Hírek

2010.01.22. 07:12

H1N1: Öt minta pozitív lett Zalában

A múlt héten, a korábbi emelkedést követően újra csökkent az influenzások száma megyénkben. Zalában a vírus aktivitása alacsony. Az elmúlt héten 8 mintát küldtek el elemzésre a szakemberek, ebből 5-nél igazolódott be a H1N1 fertőzés.

Magyar Hajnalka

 

A 94 áldozat közül hatan megyénkben veszítették életüket az influenza miatt. A világjárványt okozó vírus veszélyessége abban rejlik, hogy a fiatal és egészséges szervezetet is képes végzetes módon megbetegíteni, míg a korábbi szezonális vírusokra ez nem volt jellemző.

Amúgy a H1N1 által okozott megbetegedések száma eddig nem kiugróan magas, alatta marad a szokásos influenzáénak. Az ÁNTSZ-től kapott adatokból kitűnik, hogy októbertől január közepéig összesen mintegy 8700-an betegedtek meg az új típusú influenza tüneteivel Zala megyében. A szám persze nem tekinthető véglegesnek, hiszen minden szakember úgy vélekedik, lesz még dolgunk e kórral. A szezonális influenza - amely általában január végén üti fel a fejét, s kitart kora tavaszig - tavaly mintegy 11,5 ezer zalait döntött ágynak, az azt megelőző két évben pedig 9-10 ezer körül járt a betegek száma. A legutóbbi nagy kiugrás 2006-ban volt, akkor közel 60000 megyénkbelit fertőzött meg a szezonális influenza. Sokakat érdekelne, hogy a halálozás tekintetében miként viszonyul egymáshoz a H1N1 és a hagyományos influenza. Ennek összevetésére azonban korrekt adatok hiányában nincs módunk.

A háziorvosoknál továbbra is igényelhető a H1N1 elleni vakcina, az oltópontok azonban már csak két hétig, február 4-ig tartanak nyitva. Az érdeklődés jelentősen megcsappant, néhányan térnek csak be, például olyan családok, amelyek apás szülésre készülnek. Ahhoz ugyanis, hogy az apa is jelen lehessena nagy pillanatnál, igazolni kell, hogy megkapta a vakcinát. Megyénkben Zalaegerszegen az ÁNTSZ-nél, valamint Nagykanizsán a kórházban működik még az oltópont, hétköznapokon 8-tól 20 óráig.

2009. november 30-án a zalaegerszegi kórházban elhunyt 24 éves férfi.

2009. decemberében Nagykanizsán  egy 48 éves férfi háromhetes kezelést követően halt meg.

2009 december 29.: Egy 38 éves férfi a  második elhunyt kanizsai beteg.

2010. január 7-dikéről 8-dikára virradóra Nagykanizsán elhunyt Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester, akit az újinfluenza tüneteivel ápoltak.

2010. január 9-én hajnalban újabb H1N1-gyanús beteg, egy helyi illetőségű doktornő hunyt el a Kanizsai Dorottya Kórház intenzív osztályán.

Január első hetében elhunyt egy beteg  a Zala Megyei Kórházban a H1N1 influenza következtében.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!