Hírek

2010.12.28. 07:08

Új támogatási forma a tartozással küzdőknek

Folyamatosan emelkedik a zalakarosi önkormányzattól rendkívüli segítséget kérők száma, egyre több család küzd megélhetési problémákkal. Helyzetük javításának lehetőségeit is vizsgálja a dél-zalai fürdőváros vezetése.

Szalabán Attila

A zalakarosi önkormányzat már idén is jelentős összeget fordított a krízishelyzetbe került családok megsegítésére: 2010-ben 58 személyt segítve, 796 ezer forint támogatást utalt ki. Jövőre még több igényre számítanak a fürdőváros illetékesei.

- A kérelmek indoklásaként általában betegségek miatti rendkívüli kiadások, illetve rendkívül nagy számban a megnövekedett közüzemi számlák rendezéséből adódó megélhetési problémákat jelölték meg a hozzánk fordulók - jelezte Novák Ferenc polgármester. - A polgármesteri hivatalunk eddig 24 személy részére állított ki igazolást az E.ON felé, hogy szociálisan rászoruló személyként a védendő fogyasztók nyilvántartásába vegyék fel őket.

A közszolgáltatóktól számos értesítés érkezett már felénk zalakarosi családok számlatartozásáról. Mindezek alapján előre látható, hogy az amúgy is alacsony jövedelemmel rendelkező családok közüzemi elmaradásai növekedni fognak. A zalakarosi hivatalnokok más esetekkel is találkoztak: munkahelyük elvesztése, vagy éppen a megnövekedett hiteltörlesztő részlet miatt segítségre szoruló emberek fordultak az önkormányzathoz. Az érintettek többsége gyermekeket is nevel, így a felnövekvő nemzedék életminőségét is veszély fenyegeti.

- Eddig nem igazán tudtunk hathatós segítséget adni a nagyobb összegű tartozást felhalmozó családoknak - tette hozzá a polgármester.

- Tény, hogy gyakran a nem megfelelő életvitel is közrejátszott az adott család helyzetének leromlásában, ám sokan önhibájukon kívül kerültek bajba. Mindezt mérlegelve úgy döntöttünk: a magas közüzemi vagy hiteltartozással rendelkezők részére egy új támogatási formát dolgozunk ki. A családok megsegítésére szánt új lehetőséget az önkormányzat szociális rendeletébe építik be. Azt azonban még a polgármester sem tudta megmondani, hogy mennyi pénzt képes költségvetéséből erre a célra fordítani a fürdőváros. A zalakarosi önkormányzatnak ugyanis - hasonlóan az ország többi településéhez - az eddigi években megszokottnál kevesebb pénzből kell gazdálkodnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!