Hírek

2010.12.21. 07:23

600 hátralékos! Vízkorlátozást is bevezettek, hogy fizessenek

A lakbérek és közüzemi díjak alig háromnegyedét fizetik be az önkormányzati lakások lakói Zalaegerszegen. A kintlévőség folyamatosan nő.

Szabó Judit

Ritkaságszámba menő döntést hozott minap a közgyűlés: nem emeli a lakbéreket, sőt, a költségelvű önkormányzati lakások esetében húszszázalékos díjcsökkentést léptet életbe. Az előterjesztésből kiderült, hogy mindez nem önzetlen gesztus, hanem gazdasági racionalitás. A költségelvű lakások egy része ugyanis kiadhatatlan a jelenlegi lakbérrel, de az év eleji díjemelés elmaradása szorosan összefügg azzal is, hogy egyre nő, már meghaladja a 150 millió forintot a bérlők adóssága. A lakáskezelő cégnek, a Lész Kft.-nek a lakók háromnegyede, közel hatszáz ember tartozik. Az eddigi hátralékkezelési gyakorlat nem bizonyult eléggé hatékonynak, ezért az ismertetett díjpolitika jövő évi alkalmazásával párhuzamosan szigorítja az önkormányzat a tartozókkal szemben foganatosítható intézkedéseket.


A Lész Kft. az elmúlt időszakban is megpróbált eredményesebben fellépni a kintlévőségek behajtása érdekében. A korábbi gyakorlattal ellentétben első lépésként nem levélben keresték meg az adósokat, hanem személyesen. A kft. munkatársa a látogatás során részletfizetési lehetőséget ajánlott, felmérte a hátralékos fizetési hajlandóságát, s azt is, hogy vállalná-e a tartozás ledolgozását. November közepétől a vízfogyasztás korlátozását is bevetették annak érdekében, hogy rászorítsák a törlesztésre a lakókat. Akkor alkalmazták ezt a módszert, ha az adósság meghaladta a húszezer forintot, de egyelőre csak azoknál, akiknél az egyedi vízmérő a lakáson kívül található.

Mindez azonban kevésnek bizonyult, a kintlévőségek emelkedése nem állt meg. A közgyűlés ezért azzal bízta meg a Lész Kft.-t, hogy dolgozzon ki a lakók fizetési képességéhez és hajlandóságához egyaránt igazodó, differenciált hátralékkezelési rendszert. A tervek szerint saját díjbeszedőt alkalmaznak, és professzionális behajtó céget is megbízhatnak a feladattal. Változást jelent, hogy míg eddig a 150 ezer forintot meghaladó díjhátralékok esetén volt köteles a Lész Kft. felmondani a bérleti szerződést, és bírósági eljárást indítani az adósság megfizetése érdekében, jövőre háromhavi tartozásnál kell megtennie ezeket a lépéseket.

A közgyűlési vitában dr. Tóth László, a Fidesz frakcióvezetője felvetette: a jelenleginél magasabb jövedelemhatárokat kellene megszabni a szociális bérlakáshoz jutás feltételeként. Sokan vannak ugyanis, akik mindössze egy-kétezer forinttal keresnek többet, mint a bérlakásra jogosultak, és ezért nem juthatnak önkormányzati tulajdonú otthonhoz. A jövedelemhatár megemelésével a frakcióvezető szerint olyan bérlőket választhatna ki az önkormányzat, akik akarnak és tudnak is fizetni.

A kintlévőségek emelkedése egyébként nemcsak az önkormányzat és a lakáskezelő problémája, hanem a társasházaké is. A lakáskezelő cég ugyanis újabban sok esetben nem fizeti ki a tartozó bérlő helyett a közös költséget a társasháznak, így a többi lakótársnak kell helytállnia. A lakóközösség emiatt bírósági végrehajtási eljárást indíthat a Lész Kft. ellen, hívta fel rá a figyelmet dr. Tóth László. A kft. gazdasági vezetője, Vargáné Horváth Piroska a képviselő-testületnek elmondta: valóban tartoznak a közüzemi díjak egy részével a lakóközösségeknek, és tisztában vannak a lehetséges következményekkel, de egyszerűen nem tudják megfinanszírozni teljes egészében ezeket a kiadásokat. Arra azonban ügyelnek, hogy ha részletekben és késve is, de kifizessék a társasháznak járó összegeket.


Információk:
● A szociális lakások bérleti díja jelenleg összkomfortos bérlemény esetén 312, 336, illetve 360 forint/ négyzetméter az ingatlan elhelyezkedésétől függően. Jövőre ugyanennyit kell fizetniük a bérlőknek, s az alacsonyabb komfortfokozatú lakások lakbére sem változik
● A költségvelvű lakások bérlőitől az idei 719 helyett négyzetméterenként 600 forintot kérnek
● A lakbérek mérséklése 9,5 millió forint bevételkiesést jelent a lakáskezelőnek. Ezt kompenzálhatja, hogy megnőhet a kereslet a költségelvű bérlemények iránt. A tavaly meghirdetett tizenegy költségelvű lakás közül csak hármat vettek ki, mert sokallták a lakbért. A szakemberlakások egy része is ezért üres.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!