Hírek

2010.06.01. 06:03

Botrány Nagykanizsán: elnézést kértek, hogy egykor Martont jelölték vezetőnek

Félbeszakadt hétfőn a nagykanizsai közgyűlés ülése, miután a polgármester nem kívánta tárgyalásra bocsátani azt az előterjesztést, amellyel csaknem négyhónapos szabadságra küldték volna a város vezetőjét. A testületi kutyakomédiának kinevezésükre váró iskolaigazgatók, gazdasági társaságok ügyvezetői és egyéb meghívott vendégek is szemtanúi voltak.

MTI

Marton Istvánt 2006-ban még a Fidesz támogatásával választottak meg, de azóta megromlott a viszonya a frakcióval.  Olyannyira, hogy nemrég óriásplakáton hirdette a Fidesz,    az egykor a párt színeiben nyert polgármester a szocialisták embere. A dél-zalai város közgyűléseit pedig rendre viták és botrányok kísérték, s azt már a mostani közgyűlés előtt is sejteni lehetett, hogy lesz olyan előterjesztés, amely komoly nézetkülönbséget okoz majd a Fidesz-frakció és Marton István polgármester között. Nos, mindez be is igazolódott.

Történt ugyanis, hogy bár a soros közgyűlés napirendjén nem szerepelt  a képviselők elé került Szőlősi Márta (Fidesz) képviselő előterjesztése, amelyben azt indítványozta: a közgyűlés, mint a polgármester munkáltatója, adja ki a polgármester 78 napnyi felhalmozott szabadságát. A javaslat értelmében június 1-jétől szeptember 20-ig tartana a városvezető távolléte, amivel a ciklus lejárta után elkerülhető lenne szabadságmegváltásként mintegy 2,5 millió forint kifizetése.

Marton kifejtette, hogy a közgyűlés szervezeti és működési szabályzata szerint törvénytelen az előterjesztés, mert a város vezetője maga rendelkezik a szabadságáról, ezért nem szavaztatta meg a napirendre vételét.

A polgármester jelzete, a Fidesz-frakciónak  látszólag az a szándéka, hogy megmaradt, összesen 78 nap szabadságát ne kelljen kifizetni. Az igazi indok - ahogy Marton István fogalmazott  - az ő eltávolítása, hiszen az elkövetkezendő néhány hónapban több zsíros közbeszerzés kiírására kerül sor.

Mellékesen a dolog érdekessége, hogy néhány éve az akkori városvezető Litter Nándor és Röst János alpolgármester esetében is hasonlóan nagymennyiségű szabadság „maradt fenn”, s pont Marton István volt az, aki a bírósághoz fordult, mivel az elöljárók nem vették ki a szabadságukat, s a város pedig nem szerette volna kifizetni azt – a törvény értelmében ugyanis a fennmaradó szabadságot pénzben kell megváltani.  A bíróság nem Marton Istvánnak adott igazat akkor.  Most fordult a kocka, de Marton István közölte: lemond szabadságának megváltásáról. Erre viszont  a törvényi keretek nem adnak lehetőséget.

De visszatérve a közgyűlésre:  a vitában Bizzer András (Fidesz) képviselő az önkormányzati törvény alapján arra hívta fel a polgármester figyelmét, hogy a közgyűlés - mint munkáltató - működését akadályozza a polgármester azzal, ha nem is szavaztat a napirendre vételről.

Röst János (SZDSZ) azt közölte: már pénteken írásban fegyelmi eljárást kezdeményezett az előre sejtett törvénytelenség miatt, amire válaszul a polgármester kijelentette, hogy ez az előterjesztés is törvénytelen, mert nem tartalmaz rövid indoklást.
   
Tuboly Marianna jegyző törvényességi észrevételt akart tenni annak kapcsán, hogy a polgármester nem szavazta meg sem a szabadságáról, sem a kilátásba helyezett fegyelmijéről szóló javaslatot. Felszólalása miatt azonban szóváltás alakult ki a polgármesterrel, aki ennek lezárásaként kikapcsoltatta a jegyző mikrofonját.

Mivel Marton István továbbra sem volt hajlandó napirendre venni a szabadságáról szóló előterjesztést, ezért a napirendek megszavazásakor a képviselők többsége kikapcsolta szavazógépét, így határozatképtelenné vált a testület. Fél óra elteltével Marton István ismét megpróbált szavaztatni az általa javasolt napirendekről, ám újból megismétlődött a korábbi eset, a közgyűlés ismét határozatképtelen volt.

Marton István ekkor soron kívüli közgyűlés összehívására tett javaslatot, természetesen a szabadságolási téma mellőzésével, de mint az várható volt, a városatyák többsége újfent kikapcsolta szavazógépét.

Újabb fél óra elteltével a négy bizottsági elnök kezdeményezett soron kívüli közgyűlést, melyet viszont Marton István utasított el, mondván: lett volna lehetőség az ülés megtartására. 

A közgyűlés egyébként közel 70 napirendi pont megtárgyalását tűzte ki hétfőre, ám ebből így nem lett semmi. "Helyette" a Fidesz részéről, Karádi Ferenc, majd Marton István polgármester is sajtótájékoztatót tartott: mindkét fél a másikat tette felelőssé a kialakult helyzetért.

A nap történései ezzel még nem értek véget, az ülést követően a testület tagjai még órákig nem hagyták el az üléstermet. Hosszan vitatkoztak és keresték a lehetőséget, miként lehet mégis megtárgyalni a legfontosabbnak tartott intézményi kinevezéseket és az önkormányzati társaságok zárszámadását érintő témákat, de a közgyűlés jogász tagjai sem tudtak megoldást találni. Arra hivatkoztak, hogy az önkormányzati törvény szerint csak a polgármester akadályoztatása esetén hívhat össze közgyűlést az alpolgármester, a közigazgatási hivatalnak pedig mostani helyzetében nincs módja a törvényesség felügyeletére.

Végül arra a megállapodásra jutottak, hogy írásban azonnal lemondásra szólítják fel a polgármestert.  Az MTI úgy értesült, hogy akezdeményezést a 25 képviselőből 20 alá is írta. 

Döntés született továbbá, hogy a testület a megyei bírósághoz fordul, miután a jelenlegi szabályozás  a Regionális Államigazgatási Hivatalok már nem rendelkeznek jogkörrel  miatt csak a ez a szervezet tudja helyreállítani a törvényes működést a városban. Mint az elhangzott: a végső megoldás az lenne, ha Marton Istvánt fegyelmivel felfüggesztenék, így a jövőben nem tudná akadályozni a közgyűlés munkáját.

Bene Csaba, a Fidesz frakcióvezetője a közös sajtótájékoztatón elnézést kért a nagykanizsaiaktól, amiért annak idején Marton Istvánt jelölték polgármesternek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!