Hírek

2010.04.25. 09:02

Szüléshez, harckocsival

Voltak olyan írások, amelyekben hibákat találtam, de a többségüket mindig örömmel olvastam el, és hitelesnek találtam – merengett el emlékei között az immár 89 esztendős Polai Károly, aki gyerekkora óta lelkesen böngészi az újságokat, s a Zalai Hírlap legrégebbi előfizetői közé tartozik.

Szalabán Attila


Az idős férfi 1921-ben, Nagykanizsán született, s a Bazárudvarban nőtt fel. Kalandos életpálya várt rá: együtt nevelkedett a város meghatározó családjainak gyermekeivel, Krátkyéknál, Solymossyéknál és más famíliáknál vendégeskedett rendszeresen. Gyerekkorában megismerkedett a kanizsai újságírókkal is.

– A mostani Múzeum téren volt a nyomda, ahol a Jáberics és Offenbeck nyomdászok dolgoztak. Az előbbinek volt egy csodaszép lánya, azért jártunk oda gyakran játszani – idézte fel emlékeit Polai Károly. – Így esett, hogy egyik nap kissé talán túl hangosak voltunk, mindenesetre kinyílt a Fő utca 5. szám alatti épület ablaka, s kihajolt rajta egy férfi. Barátságosan annyit kérdezett tőlünk: „Mi van fiúk, mit játszatok? Hogy vagytok?” Egyikünk már ismerte, és mondta, hogy ő a főnök, a Zalai Közlöny felelős szerkesztője, Barbarits Lajos. Aztán nagyon jól elbeszélgettünk, rendkívül emberséges volt velünk. Mint ahogy mindazon újságírók, akiket később megismertem. Polai Károly egészségügyi pályát választott magának – a II. világháborúban ezért először a Ligetvárosban létesített katonai kórházban, majd a frontra igyekvő 7. egészségügyi oszlop tagjaként szolgált. A harcok elültével és újabb két esztendő elteltével költözött jelenlegi, Sugár utcai házába, s mentőápolóként, majd hosszú évtizedekig szolgálatvezetőként dolgozott.

 

 

– Nagykanizsán mi hoztuk létre a mentőszolgálatot, 1947-ben az elsők között voltam, akik elvégezték az ehhez szükséges iskolát – mutatta büszkén a már kissé megfakult tablóképet. – Nehéz idők voltak azok, de mindent megtettünk, hogy segítsünk. Megtörtént, hogy egy szüléshez harckocsival kellett menni Tótszentmártonba, mert a nagy hó miatt más nem tudott oda bejutni. Visszafelé úton meg is született a baba. Talán még erről is jelent meg cikk, bár nem emlékszem.

Mindenesetre mentősként nagyon sokat olvastam a Zalát, kíváncsi voltam a város híreire. Persze az általam jól ismert balesetekről is megjelentek tudósítások, a legtöbbjük abszolút korrekt volt. Ezért a kedvenc lapom máig is. Nyaranta kiköltözöm a Balatonra, van ott egy kis házam, oda is átirányíttatom, mert hiányozna, ha nem olvashatnám nap mint nap.

Karcsi bácsi mosolyogva mutatta: újságolvasási szokásai az évek előrehaladtával alaposan megváltoztak. Fiatalemberként inkább a helyi hírekre volt kíváncsi, az eseményekről, politikáról szóló tudósításokkal kezdte az olvasást. Ma már azonnal hátulra lapoz, megnézi a horoszkópját, majd a gyászjelentéseket.

– Nagyon sok barátom itthagyott már bennünket, egyre több fejfánál kell megállnom a temetőben – mondta, miközben a legfrissebb számunkat lapozgatta. – Az egykori iskolatársaim közül már csak Csutorás Gyurka él, nemrég találkoztam vele. Jót beszélgettünk, főleg a sportról, azt mindketten szeretjük. Ez egyébként a másik, amit leginkább keresek az újságban: a helyi sporthírek. Jómagam már nem sportolhatok, de nagyon büszke vagyok, ha a „mieink” sikereiről olvasok.

Vendéglátónk fényképeket is mutatott: három fiútestvéréét, akik mind változatos pályát futottak be életük során. No meg a legfrissebb fotót, ez már digitális úton készült egy apró, szöszke lánykáról. Eliza az egyetlen dédunoka, de Karcsi bácsi reményei szerint nem az utolsó. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!