Hírek

2010.11.12. 16:44

Hárommilliós jutalommal távozik a körjegyző

Megszünteti a mintegy húsz éve működő körjegyzőséget Pacsa, Nemesrádó és Zalaigrice önkormányzata. A három képviselő-testület régóta tartó huzavona végére tett pontot a csütörtök esti ülésen hozott határozattal.

Szabó Judit

Már tavaly is tárgyaltak a körjegyzőség megszüntetéséről, de csak idén ősszel, a közigazgatási hivatal törvényességi észrevétele után gyorsultak fel az események.

A hivatal kimondta, hogy jogszabályellenesen működik a körjegyzőség,  a nagyközségeknek és a városoknak ugyanis polgármesteri hivatalt kell fenntartaniuk. Hatvan napot adtak az önkormányzatoknak a körjegyzőség  megszüntetéséről és a polgármesteri hivatal létrehozásáról szóló döntés meghozatalára. Ez dr. Szabados Gyula körjegyző munkaviszonyának megszűnését is jelenti, hiszen az állásra pályázatot kell kiírni. Határozni kellett arról is, hogy az átalakulás költségein hogyan osztozzon  a három település, s a két kisebb hogyan oldja meg a továbbiakban az igazgatási feladatok ellátását.

Zalaigrice és Nemesrádó vezetői úgy határoztak, hogy  Pacsa január elején létrejövő polgármesteri hivatalát bízzák meg az igazgatási  teendőkkel, ugyanakkor  visszalépésnek értékelték a körjegyzőség megszűnését. Tény, hogy ezek után nem szólhatnak bele a fenntartó  hatáskörébe tartozó kérdésekbe, például abba sem, hogy ki legyen a jegyző, arról kizárólag  Pacsa képviselő-testülete dönt.

A tárgyalások során mindenesetre arra törekedtek, hogy minél kevesebbet kelljen fizetniük Pacsának a szolgáltatásokért, s az átalakulás költségei se terheljék őket jelentősen. Az erről szóló viták még a  csütörtöki együttes ülésen is folytatódtak, de  végül megegyezés született. Zalaigrice és Nemesrádó jövőre ugyanannyival járul hozzá a pacsai hivatal működtetéséhez, mint idén a körjegyzőségéhez (az összeg a lakosságarányosnál kedvezőbb), 2012-től pedig lakosságarányosan viseli a kiadásokat. Kivéve a  kistérségi hatósági feladatok (például az okmányiroda) kiadásait, azokhoz nem adnak  pénzt, az aljegyző bérének pedig a felét  vállalják.

Időközben az is  eldőlt, hogy dr. Szabados Gyula elfogadja a három önkormányzat ajánlatát, így nem a körjegyzőség megszűnése miatt, hanem  közös megegyezéssel távozik hivatalából év végén, hárommillió forintos jutalommal. A juttatás döntő részét a  körjegyzőség  pénzmaradványából fizetik az önkormányzatok, az afeletti részt pedig  lakosságarányosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!