Hírek

2011.01.27. 17:35

Elfogadták az érveket: túlzott sebességkorlátozás a 86-oson

A 86-os burkolatmegerősítési munkálatai miatt kihelyezett sebességkorlátozó táblák eltávolítását kérte a Magyar Közút Zrt. illetékesitől Kálócfa polgármestere.

Gyuricza Ferenc

Szabó András azért fordult közútkezelőhöz, mert az úton jelenleg felújítási munkálatok nem folynak, így véleménye szerint semmi sem indokolta a korlátozást. Minderre a község egyik lakosa hívta fel figyelmünket, aki azt is hozzátette: mióta kihelyezték a 30 kilométerórás táblákat, a rendőrség előszeretettel trafipaxolt ott.

- Szinte nincs a faluban olyan személy, aki már ne futott volna bele egy sebességmérésbe - mondta olvasónk. - A külföldieket, főleg a kamionosokat nem tudják büntetni, ezért a helyiek szívták meg az állandó rendőri jelenlétet. Ugyanez mondható el Kozmadombjáról is, hiszen a két falu teljesen egybeépült.

Az ügyben megkérdeztük Kálócfa polgármesterét is, aki elismerte, a lakossági jelzések alapján valóban ő kérte a közútkezelőtől a probléma mielőbbi megoldását. Elmondása szerint amíg a munkálatok folytak, addig valóban indokoltnak tartották a sebességkorlátozást, ám a kivitelező Colas Út Zrt. munkatársai már tavaly év végén levonultak az adott szakaszról.


- Ezért gondoltuk, hogy már nem indokolt a sebességkorlátozó táblák kint tartása - folytatta Szabó András. - Először szóban kerestem meg a közútkezelő illetékeseit, majd a kérésüknek megfelelően írásban is elküldtem észrevételeinket. A belterületi 30 kilométerórás sebességkorlátozás megszüntetése mellett azt is kértem, hogy a félkész állapotban lévő forgalomlassító szigeteket világítsák meg, valamint a Kálócfa és Zalabaksa közötti külterületi szakaszon, ahol jelenleg szintén nem dolgoznak az útépítők, szintén vegyék le a táblákat. Itt negyven kilométerrel lehetett csak közlekedni, ami külterületen szerintem nonszensz.

A közútkezelőnél elfogadták a kálócfaiak érveit, s a külterületi szakaszon a 40 kilométerórás táblák helyett 60-asokat tettek ki, a belterületen pedig átmenetileg kifelé, a járda irányába fordították a 30-asokat. A KRESZ értelmében ezáltal azok hatályukat vesztették. A 86-os út kálócfa-kozmadombjai átkelési szakaszán azonban a munka még nem fejeződött be, amint azt folytatják, a sebességkorlátozás újra életbe lép.


A 86-os út zalai szakaszának burkolatmegerősításe elvileg 2011 végére fejeződik be. A felújítás  ahol azt a helyi adottságok lehetővé teszik  szélesítést is magába foglal. A 7,1 milliárd forintos beruházás révén jelentősen nő a közlekedés biztonsága, az útpálya alkalmassá válik a nagyobb tengelyterhelésű járművek közlekedésére is. A felújítás költségeinek 85 százalékát az Európai Uniótól kapott támogatás fedezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!