Hírek

2009.10.20. 05:36

Kettős állampolgárság, megvalósítható módon

A hét végén újra előkerült a kettős állampolgárság kérdése, hiszen a Fidesz javasolja, ne szerepeljen a magyarországi tartózkodás a feltételek listáján. A korábbi javaslatok közt egy zalai is szerepel.

nincs nev

Öt éve, 2004. december 5-én a választók csekély töredéke, 18,7-a támogatta azt a népszavazási kérdést - és nem a kettős állampolgárság ügyét! -, amelytől különösen határainkon kívül érzelmileg felfokozott várakozással akár Trianon felszámolását, a magyarság újraegyesítését várták - írja a szóban forgó javaslat kidolgozója, dr. Szigethy István zalaegerszegi ügyvéd, korábbi országgyűlési képviselő (SZDSZ).

A négy évvel ezelőtti kérdés hibája a politikus szerint az volt, hogy igen esetén sem valósult volna meg, mivel ellenkezett az állampolgárságról szóló, az Európa Tanács által 1997. novem-ber 6-án meghozott Európai Egyezménnyel (amely tiltja az állampolgárság megadásánál az etnikai szempontot.) A magyar jog most is ismeri azt a helyzetet, hogy magyar állampolgárnak nincs magyarországi lakóhelye. Ha külföldre távozik, még magyar állampolgár marad. Szigethy István szerint a kettős állampolgárság nem belügy, más államokat is érint. A törvény keletkeztethet felesle-ges nemzetközi konfliktust, az új magyar állampolgároknak pedig a kockázatát, hogy addigi állampolgárságuktól őket megfoszthatják. A zalai jogász a kérelmezést, az egyéni elbírálást, a magyar felmenőket, s a másik országgal az állampolgárság ügyében kötendő szerződést együtt tartja megoldásnak. Utóbbira példa a spanyol alkotmány.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!