Hírek

2010.10.20. 11:58

Pályázatból bővült az ápolói kör Zala Megyei Kórházban (frissítve)

Közel 47 millió forintot nyert a Zala Megyei Kórház egészségügyi szakdolgozók foglalkoztatására a TÁMOP keretében. A fejleményről szerdán tartottak sajtótájékoztatót.

MTI

Az elnyert támogatás 11 szakdolgozó (köztük hét pályakezdő) foglalkoztatásának teljes költségét fedezi 24 hónapra, s a kórház a pályázatban vállalta, hogy még további két évig biztosít nekik munkát és fizetést, immár önerőből. Közülük tizen már munkába is álltak a pszichiátria, a traumatológia, az onkológia, a gyermekosztály, az urológia, a fülészet és a neurológia területén, ahol a leginkább szükség mutatkozott a dolgos kezekre.

Mint dr. Csidei Irén főigazgató elmondta, a megfelelő létszám biztosítása évek óta gond. A nővérhiány  a kórházban  4 százalékos, ami   egyes szakterületeken okoz nehézségeket, de még nem olyan mértékű, hogy az ellátást gátolná. Evvel együtt rendkívül nagy segítség az új dolgozók belépése. Annál is inkább - derült ki Kovács Erzsébet ápolási igazgató szavaiból - mivel 30 állás még így is betöltetlen tartós távollét miatt.

Megemlítették, a  képzés  visszaszorítása következtében  egyre nehezebb középfokú végzettségű munkaerőt találni. Hozzájárul ehhez, hogy a megyei kórház 1050 szakdolgozójának átlagbére nettó 100 ezer forint körüli, ami nem teszi vonzóvá a pályát.



MTI információk:

Két éven keresztül tizenegy szakdolgozó teljes foglalkoztatási költségét fedezi csaknem 50 millió forint uniós támogatásból a Zala Megyei Kórház - jelentette be Csidei Irén főigazgató szerdán Zalaegerszegen sajtótájékoztatón.
A főigazgató elmondta: betegellátást gátló nővérhiány ugyan nincs a kórházban, de évek óta gondot jelent a szükséges létszám biztosítása. A pénzügyi nehézségek miatt négy éve csak a nyugdíjba vonuló vagy gyes miatt távollévő dolgozókat tudják pótolni, és az üres szakdolgozói állások egy részét sem tudják betölteni. Az intézményben átlagosan mintegy négyszázalékosra tehető a néhány szakterületet érintő, fluktuációból adódó nővérhiány.   
   
Kovács Erzsébet ápolási igazgató elmondta: a Társadalmi Megújulás Operatív Program pályázatának elsődleges célja az volt, hogy átmeneti bértámogatással biztosítsa az átalakuló egészségügyi ellátórendszer hatékony működéséhez szükséges humán erőforrást. A Zala Megyei Kórház az egészségügyi szakdolgozók foglalkoztatására nyújtotta be pályázatát.
A pályázati forrásból a szakdolgozók hét kórházi osztály - pszichiátria, traumatológia, onkológia, csecsemő- és gyermekosztály, urológia, fül-orr-gégészet és neurológia - munkáját segítik.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!