Hírek

2010.05.28. 17:09

Testületi kérés: Nógrádi László mondjon le költségátalányáról

Nógrádi László országgyűlési képviselői mandátumának lejártára tekintettel arra kérte Lenti közgyűlését, hogy újra biztosítsa számára a polgármesteri költségátalányt. A kérést a legutóbbi közgyűlésen tárgyalták.

Horváth A. Attila

Szerdai ülésén a képviselő-testület felkérte a polgármestert: mondjon le igényéről. Ha a polgármester ezt nem teszi meg, a törvényben előírt minimumösszeg, illetményének 20 százaléka, havi 102 ezer forint jár neki május 15-ei hatállyal.

Nógrádi László legutóbb 2006 novemberében vette fel polgármesteri költségátalányát. Mivel országgyűlési képviselőként igényelt költségtérítést, Lentiben a város tehermentesítése érdekében  lemondott e juttatásról. A közgyűlés utoljára 2008-ban állapította meg a polgármesteri kiadásokat fedezni hivatott tételt (Nógrádi László akkor is lemondott erről), majd a szerdai közgyűlésen a polgármester kérésére újra napirendre vette a kérdést. Az előterjesztés szerint 2006 decemberétől 2010 áprilisáig a fel nem vett költségátalány 4 millió 230 ezer forint megtakarítást eredményezett Lenti városának. Ám a költségátalány újbóli kifizetését a közgyűlés csak a hiány növelésével tudja biztosítani, ezért két illetékes bizottság is úgy foglalt állást: Nógrádi László mondjon le e juttatásról.


- A költségátalányt 2006-ban és 2008-ban is megszavazta a testület, ám én országgyűlési képviselőként lemondtam róla. Most azt kértem, folyósítsák a tételt, mivel mandátumommal képviselői költségkeretem megszűnt, emellett polgármesteri keret sem áll már rendelkezésemre, holott továbbra is kiadásokkal járó munkát végzek a város érdekében - reagált érdeklődésünkre Nógrádi László. Hozzátette: megromlott a viszony a polgármester és a testület között, ennek tulajdonítja a történteket. A polgármester egyébként felvetette az ülésen: ha a városnak szüksége van e kiadások mérséklésére, vizsgálják meg a képviselők tiszteletdíjának, valamint az önkormányzati cégvezetők juttatásainak visszafogását is.

Dr. Pál Attila alpolgármester a közgyűlés többségének álláspontját foglalta össze:
- Nógrádi László korábban jól felfogott érdekből mondott le az önkormányzati költségtérítésről, mivel országgyűlési képviselőként nagyobb költségkeret állt rendelkezésére, és választania kellett. Egyébként a közgyűlés döntésétől függetlenül a törvény alapján jár neki a költségátalány. Mi azért kértük, hogy mondjon le erről, mert a költségvetésben nincs rá fedezet, és éppen az elmúlt hónapokban kellett a közalkalmazottaktól forráshiány miatt ruhapénzt, étkezési jegyet elvonni. Ebben a helyzetben erkölcsileg támogathatatlan a polgármesteri kérés. Ráadásul a polgármester cafeteria-juttatásban is részesül, továbbá sofőr, autó és telefonhasználat jár neki, nem látjuk tehát, milyen egyéb költségei keletkeznének - mondta Pál Attila.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!