Hírek

2011.01.26. 06:37

Atomkamion érkezett Zalaegerszegre (képgalériával)

A paksi atomerőmű tervezett bővítéséről tájékozódhatnak, akik felkeresik a Zalaegerszegre érkezett atomkamiont . A mozgó kiállítás péntekig várja a látogatókat a Dísz téren.

Szabó Judit

- Az erő nem méret kérdése - ezzel a megállapítással kezdődik a videofilm, amelyet levetítenek az érdeklődőknek az atomerőmű működéséről és tervezett bővítéséről. A paksi nukleáris létesítmény 1982 és 1987 között épült. Az elmúlt években lezajlott teljesítmény-növelés eredményeképpen ma már a hazánkban felhasznált villamos energia 43 százalékát biztosítja. Négy, egyenként ötszáz megawattos reaktora lassan az eredetileg tervezett harmincéves élettartama végére ér. Ezért szerepel a tervek között a blokkok működésének meghosszabbítása húsz évvel, valamint az atomerőmű bővítése két, egyenként ezer megawattos reaktorral. A fejlesztés társadalmi elfogadását igyekszik elősegíteni az a kampány, melynek részeként leparkolt a Dísz téren az atomkamion . Látogatói szóróanyagokon, beszélgetések során és játékos formában szerezhetnek információkat az atomenergiáról és a paksi tervekről.

- Két ilyen apró uránpasztilla az energiatermelés szempontjából egyenértékű egy nagy teherautó szénnel - mutatta a körömnyi makettet Máté Sándor reaktor karbantartó egy diákcsoportnak. A felnőttek sem unatkoztak, Gyuris Zoltán például emlékérmét gyártott egy ötforintosból.


- Engem az atomerőművel kapcsolatban az aggaszt, hogy az egyre gyakoribb természeti katasztrófák nem tehetnek-e kárt benne. Problémákat vethet fel a radioaktív hulladék elhelyezése is, olvastam már elrettentő dolgokat erről. Az energiaigényeket persze ki kell elégíteni, de nehéz eldönteni, hogyan, hiszen a megújuló energiaforrásoknak is van hátránya.

- Én veszélyesnek tartom az atomenergiát, gondoljunk csak a csernobili katasztrófára. Ahol emberek dolgoznak, hibázhatnak, bármi megtörténhet. Nyugodtabb lennék, ha a szél- és napenergiát helyeznénk előtérbe - mondta Kovács József, aki a Dísz téren járva ugyancsak benyitott a kamionba. Már csak azért is, mert a Vertesz munkatársaként részt vett az atomerőmű építésében, kapcsolóberendezéseket szállítottak az ipari létesítménybe.

- Szerintem az atomerőmű bővítése az egyetlen járható út Magyarország számára. A Dunán annyi erőművet nem lehet építeni, amennyi kellene, és megfelelő mennyiségű szélerőmű telepítésére sem alkalmas az ország - vélekedett Kovács Károly. - Több mint tíz évig dolgoztam a pécsi hőerőműben, láttam, milyen horribilis szénmennyiséget emésztett fel, s mennyire szennyezte a környezetet. Az atomerőmű tisztasága vitathatatlan.

A bővítéssel kapcsolatos kérdéseket pénteken 17 óráig tehetik fel az érdeklődők a Dísz téren, és megismerhetik a fejlesztés támogatóinak álláspontját.


Információk:
● Az MVM Zrt. a növekvő energiaigény és az erőműpark elöregedése miatt tartja fontosnak a paksi atomerőmű bővítését
● Az Országgyűlés 2009-ben elvi hozzájárulást adott az új blokkok megépítéséhez, s az új kormány is ezt az utat járja az energiapolitikában
● A két új reaktor 60 évig működne. Emellett meghosszabbítanák 20 évvel a meglévő, eredetileg 30 évre tervezett blokkok üzemelésének időtartamát
● Az atomenergia használata világszerte megosztja a közvéleményt. Hazánkban eddig leghangsúlyosabban az Energia Klub fogalmazta meg aggályait, a társadalom a közvélemény-kutatások szerint jobban elfogadja az atomprogramot, mint Nyugaton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!