Hírek

2010.09.30. 05:59

Manipulatív szándék a választások előtt? Hirtelen megnőtt a lakosok száma

Törvényileg nem kifogásolható, ha a helyhatósági választásokat megelőzően egy településen váratlanul megnő a beköltözések száma. Lendvajakabfa az egyik legkisebb zalai község, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint január elsején 28 fő lakta. A közelmúltban 11 személy jelentkezett be a faluba.

Gyuricza Ferenc

Ez akár örömteli tény is lehetne, ám a bejelentkezések a helyiek egy része szerint manipulatív szándékot sejtet: az erőviszonyok megváltoztatását a helyhatósági választások előtt. Erre enged következtetni, hogy információnk szerint valamennyien ugyanazon lakásba jelentkeztek be, ám beköltözésük csak névleges, mivel sosem látni őket a faluban.

Szerettük volna erről a kérdéses családi házban alkalmanként szintén megforduló polgármesterjelöltet - aki amúgy várpalotai lakos - megkérdezni, ám ő nem kívánt velünk a témáról beszélni. A tulajdonos fia, Vidám János viszont annyit elmondott, hogy a bejelentkezők munkavállalás miatt jöttek a térségbe, s hamarosan a lakhatási problémák is megoldódnak, így valóban ott fognak élni. Hozzátette, a másik polgármesterjelölt sem he-lyi, s egyik képviselőjelöltis csak most jelentkezett át Keszthelyről.

A fenti jelenség nem egyedi, néhány ciklussal korábban az ugyancsak a rédicsi körjegyzőséghez tartozó Gosztola lélekszáma ugrott meg közvetlenül a választások előtt, idén pedig a szintén aprótelepülésnek számító Magyarföld gyarapodott 8 fővel. Igaz, közülük hatan valóban ott is élnek a településen.

A Területi Választási Iroda vezetője, dr. Györke Gyöngyi elmondta, két településről, Lendvajakabfáról és Sényéről érkezett hozzájuk jelzés, hogy vélhetően a helyhatósági választások miatt nagyobb létszámú bejelentkezés történt.

- A vonatkozó törvény szerint vasárnap egy adott településen az a választásra jogosult személy adhatja le voksát, akit legkésőbb október elsején 16 óráig a lakcímnyilvántartás alapján az ottani névjegyzékbe felvettek - közölte dr. Györke Gyöngyi. Megerősítette: akinek az adott településre kiállított érvényes lakcímet igazoló hatósági igazolványa van, attól nem tagadható meg a névjegyzékbe való felvétel. A lakcímkártya kiadásánál viszont van mérlegelési jog, a nyilvántartásba való vétel kérelmezésekor elvileg igazolni kell, hogy a kérdéses lakást életvitelszerűen használja-e az adott személy. Ezzel a lehetőséggel azonban ritkán élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!