a kistelepülési ckö-k munkáját pedig kistérségi központok segítik majd. Vajda László megköszönte az elektoroknak a választási részvételt, hangsúlyozva: az új megyei testület valamennyi zalai ckö-t képviseli, azok sem szenvednek hátrányt tehát, akik nem a Lungo Drom listáját támogatták.

 

OLDALTÖRÉS: Megállapította az OVB az országos választások eredményeit

 

 

 

Megállapította az OVB az országos választások eredményeit


Megállapította az országos kisebbségi önkormányzati választások eredményeit az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén, Budapesten.

 Az országos kisebbségi önkormányzatok megválasztásában múlt vasárnap a hivatalosan elismert 13 kisebbség részéről 9.168 elektor (olyan ember, aki tagja települési kisebbségi önkormányzatnak) vehetett részt, közülük 9.018-an jelentek meg a bizottságok előtt, vagyis a részvétel rendkívül magas, 98,36 százalék volt.
   
Az országos választásra vonatkozó szavazatokat a területi választási bizottságok számolták össze hétfőn, és az erről szóló jegyzőkönyveket eljuttatták az OVB-hez.
   
Az OVB szerdai ülésén a részjegyzőkönyvek alapján kiállította a választások eredményéről szóló jegyzőkönyveket, amelyek a többi között tartalmazzák az elektori jegyzéken szereplők számát, a megjelent elektorok számát, a leadott szavazatokat, az arányos mandátumelosztással kiosztott mandátumok számát, valamint a mandátumot elnyert képviselők nevét.
   
Az eredménymegállapító határozatok ellen két napon belül a Legfelsőbb Bíróságnál lehet jogorvoslattal élni.
   
A bolgár kisebbség 21 tagú önkormányzatában - egyedüli indulóként - a Magyarországi Bolgárok Egyesülete kapta meg az összes mandátumot.
   
A cigány kisebbség országos önkormányzata 53 tagú, a mandátumokból 37-et a Lungo Drom, míg 16-ot a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma szerzett meg.
   
A görög kisebbség 21 fős országos önkormányzatában a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete 11, míg a Görög Ifjúsági Egyesület 10 mandátumot nyert el.
   
A horvát kisebbség országos önkormányzatában - egyedüli indulóként - a Magyarországi Horvátok Szövetsége kapta meg mind a 29 mandátumot.
   
A lengyel kisebbség 21 tagú országos önkormányzatában a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület 16, míg a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete 5 mandátumhoz jutott.
   
A német kisebbség országos önkormányzata 37 tagú, s - egyedüli indulóként - valamennyi mandátumot az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület kapta.
   
Az örmény kisebbség 21 tagú országos önkormányzatában az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 7, a Magyarországi Örmény Spjurk Egyesület 5, a Kilikia Kulturális Egyesület 4, az Arménia Népe Kulturális Egyesület 3, az Örmény Kultúra Barátainak Erzsébetvárosi Egyesülete 2 mandátumot szerzett.
   
A román kisebbség országos önkormányzata esetében a mandátumok száma 25, ebből a Magyarországi Románok Országos Érdekképviseleti Egyesülete 11, a Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége 10, a Budapesti Román Egyesület pedig 4 mandátumot kapott.
   
A ruszin kisebbség 25 tagú országos önkormányzatában a Magyarországi Ruszinok (Rutének) Országos Szövetsége 12, a Rukisösz 7, a Ruszin Kisebbségi Összefogás Közhasznú Egyesület és a Ruszin Kulturális Egyesület - Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesület 6 mandátumhoz jutott.
   
A szerb kisebbség országos önkormányzata 21 tagú, a Szegedi Helyi Szerb Közösség 15, míg a Srpski Forum Egyesület listája 6 mandátumot kapott.
   
A szlovák kisebbség 29 tagú országos önkormányzatában a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója 15, míg a Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közhasznú Szervezet - Pilisi Szlovákok Egyesülete és Regionális Kulturális Központja - Dél-Alföldi Szlovákok Szervezete listája 14 mandátumot szerzett.
   
A szlovén kisebbség országos önkormányzatában - egyedüli indulóként - a Magyarországi Szlovének Szövetsége kapta meg mind a 15 mandátumot.
   
Az ukrán kisebbség 21 tagú önkormányzatában a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület 13, míg a Kijevi Rusz Magyarországi Ukrán Hagyományőrző Egyesület 8 mandátumhoz jutott.

 

OLDALTÖRÉS: Lungo Drom: 157 szavazat

 

 

 

 Lungo Drom: 157 szavazat

 

A Lungo Drom 157 szavazattal öt, a VCE 59 vokssal két mandátumot szerzett a héttagú megyei cigány kisebbségi önkormányzatban. A zalai horvát elektorok egy listára szavazhattak.

Így értelemszerűen a Muramenti Horvátok Egyesületének jelöltjei alkotják majd a hétfős megyei horvát önkormányzatot. A vasárnapi kisebbségi választásokon a megyei mellett az országos testületek összetételére is voksolhattak a zalai cigány és horvát elektorok (tehát azok a választópolgárok, akik települési kisebbségi önkormányzat tagjai), a németek pedig kizárólag az országos listára szavazhattak. E legfelsőbb önkormányzati szinten csak a cigány jelölőszervezetek között volt verseny: a Lungo Drom mellett  az MCF állított országos listát. Előbbire 158-an, utóbbira 57-en szavaztak Zalában. A zalai horvát elektorok a Magyarországi Horvátok Szövetsége listájára, a német elektorok (28 fő) pedig az ÉMNÖSZ listájára szavazhattak az országos szinten. A megyei választási fordulóban a 222 cigány elektor közül 216 adott le érvényes szavazatot, a horvátok esetében 4845 volt az arány.

Hétfőn délelőtt számolta össze a területi választási bizottság a Zala megyében leadott szavazatokat. Az eredmények alapján a megyei cigány kisebbségi önkormányzatban a Lungo Drom képviseletében Vajda László, Németh András Tibor, Kalányos Tibor Endre, Kelemen László, Orsós Tibor,  a  Vidéki Cigányokért Egyesület (VCE) színeiben Fenyvesi Tibor és Teleki László jut képviselői mandátumhoz. A megyei horvát önkormányzatban mandátumot szerez Blazsetin Bernadette, Geröly Krisztina, Hódos Józsefné, Kiss Gyuláné, Lukács Vilmos, Markács Zoltán, dr. Takács József.

Tizenöt napon belül kell megtartania alakuló ülését a két megyei kisebbségi önkormányzati testületnek, s a képviselők ekkor választanak maguk közül elnököt és elnökhelyettest.

Az OVB szerdán hirdeti ki az eredményeket, az országos cigány, horvát és német önkormányzatok ezután alakulhatnak meg.

 

 

OLDALTÖRÉS: MCF: nem a Lungo Drom, hanem a Fidesz nyerte a kisebbségi választásokat

MCF: nem a Lungo Drom, hanem a Fidesz nyerte a kisebbségi választásokat

MCF: nem a Lungo Drom, hanem a Fidesz nyerte a kisebbségi választásokat

MCF: nem a Lungo Drom, hanem a Fidesz nyerte a kisebbségi választásokat


 A Magyarországi Cigányok Országos Fórumának (MCF) vezetése úgy látja, hogy nem a Lungo Drom, hanem a Fidesz nyerte meg a kisebbségi választásokat, így a gratuláció személy szerint Farkas Flóriánnak és a kormányzó pártnak jár; az MCF ezzel a kisebbségi választáson kétharmados többséget szerzett Lungo Drom vezetőjének keddi sajtótájékoztatójára reagált az MTI-nek.


 A Magyarországi Cigányok Országos Fórumának (MCF) vezetése úgy látja, hogy nem a Lungo Drom, hanem a Fidesz nyerte meg a kisebbségi választásokat, így a gratuláció személy szerint Farkas Flóriánnak és a kormányzó pártnak jár; az MCF ezzel a kisebbségi választáson kétharmados többséget szerzett Lungo Drom vezetőjének keddi sajtótájékoztatójára reagált az MTI-nek.

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke - aki egyben fideszes országgyűlési képviselő és a romatámogatásokért felelős  miniszteri biztos - a Képviselői Irodaházban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: új korszak, új szemléletű, erkölcsös politika indult el romaügyben azzal, hogy a vasárnapi országos kisebbségi választásokon 71, a területin pedig 85 százalékos támogatást kapott az általa vezetett szervezet. Ez az üzenet azt jelenti: a cigányság nem fogadja el a kriminalizált, szakszerűtlen és törvénytelen cigánypolitikát, ezért minden eddiginél hatékonyabb, eredményesebb politikát fognak felmutatni - tette hozzá.
   
Ifj. Bogdán János, az MCF elnökhelyettese, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szóvivője minderre úgy reagált: "ami a szakmaiságot illeti, állunk a Lungo Drom rendelkezésére mindenféle terület és témakör megvitatásában, de szeretnénk kiemelni, hogy ezek ne kétharmados politikai viták legyenek, hanem valóban a nyomorban és kiszolgáltatottságban élő egymilliós roma közösség felemelkedését szolgálják".
   
Hozzátette: "Balog Zoltán államtitkárral már korábban megegyeztünk: erkölcsből csak egy van, éppen ezért az MCF és szövetségesei az alakuló ülésen bemutatják az erkölcsi bizonyítványukat, és az ügynök-átvilágításuk eredményét. Ha ezt a Lungo Drom képviselői is megteszik, részünkről ezzel az erkölcsi vitát lezártnak tekintjük".
   
A szóvivő ezt arra reagálva közölte, hogy Farkas Flórián a sajtótájékoztatóján azt mondta: az általa vezetett szervezet politikája három pilléren nyugszik: törvényesség, szakszerűség, erkölcsiség, és ennek alapján csak olyanok kerülhettek fel a listájukra, akik erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkeztek.
  
  Kolompár Orbán, az MCF és az OCÖ elnöke az MTI-nek azt mondta: nem a Lungo Drom, hanem a Fidesz nyerte meg a kisebbségi választásokat. "Azzal, hogy elismertük a jobboldal győzelmét, nem kívánunk ezek után sem a fidesszel, sem a Lungo Drommal harcolni" - tette hozzá.
   
A roma vezető gratulált Farkas Flóriánnak és a Fidesznek, és közölte: kész minél előbb az OCÖ hivatalának átadás-átvételére, nem kíván semmiféle akadályt görgetni ez elé, mert mint fogalmazott, mindenkinek érdeke a nyugodt, kiegyensúlyozott és folyamatos munka.
   
Azzal kapcsolatban, hogy Farkas Flórián reményei szerint már a jövő héten megtarthatják az OCÖ alakuló ülését, s erre kéri az Országos Választási Bizottságot, úgy reagált: támogatják, hogy ez minél előbb, a törvényi keretek betartása mellett megtörténhessen, de azt a jogszabályok, és nem pedig egyes politikusuk elvárásai szerint kell összehívni.
   
Kolompár Orbán azt kezdeményezi, hogy az MCF és a Lungo Drom hozzon létre munkacsoportot az átadás-átvételre,  hogy az zökkenőmentesen megtörténhessen.
   
  Az 53 tagú OCÖ-ben a Lungo Drom 37 képviselői helyet szerzett, míg az MCF 16 mandátumot tudhat magáénak.

OLDALTÖRÉS: A mandátumok 60 százalékát szerezte meg a Lungo Drom a területi önkormányzatokban

A mandátumok 60 százalékát szerezte meg a Lungo Drom a területi önkormányzatokban

A mandátumok 60 százalékát szerezte meg a Lungo Drom a területi önkormányzatokban

A mandátumok 60 százalékát szerezte meg a Lungo Drom a területi önkormányzatokban


A húsz területi cigány kisebbségi önkormányzatban összesen elnyerhető 140 mandátumból 84-et (60 százalék) kapott meg a Lungo Drom, amely hat megye kivételével minden területi cigány kisebbségi önkormányzatban többséget szerzett - derül ki az Országos Választási Iroda (OVI) adataiból.
   
A területi kisebbségi önkormányzatok választását vasárnap tartották, de a szavazatokat tartalmazó borítékokat csak hétfőn bontották fel a területi választási bizottságok; ezt követően összeszámolták a szavazatokat és ezek arányában kiosztották a héttagú területi szintű önkormányzatokra vonatkozó mandátumokat.
  
Az OVI adataiból kitűnik: hat megyei cigány kisebbségi önkormányzat kivételével mindenhol a Lungo Drom szerzett többséget; a szervezet az országos cigány kisebbségi önkormányzatban az 53 mandátumból 37-et nyert el.
   
Csak a Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, kormánybiztos által vezetett Lungo Drom jelöltjeiből áll a Jász-Nagykun-Szolnok, a Somogy és a Vas megyei cigány kisebbségi önkormányzat. Többségben vannak a szervezet képviselői Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megye cigány kisebbségi önkormányzatában.
   
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hat mandátumot szerzett a Lungo Drom, a fennmaradó egyet pedig a Roma Polgári Tömörülés, a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete és a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (RPT-RPM-CSZOSZ) RomaÚjszövetség néven nyilvántartásba vett szervezet közös listája kapta.
   
Baranyában, Pest megyében és Tolnában a kisebbségi önkormányzatban öt-öt mandátumot szerzett a Lungo Drom, két-két mandátum pedig a Magyarországi Cigányok Fórumának (MCF) jutott. Zalában is öt mandátumot nyert el a Lungo Drom, kettőt pedig A Vidéki Cigányokért Egyesület nevű jelölőszervezet.
   
Bács-Kiskun megyében öt mandátum a Lungo Dromé, és egy-egy mandátumot szerzett a Bács-Kiskun megyei Roma Ifjúsági Egyesület és az Esély Cigány Módszertani Központ. A borsodi és a Heves megyei cigány kisebbségi önkormányzatban öt-öt mandátumot kapott a Lungo Drom, kettőt-kettőt pedig az RPT-RPM-CSZOSZ közös listája.
   
Győr-Moson-Sopron megyében négy mandátumot szerzett a Lungo Drom, hármat pedig a Rom Po Drom (Cigány az úton) Egyesület. Nógrádban a Lungo Drom négy, az RPT-RPM-CSZOSZ RomaÚjszövetség két képviselője jutott mandátumhoz, továbbá a Biztosabb Jövőért Kistérségi Közhasznú Egyesület és az MCF közös listájának egy képviselője. Veszprémben a Lungo Drom négy, a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége (Macifész) három mandátumot szerzett.
   
Nem sikerült többséget szereznie a Lungo Dromnak Budapesten, valamint Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Komárom-Esztergom megyében.
   
A fővárosban a legtöbb mandátumot (négyet) a Roma Polgári Tömörülés szerezte meg, a Lungo Drom két, a Felzárkózás a III. Évezredbe Közhasznú Egyesület egy mandátumhoz jutott.
   
Békés megyében az RPT-RPM-CSZOSZ RomaÚjszövetség négy, a Lungo Drom két, az MCF egy mandátumot szerzett a kisebbségi önkormányzatban. Csongrádban az MCF, Hajdú-Biharban az RPT-RPM-CSZOSZ RomaÚjszövetség, Komárom-Esztergom megyében pedig a Komárom-Esztergom Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége szerezte meg a mandátumok többségét, ötöt-ötöt, míg a Lungo Drom mindhárom megyében két-két képviselőt küldhet a kisebbségi önkormányzatba.
  
Egyáltalán nincs képviselője a Lungo Dromnak a Fejér megyei cigány kisebbségi önkormányzatban, itt minden mandátumot az egyedüliként induló Roma Diplomások Országos Szervezete szerzett meg.
   
A Lungo Drom tehát a húsz területi cigány kisebbségi önkormányzatban összesen megszerezhető 140 mandátumból 84-et (60 százalék) nyert el.

 

OLDALTÖRÉS: Kisebbségi választás - Az MCF gratulál a Lungo Drom kétharmados győzelméhez

 

 

 

 Az MCF gratulál a Lungo Drom kétharmados győzelméhez


 Elismerte vereségét, és gratulált a kisebbségi választások győztes szervezetének, a Lungo Dromnak az MCF (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma) vezetése a kisebbségi választások nem hivatalos részeredményeinek ismeretében hétfő késő délután.

Az Országos Választási Bizottság hétfő esti, nem végleges adatai szerint a Lungo Drom kétharmados győzelmet aratott az országos cigány önkormányzati választásokon, az 53 fős testületben 38 képviselői helyet szerzett, míg az MCF 15 mandátumot tudhat magáénak
   
Kolompár Orbán, az MCF és az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a roma érdek-képviseleti szervezet székházában tartott sajtótájékoztatójáén azt mondta: gratulálnak Farkas Flóriánnak és az általa vezetett Lungo Dromnak, és a következő négy évben "kemény és határozott, de konstruktív ellenzékként" kívánnak tovább dolgozni a cigányságért az OCÖ-n belül és civil szervezetként, pártként egyaránt.

 

OLDALTÖRÉS: Az OVI összesítette a nem hivatalos eredményeket

 

 

 

Az OVI összesítette a nem hivatalos eredményeket

Az MTI az OVI 20 órás - 100 százalékos feldolgozottságú - adatai alapján alább ismerteti az országos választások várható eredményét.
   
A bolgár kisebbség 21 tagú önkormányzatában - egyedüli indulóként - a Magyarországi Bolgárok Egyesülete kapta meg az összes mandátumot.
   
A cigány kisebbség 53 tagú országos önkormányzatában a Lungo Drom 37, míg a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma 16 mandátumot kapott.
  
  A görög kisebbség 21 tagú országos önkormányzatában a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesület 11, míg a Görög Ifjúsági Egyesület 10 mandátumot szerzett.
   
A horvát kisebbség 29 tagú országos önkormányzatában - egyedüli indulóként - valamennyi mandátumot a Magyarországi Horvátok Szövetsége kapta meg.
  
  A lengyel kisebbség 21 tagú országos önkormányzatában a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület 16, míg a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete 5 mandátumot kapott.
   
A német kisebbség 37 tagú országos önkormányzatában - egyedüli indulóként - az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület kapta valamennyi mandátumot.
   
Az örmény kisebbség 21 tagú országos önkormányzatában az Arménia Népe Kulturális Egyesület 3, a Kilikia Kulturális Egyesület 4, az Örmény Kultúra Barátainak Erzsébetvárosi Egyesülete 2, a Magyarországi Örmény Spjurk Egyesület 5 és az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 7 mandátumot szerzett.
   
A román kisebbség 25 tagú országos önkormányzatában a Magyarországi Románok Országos Érdekképviseleti Egyesülete 11, a Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége 10 és a Budapesti Román Egyesület 4 mandátumot kapott.
   
A ruszin kisebbség 25 tagú országos önkormányzatában Magyarországi Ruszinok (Rutének) Országos Szövetsége 12, a Rukisösz 7, a Ruszin Kisebbségi Összefogás Közhasznú Egyesület és a Ruszin Kulturális Egyesület - Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesület 6 mandátumhoz jutott.
   
A szerb kisebbség 21 tagú országos önkormányzatában a Szegedi Helyi Szerb Közösség 15, míg a Srpski Forum Egyesület listája 6 mandátumot kapott.
   
A szlovák kisebbség 29 tagú országos önkormányzatában a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója 15, míg a Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közhasznú Szervezet - Pilisi Szlovákok Egyesülete és Regionális Kulturális Központja - Dél-Alföldi Szlovákok Szervezete listája 14 mandátumot szerzett.
   
A szlovén kisebbség 15 tagú országos önkormányzatában - egyedüli indulóként - a Magyarországi Szlovének Szövetsége kapta az összes mandátumot.
   
Az ukrán kisebbség 21 tagú önkormányzatában a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület 13, míg a Kijevi Rusz Magyarországi Ukrán Hagyományőrző Egyesület 8 mandátumot kapott.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!