Hírek

2010.08.28. 05:27

Megdöbbenést keltett a döntés: visszavettek 1,5 milliárdot

Érzékelhető megdöbbenést váltott ki Hévíz és környezetében az a döntés, amivel a kórházi fejlesztés soros projektjétől a már megítélt másfél milliárd forintos pályázati támogatást visszavonták.

Horányi Árpád

Mint arról hírt adtunk: a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács szerdai, Győrben tartott ülésén a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) döntésének megfelelően - közreműködő szervezetként hozott határozatot.

 Ennek értelmében elállt attól a támogatási szerződéstől, mely 1,5 milliárd forintos támogatást jelentett a napirenden lévő hévízi 5 milliárdos gyógyászati beruházáshoz.

- Ez az eljárás megdöbbentő és fájó - fogalmazott Vértes Árpád polgármester. - Az indoklások lényegtelenek: az EU által biztosított pénzt olyan befektetéstől vonták el, amit a város, az ország turizmusa, gazdasága javára ítéltek meg. A gyógytó, a kórház az államé, a kft. csak egy kezelő társaság, aminek a városunk részese. Ami ott létesül, az is az államé, az EU sem tudja elvinni emelődaruval. Ha az állam én vagyok , erre gondoltam volna.

Vértes Árpád elmondta még, hogy a kivitelezői pályázat idejében ki lett írva, 3 jelentkező is volt, ám egyik sem felelt meg a kiírási feltételeknek. Ha nem így történik, ma már haladhatna az építkezés. Az újabb pályáztatást a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. függesztette fel, hitelvisszafizetési garanciák kidolgozását kérve, amiben még folyamatban voltak az egyeztetések.

Papp Gábor, az önkormányzat Sikeres Hévízért Képviselőcsoportjának vezetője tegnap hasonlóképp megdöbbenve, sajtótájékoztatón fejtette ki véleményét.

- Egyszerűen tűrhetetlen az a hanyagság és hozzá nem értés, ami miatt a város és a gyógyintézmény ilyen helyzetbe került, hogy egy már megítélt támogatást vontak vissza - hangsúlyozta. Utalt rá, hogy az igen sajnálatos eredmény előzményei - amiket az NFÜ az ügyben indoklásul felhozott - már korábban is a felszínen voltak. Ezért támogatták az MNV Zrt. által kezdeményezett, s máig is indokoltnak tartott igazgatóváltást.

 

 

Újságírói kérdésre, hogy a pénz visszavonása összefüggésben lehet-e azzal, hogy dr. Hegedűs Lajos igazgató eltávolítását az önkormányzat megakadályozta, Papp Gábor úgy válaszolt: a város jövője ilyesmin nem múlhat, pláne nem a választások előtt, amikor változások várhatók, öngyilkos döntés árán pedig egyébként sem lehet semmit megoldani.

Dr. Hegedűs Lajos arról beszélt, nemcsak őt, hanem az MNV Zrt.-t is teljesen váratlanul érte a támogatás elvonása. Annál is inkább, mert a beruházás előkészítése mind ez ideig folyamatos egyeztetések mellett zajlott a zrt. vezetői és közte.

Önkormányzati és kórházi részről is teljes az egyetértés abban, hogy a beruházás nem vehető le a napirendről. Dr. Moll Károly, a Tóvédő Egyesület elnöke is letette emellett voksát, hozzáfűzve: a civil szervezet vezetőségében tárgyalnak a beruházás érdekképviseletéről.

ÚJ PÁLYÁZAT – ÚJ VEZETÉSSEL?

Manninger Jenő, a megyegyűlés és a regionális fejlesztési tanács elnöke pénteken sajtóközleményt adott ki, amelyben az áll, hogy a támogatási igényre új pályázatot kell készíteni. Mint írja: e lehetőség kihasználásában és eredményességében bízik, hiszen az új Széchenyi-terv kiemelt pontja az egészségturizmus fejlesztése. „Ehhez természetesen elengedhetetlen, hogy a kht. várhatóan új vezetése precízen, a törvény által előírt határidôk betartásával bonyolítsa le a pályázatot”– áll a közleményben.


További cikkeket talál Hévízről a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!