Hírek

2010.12.15. 15:19

NOE: a nagycsaládosok számára kedvező a visszatérés az állami nyugdíjrendszerbe

A magán-nyugdíjpénztári tagság a többgyerekes anyákat érintette a leghátrányosabban - mondta Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) főtitkára szerdán az MTI-nek. Szerinte a nagycsaládosok számára pozitív az, hogy visszatérhetnek az állami nyugdíjrendszerbe.

MTI

Rámutatott: ha valaki csak a gyermekgondozással letöltött időszak után lesz pályakezdő, méghozzá tipikusan alacsony keresettel, a magánpénztárban a nyugdíjkorhatáráig aligha gyűlik össze akkora összeg, amiből tisztes megélhetést biztosító járadékot kaphatna.
   
A magán-nyugdíjpénztári tagság tehát a többgyerekes anyák számára a leghátrányosabb - tette hozzá.
   
Kardosné Gyurkó Katalin kiemelte: a nagycsaládosokra az a jellemző, hogy ők nem tudnak olyan sokat befizetni a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszerbe. Az édesanyák több gyermeket vállalva, főállású anyaként otthon maradnak, így pont az ő nyugdíjuk nem lesz magas - fogalmazott.
  
 Véleménye szerint a magán-nyugdíjpénztári rendszerrel mindenki a saját kis vagyonát gyűjtötte, a rendszerrel azok jártak jól, akik nem vállaltak gyereket, vagy nagyon magas fizetésük volt. Itt sérült az igazságosság az elmúlt időben - közölte.
   
A főtitkár szerint a nagycsaládosok számára tehát nagyon pozitív az, hogy visszatérhetnek az állami nyugdíjrendszerbe, és ott figyelembe veszik a gyermekneveléssel eltöltött éveket is.
   
Mint fogalmazott, "az államot azért tartjuk, mi állampolgárok, hogy ahol a piac nem elég hatékony, netán kártékony, ott pótolja, illetve kiegyenlítse a hiányos funkciókat, ellensúlyozza a káros piaci hatásokat".
  
A főtitkár példaként elmondta: annak a nőnek, aki 1996-ban kezdett el dolgozni, viszonylag alacsony keresettel és kötelező magán-nyugdíjpénztári tag lett, majd a következő tíz év alatt három gyermeket vállalt, alig 50 ezer forintja gyűlt össze a kötelező magánnyugdíjpénztáránál.
   
Kitér arra is: sokan azt hiszik, hogy a magán-nyugdíjpénztári pillér előnye, hogy az ott összegyűlt összeg örökölhető. Feltette a kérdést: ha egy kétgyermekes fiatal apa meghal, a számláján összegyűlt pénz mire lesz elég?
   
Mint mondta, a kormányzat folyamatosan egyeztet a Nagycsaládosok Országos Egyesületével mind az oktatás, mind pedig a szociálpolitika területén.
   
Kiemelte: a NOE számára fontos cél, hogy a gyes-en és gyed-en lévő kismamák újra ingyen tanulhassanak a felsőoktatásban. Hozzátette: az egyesület üdvözölte a gyermekek után járó adókedvezmény bevezetését, valamint azt, hogy egy, az Országgyűlés előtt fekvő törvényjavaslat újra három évre emelné a gyes időtartamát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!