Hírek

2010.12.03. 08:26

Civil szféra: felkészülés a túlélésre

Nagy Sándor, az NCA nyugat-dunántúli regionális kollégiuma elnöke köszöntötte csütörtök délután a Zala megyei civil fórum résztvevőit a nagykanizsai Halis-könyvtárban.

Kelemen Valéria

A civil szférát érintő, várható változásokkal kapcsolatban elmondta: a kormányzat át akarja alakítani a civil jogrendszert, a Nemzeti Civil Alapprogram is megszűnik, a pályázatkezelés is változik.

- A civil szervezeteknek a túlélés szempontjából rendkívül fontos, hogy a változásokra minél előbb fel tudjanak készülni, hiszen az NCA forrása az idei 7 milliárd forinttal szemben jövőre lecsökken 3 milliárd 640 millióra, s változik a támogatási időszak is - fogalmazott Nagy Sándor, aki szerint előre kell tekinteni, s a helyzetre megfelelő stratégiát kidolgozni. -

Jövő év május 31-éig a civil rendszer támogatása biztosított, de hogy 2012-ben mi lesz, azt ma még nem lehet tudni. A civilek sok helyen alkalmazottat foglalkoztatnak, komoly közhasznú tevékenységet végeznek, így minden helyi társadalom is kárát látná, ha hirtelen civil szervezetek tömkelege szűnne meg.

A civil szektor Zala megyei jövőjét Szeder-Kummer Mária, a Zalai Falvakért Egyesület titkára vázolta. Mondandójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a civil szervezetek találják meg az együttműködés platformjait a helyi önkormányzatokkal. - Ebben a időszakban, amikor forráshiányosak az önkormányzatok és a civil szervezetek is, a legfontosabb feladat, hogy a települések lakóit vonjuk be, társadalmasítsuk a problémákat - vélekedett Szeder-Kummer Mária, hozzátéve: csak így várható megértés és együttműködési készség.
- A másik irány az önkéntesség, s mivel 2011 az önkéntesség európai éve lesz, ezt helyezi fókuszba nagyon sok pályázati program. Minden közösség lételeme, hogy ki-ki a saját tudását, erőforrását beadja a sikerek érdekében, ezért azt gondolom, az önkéntesség mint egy jól megfogható és szervezett forma, a civil szervezetek érdeklődésének középpontjába kell, hogy kerüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!