Hírek

2011.01.18. 16:57

A parfüm pont olyan, mint egy ruha

Sokszor tanakodunk a drogéria polcai előtt állva, vajon melyik illat illik hozzánk? Erdős, fás, virágos vagy gyümölcsös? Friss vagy édes? Eau de Toilette vagy Parfum? Milyen jó lenne, ha valaki megmondaná ezt nekünk...

Horváth Viktória

– Sok minden alapján dönthet a vásárló, van, aki évek óta ugyanazt keresi, más az ismerősén érzett illatot szeretné, de sokakat befolyásol a reklám is – mondta el Lecsik Lívia, az egyik drogérialánc zalaegerszegi parfümrészlegének vezetője. – Mások pedig régi, fiatalkori parfümjük mását keresik, ami már nem kapható.

A részlegvezető szerint, ha ajándékba vásárolunk parfümöt, fontos, ismerjük a hölgy vagy úr belső tulajdonságait, hiszen ezek alapján már könnyebb illatot is választani. Boltjukban ezer forinttól harminc- negyvenezerig is találhatók illatszerek, vannak, akik árérzékenyek, de a legtöbb vásárló ragaszkodik a kedvencéhez, bármennyibe is kerüljön az.


– A parfüm olyan, mint a ruha, viselni kell tudni, s persze fel is kell próbálni. A kipróbáláshoz való papírcsíkok helyett használjuk a bőrünket, hiszen az mindenkinél egyedi, milyen hatást vált ki – tanácsolta, majd azt is elárulta, most a legkeresettebbek a virágos- gyümölcsös illatok.

– A megfelelő illat sok mindent eldönthet: vizsgát, tárgyalást, de akár szerelmet is, mivel mélyen a tudatalattinkra hat. Így különösen fontos, mit választunk – mondta el Zólyomi Zsolt, a Le Parfum üzlet tulajdonosa, az egyetlen magyar parfumeur és orr, akit Budapesten értünk el telefonon. Mit is jelentenek ezek a titulusok? Aki látta a hasonló című filmet, annak van fogalma arról, hogy mivel is foglalkozik a parfumeur: új illatkombinációkat tesztel és alkot. (Több ezer illatos anyagféleség létezik, amit korlátlan variációban lehet összerakni – ez a parfüm.) Parfumeurből alig pár száz él a világon, ezek egyike Zólyomi Zsolt, akit a minap a televízióban is láthattunk, amint hamis parfümöket „szakértett”. Ezt nem lehet tanulni, erre elsősorban születni kell. Míg az átlag orrú ember néhány száz illatot tud megkülönböztetni, ő több ezret, és míg sokunknak elfárad az orra két-három parfüm megszagolása után, neki néha még száz sem kottyan meg.

– Már messziről megérzem az emberek testének illatát. Különleges a szaglóképességem, persze sokat gyakorolok is. Versailles-ban tanultam ki a szakmát, a Jean-Paul Guerlain által alapított világhírű luxuskozmetikai iskolában, ahol évtizedek óta nem volt rajtam kívül tanulójuk Kelet- Európából.


Mindenkinek teljesen egyedi testillata van, folytatta a parfumeur, ezt kell elkapni és olyan illatot keresni hozzá, ami még jobban kiemeli a szépségeit, elrejtve az esetleges illathibákat. Persze az is fontos, a céljainak megfeleljen, mivel éppenséggel egészen más illattal tehetünk jó benyomást a főnökünkre, mint a szerelmünkre.

– Egy személyes parfümtanácsadáson kipróbálunk harminc- negyven illatot a vendéggel, megkérdezem, mi a kedvenc virága, mit szeret enni és inni, miket szokott használni, de megjegyzem a testének illatát is, s ezek alapján ajánlok parfümöket. Ám, ha a pénz nem okoz gondot, akkor kérésre akár személyes, egyedi illatot is kreálhatok az illetőnek, ám ez már időben és anyagiakban is nagyságrendekkel többet jelent.

Nem sokat érünk például azzal, ha egy drogériában megszagoljuk a parfüm kupakját vagy a frissen befújt papírcsíkot- folytatta a szakember. Mivel az illat percről percre, óráról órára változik, mi az első pillanatokban csak az első pár illatjegyet érezzük, noha a parfümöt egész nap viselni fogjuk, s ennyiből nem is tudhatjuk meg bizonyossággal, hogy a nap végére milyen lesz majd az az illat rajtunk. Ezért érdemes kifújni például két nekünk tetsző parfümöt a két csuklónkra, majd egész nap magunkon hagyni és bizonyos időközönként megszagolni, figyelve a változásokat. A parfümériákban körülöttünk csak fújják a sok-sok illatot, mi meg szintén megyünk a reklámok után és gyorsan permetezünk magunkra valamit, aztán egyből meg is vásároljuk – ezt a hibát gyakorta elkövetjük. Illatot például a legjobb reggel választani, akkor még jobban érezzük őket. Először fújjunk ki többfélét papírra, felírva rá a parfüm nevét, majd amelyik öt perc múlva is tetszik, azt érdemes a bőrünkön is kipróbálni. Amelyiknek még órák múlva is érezzük az illatát, az lesz az igazi.

– Testpermet vagy testharmat, kölni, azaz Eau de Cologne, Eau de Toilette, Eau de Parfum, Parfum és tömény kivonat vagyis Extrait – ez az illatszerek hígítási sora, egyre töményebb sorrendben. Hogy ki mit választ, az teljesen egyénfüggő: van, aki szereti magát körbefújni, más jobban kedveli, ha csak egy apró cseppet tesz a testének néhány forró pontjára. 

Ezek is érdekelhetik